Νέα Δημοκρατία / Ανάμεσα σε περικεφαλαίες και «διεθνή νομιμότητα»


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Τον Πύργο της Βαβέλ πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών χτίζουν τα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. καθρεφτίζοντας το κυβερνητικό βέρτινγκο μετά την άρνηση του προαλειφόμενου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι και της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα να εκφωνήσουν τη συνταγματική ονομασία της χώρας τους.

 

Εντός της γαλάζιας παράταξης, κάθε πρωτοκλασάτο στέλεχος, κομίζει τη γραμμή και της εσωκομματικής «φυλής» που ανήκει με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να θυμίζει κακόφωνη ορχήστρα. Τα αλληλοαδειάσματα, μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων, στο έδαφος της Συμφωνίας των Πρεσπών και της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα στιγματίζουν τη Νέα Δημοκρατία., λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

 

Από το Μαξίμου, μάλιστα, δεν λείπει ο προβληματισμός για αυτή την πολυγλωσσία καθώς «δεν εκφράζεται απαραιτήτως η πολυσυλλεκτικότητα του εκλογικού σώματος και της παράταξης μέσα από αυτή την εικόνα» όπως αφήνει να διαρρεύσει συνεργάτης του πρωθυπουργού, που τάσσεται υπέρ της κύρωσης των πρωτοκόλλων.

 

Οι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. εκτιμούν ότι 20-25 βουλευτές δεν θα κύρωναν τα πρωτόκολλα συνεργασίας, αν ο κ. Μητσοτάκης τα κατέθετε στη Βουλή. Το Μαξίμου δε, ελπίζει πως η σιωπή του κ. Σαμαρά θα συνεχιστεί μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Θολά νερά και αλληλοαδειάσματα

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ξανά να ισορροπήσει ανάμεσα στις βάρκες του μικροκομματισμού και της τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Ζητά να τηρηθεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας.

 

Σέρβιρε, μάλιστα, το αφήγημα ότι η ψήφιση των πρωτοκόλλων θα ακύρωνε «οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων».

 

Ο πρωθυπουργός, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, επεφύλαξε θεαματικό άδειασμα προς την Ντόρα Μπακογιάννη που εξέφρασε την άποψη ότι τα μνημόνια συνεργασίας θα έπρεπε να είχαν κυρωθεί νωρίτερα. Ο Παύλος Μαρινάκης είπε – έπειτα από σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών «έχει διατυπώσει κάποιες απόψεις της δημόσια» διαμηνύοντας όμως ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό.

Η πτέρυγα ΛΑΟΣ

 

Στον αντίποδα, ο Μάκης Βορίδης, νούμερο δύο στην ιεραρχία του Μαξίμου, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έλθουν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας καθώς έχει εντοπίσει «κατασκευαστικό πρόβλημα» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης – που επίσης συγκαταλέγεται στην πτέρυγα ΛΑΟΣ – δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν παραβιαστεί από τη γειτονική χώρα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, εντούτοις, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν κορόιδεψε κανέναν και ότι είχε πει – πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας – «με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε».

 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη κλείνουν κάθε παράθυρο περί καταγγελίας της Συμφωνίας και αξιολογούνται ως ηχηρό άδειασμα προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Η κυβέρνηση ωστόσο, ευλόγησε, σύμφωνα με πολλούς, και τα άλλα νεύματα στελεχών προς τους ψηφοφόρους της περικεφαλαίας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών», τροφοδοτώντας το αντιπολιτευτικό συμπέρασμα ότι αυτή είναι και η «κρυφή ατζέντα» της Ν.Δ.

 

Η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη υποστηρίζει (σε ΟΡΕΝ και ΣΚΑΪ) ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν «ήταν συμφωνία μεταξύ δύο κρατών αλλά συμφωνία μεταξύ δύο ανδρών, των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ»! «Μακάρι να ξυπνούσαμε και να μην υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών» είπε και ο Θάνος Πλεύρης.

Διπλό μήνυμα Δένδια

 

Διπλό μήνυμα, προς το Μαξίμου λόγω ελληνοτουρκικών και τα στελέχη της Ν.Δ. με τις…περικεφαλαίες έστειλε ο Νίκος Δένδιας. «Η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από την Βόρεια Μακεδονία, το ποντίκι που βρυχάται τις τελευταίες ημέρες».

 

Θα προέλθει από μία χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο ΑΕΠ» προειδοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπής Εξωτερικών κι Άμυνας που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

 

Ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η χώρα έχει μείνει πίσω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και ξεκαθάρισε ότι, λόγω της απειλής της Τουρκίας, «πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο». Δήλωσε, μάλιστα, ότι τον διακατέχει μια τεράστια αγωνία, στον απόηχο των σημάτων καθησυχασμού που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, στην Άκυρα.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη