Ακρόπολη / Ομολογία ενοχής από τον εκπρόσωπο του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου


Δέσποινα Κουτσούμπα

 

Μετά από τρεις μέρες που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σιωπά για το περιστατικό στην Ακρόπολη, και αφού δεν μπορεί πλέον να αποκρυβεί η αλήθεια ότι όντως διοργανώθηκε παράνομα ένα χουντικής αισθητικής δρώμενο μπροστά από τα μνημεία της Ακρόπολης, ανέλαβαν δράση οι μηχανισμοί συγκάλυψης, που επιχειρούν να φορτώσουν την ευθύνη στους αρχαιοφύλακες του χώρου!

 

Σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ο Νίκος Καβαλιέρος, ως «υπεύθυνος πολιτισμού και τουρισμού» του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου. Εμφανώς δασκαλεμένος από την κυβέρνηση, ανέλαβε να μας ενημερώσει ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες δεν ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι της κυβέρνησης και ότι η επίσκεψή τους στη χώρα μας οργανώθηκε από το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο.

 

Δεν θα μπορούσε βέβαια να κάνει διαφορετικά, αφού χθες δημοσιοποιήθηκαν οι άδειες του ΥΠΠΟ για την επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τη συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά από το tvxs και την Εφημερίδα των Συντακτών.

 

Πριν από αυτό το Επιμελητήριο κρυβόταν.

 

Παρότι δασκαλεμένος, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις αποστροφές με τις οποίες έγινε ξεκάθαρο το τι συνέβη -αυτό δηλαδή που μέρες τώρα έχουμε δημοσιοποιήσει, αλλά αρνείται να παραδεχτεί το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση.

 

Ο κ. Καβαλιέρος είπε ότι «από τον Νοέμβριο έχουμε κάνει γραπτά αιτήματα» για το Καλλιμάρμαρο, το Ηρώδειο, την Ακρόπολη. Σε αυτά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καβαλιέρος, το ΥΠΠΟ έδωσε «αρνητική απάντηση σε όλα». Και συνεχίζει ο κ. Καβαλιέρος ότι «κατάφεραν τελικά» (δεν μας λέει με ποιον τρόπο), να πάρουν την άδεια για το Καλλιμάρμαρο (10πμ με 1μμ) και για τη Ρωμαϊκή Αγορά.

 

«Στην Ακρόπολη μας αρνήθηκε ξεκάθαρα το Υπουργείο Πολιτισμού» συνεχίζει ο κ. Καβαλιέρος. Μετά μας ενημερώνει ότι μπήκαν στην Ακρόπολη μέχρι τις 8 μμ και ότι το Επιμελητήριο δεν γνώριζε για το δρώμενο με τους ηθοποιούς και μάλιστα ότι ήταν έξω από τον χώρο και τους κάλεσαν οι φύλακες «για να απομακρύνουν» αυτούς που ήταν μέσα. Μετά ισχυρίζεται οτι το δρώμεβνο με τους ηθοποιούς οργανώθηκε από το ινδικό πρακτορείο παραδεχόμενος ουσιαστικά οτι ήταν συνδεδεμένο με την επίσκεψη των Ινδών επιχειρηματιών. Επίσης, λέει ότι κάλεσαν τη μπάντα του Λιμενικού, καθώς δεν τους επετράπη να έχουν μουσική μέσα στην Ακρόπολη. Πάλι καλά!

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

 

Προφανώς ασκήθηκε πολιτική πίεση για να καταφέρουν να πάρουν άδεια για να κάνουν συναυλία Μπόλιγουντ στην Ρωμαϊκή Αγορά (μάλιστα μια συναυλία με ιδιαίτερη φασαρία, για την οποία ενοχλήθηκαν τόσο οι κάτοικοι όσοι και οι τουρίστες της Πλάκας).

 

Το αποδεικνύει το γεγονός ότι στις 24/4/2024 αυθημερόν γνωμοδότησε η ΕΦΑ Αθηνών και πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να γίνει η συναυλία στις 27/4.

 

Προφανώς επίσης η (ένστολη) μπάντα του Λιμενικού δεν επιτρέπεται να υποδέχεται ιδιώτες, αλλά μόνο επίσημους προσκεκλημένους -και βέβαια χρειάζεται ειδική άδεια στον περίβολο της Ακρόπολης.

 

Παρότι δεν πήραν άδεια για την Ακρόπολη, ούτε για το δρώμενο, ούτε για να παραμείνουν στον χώρο πέραν του νόμιμου ωραρίου, το έκαναν και αυτό με το έτσι θέλω. Ή μάλλον με ένα κόλπο. Εμφανίστηκαν κάποιοι που διαβεβαίωσαν τους αρχαιοφύλακες ότι η αποστολή ήταν «επίσημη» και είχε άδεια.

 

Το διαβεβαιώνουν τόσο οι αρχαιοφύλακες, όσο και η υπεύθυνη του πρακτορείου που διοργάνωσε το event με τους ηθοποιούς, η οποία αναφέρει στη Γεωργία Οικονόμου και στο news247: «το Σάββατο αργά το απόγευμα πήγαμε στην Ακρόπολη και εκεί βγάλαμε εισιτήρια. Μας είπαν πως είμαστε επίσημοι καλεσμένοι της κυβέρνησης και οι φύλακες ενημερώθηκαν να μη μας ενοχλήσουν.”

 

Οι Ινδοί επισκέπτες μπήκαν από την έξοδο του χώρου (κάτι που σπάνια συμβαίνει και μόνο σε ειδικές περιστάσεις, όπως η επίσκεψη επισήμων) και παρέμειναν στον χώρο και μετά τις 8 μμ, όπως συμβαίνει με τους επίσημους. Ενώ δεν ήταν.

 

Οι φωτογραφίες με τον πρόεδρο του ελληνοϊνδικού επιμελητηρίου Α. Τσαβδαρή, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γ. Τσακοπιάκο, μπροστά στο δρώμενο στη δύση του ήλιου έχουν ήδη δημοσιευτεί.

 

Εκ των υστέρων ο κ. Καβαλιέρος ισχυρίζεται ότι οι ίδιοι δεν ήξεραν τίποτα, το έκανε το ινδικό πρακτορείο. Το ινδικό πρακτορείο γιατί δεν ενημερώθηκε από το Επιμελητήριο ότι δεν έχουν άδεια για την Ακρόπολη άραγε;

 

Πάντως, αυτοί που ενημέρωσαν στην είσοδο της Ακρόπολης ότι οι ηθοποιοί ντυμένοι ως αγάλματα, με ειδικό βραχιολάκι στο χέρι, «έχουν άδεια» και «είναι επίσημοι προσκεκλημένοι», δεν ήταν ούτε Ινδοί ούτε εκπροσωπούσαν κάποιον Ινδικό φορέα. Μίλαγαν ελληνικά και παρουσιάστηκαν ως έχοντες εξουσιοδότηση να μιλούν εξ ονόματος της κυβέρνησης. Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να μην το γνώριζε.

 

Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι ο κ. Καβαλιέρος  λέει πως οι φύλακες ζήτησαν τη βοήθεια του ίδιου για να απομακρύνουν τάχα τους ηθοποιούς -λίγο πριν μας πληροφορήσει ότι στους τουρίστες (πιθανόν και στον ίδιο, καταλαβαίνουμε) άρεσε πολύ το χουντικής αισθητικής ταμπλό βιβάν μπροστά στον Παρθενώνα. Μόνο που, ευτυχώς για όλους μας, υπήρχαν μάρτυρες στο σκηνικό, υπάρχουν τα βίντεο και υπάρχουν οι μαρτυρίες που λένε ότι κανείς δεν απομάκρυνε τους ηθοποιούς. Πέρα από το γεγονός ότι προφανώς οι αρχαιοφύλακες για να απομακρύνουν κάποιον από τον αρχαιολογικό χώρο δεν θα ζητούσαν ούτε τη βοήθεια ούτε την άδεια του κ. Καβαλιέρου ή οποιουδήποτε ιδιώτη.

 

Τι έχουμε λοιπόν εδώ;

 

Μια ένωση επιχειρηματιών (το ελληνοϊνδικό επιμελητήριο) που για δικούς τους λόγους καλούν στη χώρα πλούσιους Ινδούς επιχειρηματίες και συμπεριφέρονται ως η χώρα να ανήκει στους καλεσμένους τους.

 

Χρησιμοποιούν τις προσβάσεις τους στην κυβέρνηση (ποιες άραγε; ) για να πάρουν άδειες που αλλιώς δεν θα δίνονταν, για να φέρουν ένστολη μπάντα σε ιδιωτική επίσκεψη, που κανονικά δεν προβλέπεται.

 

Και τους μένει ο σκόπελος του event στην Ακρόπολη, όπου έχουν λάβει σαφή αρνητική απάντηση από την αρμόδια Υπηρεσία.

 

Τι κάνουν;

 

Προστρέχουν και πάλι σε κάποιους φίλους της κυβέρνησης, που εμφανίζονται ως «ιδιοκτήτες» και «γενικοί νταλαβερτζήδες» του αρχαιολογικού χώρου.

 

Την Παρασκευή, μια μέρα πριν από το συμβάν, αλλάζουν ξαφνικά οι βάρδιες στο αρχιφυλακείο της Ακρόπολης.

 

Το Σάββατο εμφανίζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ μαζί με τον Πρόεδρο του ελληνοϊνδικού επιμελητηρίου και εξασφαλίζουν με την παρουσία τους την απρόσκοπτη διεξαγωγή της επίσκεψης.

 

Ακολουθούν τα πλάνα που όλοι είδαμε στις οθόνες μας, ένα θέαμα με σαφές ιδεολογικό και αρχαιοπολιτικό περιεχόμενο, το οποίο η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί να περηφανεύεται ότι ως Υπηρεσία δεν έχει αφήσει ποτέ να αποτελέσει τμήμα της διαχείρισης των μνημείων στη χώρα μας.

 

Όταν τα πράγματα στραβώνουν, με τη δημοσιοποίηση των βίντεο, πρώτα όλοι σιωπούν κι έπειτα όλοι αποποιούνται των πράξεών τους. Στο τέλος για τα ΜΜΕ φταίνε οι… αρχαιοφύλακες. Έξυπνο;

Κατόπιν των παραπάνω, εμφανίζεται ακόμη πιο έντονο το ερώτημα που διατύπωσα πριν δυο μέρες: Ποιος τελικά κυβερνά αυτό το Υπουργείο κυρία Μενδώνη;

 

ΥΓ: Το Σάββατο 27/4 ενημερώθηκα κι εγώ για τα τεκταινόμενα στην Ακρόπολη και έφτασα στον χώρο, δυστυχώς μετά το πέρας της ατραξιόν την οποία δεν πρόλαβα να απολαύσω. Για τα υπόλοιπα που εξιστορώ είμαι αυτήκοη μάρτυρας.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη