Το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Flamenco «έρχεται» στις Σέρρες


Το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Flamenco στην Ελλάδα, θα λάβει χώρα στις 28 Ιουνίου, στις 20:00, στο Τέμενος Ζινζιρλί στις Σέρρες. Το φεστιβάλ αποτελεί την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ «THE LUTHIER», που αφηγείται την ιστορία του ντόπιου καταξιωμένου κατασκευαστή φλαμένκο κιθάρας, Βασίλη Λαζαρίδη, ο οποίος είχε ένα όνειρο: Ένα μεγάλο φεστιβάλ Flamenco στον τόπο του. Με την ολοκλήρωση του φεστιβάλ, θα ολοκληρωθούν και τα γυρίσματα της ταινίας, κάνοντας γνωστό τον Λευκότοπο, το μικρό χωριό των Σερρών, σε όλο τον κόσμο.

 

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και είναι συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σερρών και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

 

CREME DE LA CRÈME- Καλεσμένοι/ες καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Τουρκία

 

Στο 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Ελλάδα, θα φιλοξενηθούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες που θα τιμήσουν το γεγονός με την παρουσία τους.

ΚΙΘΑΡΑ Cenk Erdogan, Doruk Okuyucu, Γιώργος Βαλίρης και Σταυρής Πρέσσης.

ΧΟΡΟΣ Marcos Jimenez, Θέτις Μισίου, Φλώρα Τσουκαλά και Νιόβη Μπένου.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ Yota Baron

Η συμμετοχή αυτών των εξαιρετικών καλλιτεχνών αναμένεται να δώσει μια ξεχωριστή διάσταση στο φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την τέχνη του φλαμένκο και την πολιτισμική της αξία.

 

Τι είναι το Flamenco

 

Το Flamenco είναι μια μορφή τραγουδιού, χορού και ενορχηστρωτικής μουσικής (κιθάρα) που συνδέεται συχνά με τους Ανδαλουσιανούς Ρομά (Τσιγγάνους) της Νότιας Ισπανίας. Το Flamenco είναι η έκφραση της ψυχής της Ανδαλουσίας, μέσω του τραγουδιού (cante), της κιθάρας (toque) και του χορού (baile). Το 2010 η UNESCO πρόσθεσε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης στον κατάλογο της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Σχετικά με τους Κιθαρίστες:

 

Cenk Erdogan, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1979, είναι ένας καταξιωμένος κιθαρίστας και συνθέτης. Σπούδασε στο İstanbul Bilgi University με υποτροφία και αποφοίτησε με άριστα. Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ “İLE” και το 2009 κέρδισε το βραβείο Yeşilçam για το καλύτερο soundtrack. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και το 2021 βραβεύτηκε με Grammy για τη συνεισφορά του στο άλμπουμ του Jim Kimo West.

 

Doruk Okuyucu. Ο Doruk Okuyucu ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στη σχολή Küleli, παίζοντας κιθάρα και τρομπέτα. Σπούδασε κιθάρα φλαμένκο στην Πέρα και το 2004 έλαβε υποτροφία για σπουδές στο Amorde Dios στην Ισπανία. Συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον Διαγωνισμό Κιθάρας Φλαμένκο “Niño Ricardo”.

 

Γιώργος Βαλίρης, γεννήθηκε στην Αθήνα, σε οικογένεια μουσικών. Η σχέση του με την κιθάρα ξεκίνησε στα 15 του με την ελληνική μουσική. Εμπνεόμενος από το φλαμένκο, πήγε στη Σεβίλλη το 1982, όπου μένει για τρία χρόνια, μαθαίνοντας την τέχνη της φλαμένκο κιθάρας από καλλιτέχνες όπως ο Juandel Gastor, ο Carlos Herredia, ο Rafael Riqueni, και ειδικότερα ο Pedro Bacan. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, συνοδεύοντας τραγουδιστές και χορευτές σε διάφορες παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

 

Σταυρής Πρέσσης, γεννημένος στην Πελοπόννησο, αφοσιώθηκε στο φλαμένκο μετά τη μετακόμισή του στη Σεβίλλη. Με 15 χρόνια παρουσίας εκεί, εμπλούτισε την τεχνική του και συνόδευσε κορυφαίους καλλιτέχνες. Συνδυάζει την ελληνική και ισπανική μουσική κληρονομιά, διατηρώντας την αφοσίωσή του στην τέχνη και τη μουσική εξέλιξη.

 

CREDITS

Ιδέα: Βασίλης Λαζαρίδης

Παραγωγή: YB Flamenco Productions & YF Productions σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Εταιρεία Παραγωγής Ταινιών: BLACK WRAP PRODUCTIONS

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη