Έρευνα / Ο εθισμός στο διαδίκτυο «κλείνει» τον εγκέφαλο των εφήβων


Ο εθισμός στο διαδίκτυο, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί σύνθετες μορφές κοινωνικής απομόνωσης, όπως αυτά του σύνδρομο Hikikomori, γράφει το focus.it.

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Mental Health ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η κατάχρηση του διαδικτύου αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο των εφήβων, διαπιστώνοντας ότι επηρεάζονται οι περιοχές που εμπλέκονται στην ενεργό σκέψη και τις σωματικές δεξιότητες, τον σωματικό συντονισμό και την ψυχική υγεία και ανάπτυξη.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δώδεκα μελέτες με 237 νέους ηλικίας 10 έως 19 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο (που ορίζεται ως η αδυναμία να αντισταθεί κανείς στην παρόρμηση να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ευημερία του ατόμου και την κοινωνική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική του ζωή).

 

Οι μαγνητικές τομογραφίες που πραγματοποιήθηκαν στον εγκέφαλο έδειξαν τόσο αύξηση όσο και μείωση της δραστηριότητας στις ενεργές περιοχές κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, καθώς και γενική μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας (δηλαδή της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου) στα τμήματα που εμπλέκονται στην ενεργό σκέψη.

 

Τα αποτελέσματα αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται κατά την κατάχρηση ναρκωτικών ή τον τζόγο.

 

Μεταξύ των λειτουργιών που επηρεάζονται από την απώλεια της λειτουργικής συνδεσιμότητας είναι ο σωματικός συντονισμός, η βραχυπρόθεσμη μνήμη, ο έλεγχος των παρορμήσεων, η ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, τα κίνητρα και η επεξεργασία πληροφοριών.

 

Οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας καθιστούν τον εγκέφαλο ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της (κατά)χρήσης του διαδικτύου.

 

«Οι πιθανές αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική ζωή των εφήβων, οι οποίοι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στη διατήρηση σχέσεων και στην κοινωνικοποίηση, να λένε ψέματα για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, να τρώνε διαταραγμένα και να έχουν διαταραχές στον ύπνο», εξηγεί ο Max Chang, συντονιστής της μελέτης.

 

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ο αριθμός των μελετών που αναλύθηκαν είναι περιορισμένος και, ως εκ τούτου, το δείγμα θεωρείται σχετικά μικρό. Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες διεξήχθησαν στην Ασία, γι’ αυτό και στο μέλλον θα πρέπει να συμπεριληφθούν μεταξύ των εθελοντών και δυτικοί έφηβοι.

 

Ωστόσο, η ανάλυση ρίχνει φως σε ένα φαινόμενο – αυτό του εθισμού στο Διαδίκτυο – το οποίο είναι σχετικά νέο (αν και γεννήθηκε επίσημα το 1969, η χρήση του Διαδικτύου έγινε «καθολική» ούτε καν πριν από τριάντα χρόνια), αλλά το οποίο θα γίνει όλο και πιο διαδεδομένο τις επόμενες δεκαετίες.

 

Κάτι πρέπει να αρχίσει να γίνεται για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο: υπάρχουν ήδη 102 κέντρα στην Ιταλία που ασχολούνται με αυτού του είδους τον εθισμό και θεραπεύουν πάνω από 3.660 χρήστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μεταξύ 15 και 18 ετών.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη