Μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ / Οι δελφίνοι και το παρασκήνιο


Νικόλ Λειβαδάρη

 

Τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει να ηχούν από το βράδυ της Κυριακής. Από τα παρασκήνια ήδη των τηλεοπτικών πάνελ στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε χάσει τον στόχο του δεύτερου κόμματος «από τα αποδυτήρια» και του χρέωναν προσωπικά το αναιμικό ποσοστό του 12,79% θυμίζοντας ότι οι δείκτες της δημοφιλίας του στις δημοσκοπήσεις ήταν «δείκτες παγετού», σχεδόν στο μισό από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

 

Οι μεν διαμαρτύρονταν για την υποτονική προεκλογική εκστρατεία και οι δε έδειχναν την αποτυχία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως προσωπική αποτυχία Ανδρουλάκη, ενώ η πρώτη που έθεσε δημόσια θέμα ηγεσίας ήταν η Νάντια Γιαννακοπούλου.

 

Η χθεσινή επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ήταν απλώς το επίσημο, εναρκτήριο λάκτισμα σε μια, ήδη προδιαγεγραμμένη, κούρσα αμφισβήτησης και εσωκομματικής μάχης.

 

Στην επιστολή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητά επίσπευση στην εκλογή προέδρου και προσφυγή στην βάση έως το τέλος του χρόνου, λέει πως δεν επετεύχθη «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση» και διαμηνύει πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!».

 

Η παρέμβασή του δεν συνιστά έκπληξη καθώς ήταν από τους βουλευτές που είχαν ήδη προειδοποιήσει, σε προεκλογικό χρόνο, πως ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κόμμα θα ήταν αποτυχία. Στην ίδια γραμμή όμως συντάχθηκαν άμεσα χθες, στον έναν η τον άλλο βαθμό, οι Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου, Απόστολος Πάνας,  Μιχάλης Κατρίνης και  Μιλένα Αποστολάκη.

 

Ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε επίσης θέμα ηγεσίας με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα ήταν και εκείνος ανάμεσα στα στελέχη που είχαν στείλει πριν από τις εκλογές τα μηνύματά τους στην Χαριλάου Τρικούπη, προειδοποιώντας τότε πως εάν το ΠΑΣΟΚ δεν τερματίσει δεύτερο θα υπάρξει «πρόβλημα».

 

Ο Παύλος Γερουλάνος αποτελεί ειδικό κεφάλαιο, καθώς είχε «εντοπιστεί» και υποδειχθεί εμμέσως από την Χαριλάου Τρικούπη ως μη δραστήριος στην προεκλογική μάχη. Στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη του χρεώνουν τις χαμηλές πτήσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αττική και την Αθήνα όπου εκλέγεται ο ίδιος, όπως του χρεώνουν και την διενέργεια προεκλογικών δημοσκοπήσεων για το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι αιτιάσεις αυτές τον οδήγησαν χθες, πριν η παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου ανοίξει και επίσημα το θέμα της ηγεσίας, σε ανοιχτή σύγκρουση με την Χαριλάοου Τρικούπη και στο μήνυμα ότι θα μιλήσει για όλα στα όργανα του κόμματος.

 

Το δεδομένο είναι πως ο Παύλος Γερουλάνος θα είναι ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όποτε κι εάν γίνει τελικά η εκλογή προέδρου, ενώ εξίσου βέβαιο είναι πως στην μάχη θα μπει και ο Νίκος Παπανδρέου. Θέμα χρόνου θεωρείται στο ΠΑΣΟΚ και η άτυπη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μανώλη Χριστοδουλάκη ενώ στον ίδιο δρόμο κινούνται και οι Μιχάλης Κατρίνης και Μιλένα Αποστολάκη.

 

Ξεχωριστή περίπτωση θεωρείται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που, κατά τις πληροφορίες, θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το όνομά του παίζει σταθερά σε όλα τα σενάρια, ο ίδιος όμως φέρεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις ευρύτερες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς. Εξ ου και έχει την δική της σημασία η παρουσία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Τσίπρα την Δευτερα, όπου παρών θα είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Όλα αυτά τα σενάρια και όλες οι κινήσεις που ξεδιπλώνονται τώρα δεν αιφνιδίασαν την Χαριλάου Τρικούπη όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης οργάνωνε τις άμυνές του ήδη πριν από τις εκλογές. Στον κύκλο των συνεργατών του μιλούσαν χθες για οργανωμένο σχέδιο αμφισβήτησής του και για συντονισμένη επίθεση, απέρριπταν κάθε συζήτηση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής κι έδιναν «ραντεβού στα όργανα». Το πρώτο πεδίο αναμέτρησης θα είναι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη, ενώ στα τέλη του μήνα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εάν και εφόσον δεν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βασίζει τις άμυνες στον έλεγχο του σκληρού κομματικού μηχανισμού – που, πάντως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στις ευρωεκλογές – , ενώ φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτου συνεδρίου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη