Δήμος Ηράκλειας: Ένα «βήμα» πριν την απένταξη έφτασε η οικονομοτεχνική μελέτη για τη γεωθερμία


Απόλυτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή Ηράκλειας του Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη, αποτελεί η αξιοποίηση του γεωθερμικού ρευστού.

 

Μιλώντας στο Infonews24, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης ανέφερε καταρχάς, πως το μεγάλο κεφάλαιο της γεωθερμίας το ξεκίνησε το 2007 ως Δήμαρχος τότε και πως- κατά τη διάρκεια της τότε θητείας του- ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετά από διεθνή διαγωνισμό σε ένα πιθανό (όπως θεωρούνταν εκείνη την περίοδο) γεωθερμικό πεδίο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία το 2019.

 

«Πέρασαν 12 χρόνια για να το βεβαιώσουμε και να το κάνουμε δικό μας. Η γεωθερμία, πλέον, είναι στα χέρια του δήμου Ηράκλειας, με μίσθωση 50 χρόνων» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ηράκλειας, ο οποίος- όμως- αποκάλυψε στο Infonews24, πως η οικονομοτεχνική μελέτη που είχε εκπονήσει, έφτασε κυριολεκτικά ένα «βήμα» πριν την απένταξη, πράγμα που σημαίνει πως θα έπρεπε μία «επίπονη» και χρονοβόρα διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή, με… αμφίβολο- όμως- αποτέλεσμα.

 

«Δυστυχώς, όμως, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, με την προηγούμενη δημοτική αρχή, για 4,5 χρόνια δεν έγινε ούτε μισό βήμα. Κλήθηκα πάλι ως δήμαρχος να το πάρω από την αρχή. Το 2019 είχαμε ετοιμάσει την οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά έμεινε στα συρτάρια. Μέσα από τη μελέτη και μέσα από την παραχώρηση του γεωθερμικού πεδίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε δεσμεύσεις για να γίνουν κάποια βήματα, τα οποία δεν έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, με αποτέλεσμα στις 15 Ιουνίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία απένταξης και θα μπορούσε η περιφέρεια να μας το πάρει πίσω. Όμως με παρεμβάσεις που κάναμε και επισκέψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης κατορθώσαμε να κρατήσουμε το γεωθερμικό πεδίο» δήλωσε ο κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης.

 

Στη συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Ηράκλεια, με την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ο κ. Κοτσακιαχίδης τόνισε προς την πλευρά της, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη ύψους 4 εκατομμυρίων.

 

Η μελέτη περιλαμβάνει τα δίκτυα διανομής του γεωθερμικού ρευστού, επιπλέον νέες γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και ό,τι χρειάζεται σε πρώτη φάση για να λειτουργήσει.

 

«Με κάλεσε στην Αθήνα και στο τέλος του μήνα θα έχουμε ραντεβού με όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς για τα θέματα γεωθερμίας. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην περιφέρεια που έχει δικό του, μισθωμένο, βεβαιωμένο πεδίο άρα μπορούν έστω και πιλοτικά να αξιοποιηθεί. Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε» επεσήμανε- τέλος- ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη