Γαλλικές εκλογές 2024 / Δύο νικητές, η Αριστερά και η Δημοκρατία


Στη μεγάλη νίκη της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, είναι αφιερωμένο το κύριο άρθρο του Paul Quinio στη Liberation.

 

To αναδημοσιεύουμε, συμμετέχοντας στη γιορτή των χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών που βγήκαν στις πλατείες σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας:

 

Το απίστευτο σενάριο αυτού του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών θέλει ενάντια σε όλες τις προβλέψεις το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να βγαίνει πρώτο, την προεδρική συμμαχία στη δεύτερη θέση και τον Εθνικό Συναγερμό μόλις τρίτο, ενώ θεωρούνταν το φαβορί μετά τον πρώτο γύρο. Αποφασισμένο πολύ γρήγορα από την Αριστερά το βράδυ της 30ης Ιουνίου, αυτό το δημοκρατικό μέτωπο, που το παρουσίαζαν ετοιμοθάνατο, έχει πετύχει το ουσιώδες: να φράξει το δρόμο της ακροδεξιάς προς την εξουσία.

 

Οι Γάλλοι έδειξαν για άλλη μια φορά εξαιρετική πολιτική ωριμότητα κινητοποιούμενοι μαζικά (η προσέλευση ήταν πολύ υψηλή) για να υπερασπιστούν αυτές τις δημοκρατικές αξίες που κληρονομήθηκαν από τον Διαφωτισμό και αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Αξίες που ο Εθνικός Συναγερμός, δήθεν αποδαιμονοποιημένος, συνεχίζει στην πραγματικότητα να απειλεί.

 

Λέγοντας όχι σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, οι Γάλλοι απέρριψαν την ιδέα μιας ξενοφοβικής, οργισμένης, εσωστρεφούς Γαλλίας, όπου το κράτος δικαίου αναμφίβολα θα είχε σταδιακά διαβρωθεί. Οι Γάλλοι, στην αριστερά, στο κέντρο, στη δεξιά, που αρνήθηκαν να δουν την ακροδεξιά να παίρνει την εξουσία, έχουν, κατά κάποιο τρόπο, διασώσει τη Δημοκρατία.

 

Η Ενωμένη Αριστερά ήταν η πρώτη, και πολύ ξεκάθαρα, που το ζήτησε από τους ψηφοφόρους. Κατά κάποιο τρόπο, ανταμείφθηκε, αφού οι Γάλλοι την έστειλαν στην κορυφή σε αυτόν τον δεύτερο γύρο. Είναι προφανώς, αν τολμήσουμε να το πούμε, μια θεϊκή έκπληξη. Η πλειοψηφία της είναι φυσικά μόνο σχετική, αλλά την υποχρεώνει, την αναγκάζει να ανταποκριθεί σε αυτή την ωριμότητα των ψηφοφόρων.

 

Οι άνθρωποι της αριστεράς, όπως το 2002, όπως και το 2017, όπως και το 2022, βρέθηκαν στο ραντεβού της ιστορίας. Θα προχωρήσει η αριστερά με τις αξίες της, αλλά και με το πρόγραμμά της που υπόσχεται περισσότερη ισότητα, περισσότερη προσοχή στα κοινωνικά ζητήματα, επαναφέροντας τα σχολεία στο επίκεντρο του δημοκρατικού συμφώνου, ανταμείβοντας τους καθηγητές, προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε αυτό το αίσθημα υποβάθμισης που τροφοδοτεί την ακροδεξιά.

 

Αλλά θα είναι επίσης στο ύψος των περιστάσεων αποφεύγοντας να πιστεύει ότι είναι πολύ όμορφη, πολύ δυνατή. Θα το κάνει επίσης γυρίζοντας την πλάτη σε έναν σεχταρισμό, που θα την τυφλώσει για τη νίκη στις 7 Ιουλίου. Το να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σημαίνει να μην ξεχάσει ότι η ακροδεξιά είναι πιο ισχυρή από ποτέ στη χώρα μας.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη