Δίκες / Το παρασκήνιο της απόφασης για το «μαύρο» στα δημοσιογραφικά παρατηρητήρια και οι αντιδράσεις


Φωτεινή Λαμπρίδη

 

Ποιο θα ήταν το αποτύπωμα στην κοινωνία σημαντικών δικών όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, της δίκης Λιγνάδη, της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, των Σκουριών, της υπόθεσης της 19χρονης της Ηλιούπολης, της Πύλου, χωρίς τη συμβολή των Παρατηρητηρίων των δικών με την ακούραστη καταγραφή όσων διαμείβονται εντός της αίθουσας από τη μεριά δημοσιογράφων ανεξάρτητων ΜΜΕ; Με τον νέο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ, οι δημοσιογράφοι πρέπει να κλείσουν τα πληκτρολόγια και να αφήσουν τα στυλό κάτω αν το αποφασίσει η έδρα, στις εν εξελίξει δίκες αλλά και σε αυτή των Τεμπών που έπεται.

 

Το tvxs καταγράφει τις αντιδράσεις, τα ερωτήματα και το παρασκήνιο μιας απόφασης που αποτελεί όπως λένε στο tvxs μέλη των Παρατηρητηρίων, ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία του τύπου και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος είπε:  Σταματήσετε να καταγράφετε υπάρχει νέος νόμος

 

Οι ανταποκριτές του Παρατηρητηρίου για τη ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο το 2018, μπήκαν στη δικαστική αίθουσα για να καταγράψουν με τους υπολογιστές τους τα λεχθέντα προκειμένου να τα αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους. «Εκεί ακούσαμε με μεγάλη  έκπληξη την πρόεδρο να μας αναγγέλλει πως δεν νομιμοποιούμαστε να το κάνουμε καθώς υπάρχει νέος νόμος που απαγορεύει την καταγραφή της διαδικασίας» λέει ο Λουκάς Σταμέλος από το OMNIA TV στο tvxs.

 

Έτσι έγινε γνωστό το ΦΕΚ της 5ης Ιουλίου που περιλαμβάνει την τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί μετάδοσης μιας δίκης, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων που μιλούν για φίμωση του τύπου. Το Παρατηρητήριο για τη δίκη της ΧΑ σε ανακοίνωση του μιλά για «…απόπειρα γενικής απαγόρευσης κάθε προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για μείζονος σημασίας δίκες» σημειώνοντας πως «η διατύπωση επιτρέπει τη γενική απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών από τη δίκη, ακόμα και μέσω παραθεμάτων σε μεταγενέστερο άρθρο».

 

Το υπ. Δικαιοσύνης από τη μεριά του, απάντησε σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υποβιβάζοντας το θέμα και χωρίς να δίνει απαντήσεις στα ουσιαστικά ερωτήματα που έχουν τεθεί όπως αυτό που κατέθεσε με κείμενο του ο κ. Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου αλλά  και αυτό που θέτει ο Λ. Παπαγιαννάκης μέλος του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της ΧΑ, μέλος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες μιλώντας στο tvxs:

 

«Μέχρι τώρα η καταγραφή επιτρεπόταν εκτός αν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές έκριναν το αντίθετο. Σήμερα πάμε σε de facto απαγόρευση, εκτός αν πει ναι ο εισαγγελέας! Η διάταξη αφήνει πολύ χώρο για υποκειμενική προσέγγιση και έχουμε δίκιο να φοβόμαστε για φίμωση»

 

Ο Λουκάς Σταμέλος o οποίος έχει συνεισφέρει συμμετέχοντας σε πολλά παρατηρητήρια σημαντικών δικών, παραθέτει γεγονότα που κάνουν σαφές το παρασκήνιο της απόφασης της κυβέρνησης και της εμπλοκής δικαστικών σε αυτή την εξέλιξη.

«Ό,τι διαβάσαμε στην απόφαση της κυβέρνησης το είχαμε ακούσει μήνες πριν από συγκεκριμένη εισαγγελέα»

 

«Στη στήλη μας The Case έχουμε μεταδώσει πολλές δίκες. Δεν εκφράζουμε άποψη, καταγράφουμε απλά ότι ακούμε με  απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων και εν γνώση πάντα της έδρας» λέει ο Λ. Σταμέλος, ο οποίος συμπληρώνει πως:

 

«Η ηχογράφηση και η απευθείας μετάδοση,  απαγορευόταν έτσι κι αλλιώς. Έτσι όπως είναι η διατύπωση του άρθρου απαγορεύεται  κάθε αποτύπωση λεγόμενων στην αίθουσα, είτε πρόκειται για διάλογο είτε για αγόρευση. Απαγορεύεται η αποτύπωση. Τώρα δεν μπορώ ούτε να κρατήσω σημειώσεις».

 

Ρωτάω τον Λ. Σταμέλο αν μπορεί να διακρίνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Γιατί έρχεται αυτή η απαγόρευση τώρα;

 

«Υπάρχει μια σειρά γεγονότων. Το γεγονός ότι ανακοινώθηκε σήμερα σε εμάς εκεί, στο συγκεκριμένο δικαστήριο επιβεβαιώνει την αλληλουχία των πραγμάτων.  Υπάρχει ένα πρόσωπο η εισαγγελέας εφετών Αμαλία Καζαμπάκα. Επί Φλωρίδη,  διευθύνουσα στην εισαγγελία εφετών.

 

Όταν έγινε η δίκη της Μόριας στη Λέσβο τον περασμένο Μάρτιο, τη μεταδώσαμε, ήμουν εγώ ο ανταποκριτής. Στην αγόρευση της διακόπτει, απευθύνεται στην πρόεδρο και λέει: εδώ γίνεται μετάδοση της δίκης, τα περνάνε στο διαδίκτυο κλπ.

 

Η πρόεδρος δεν καταλαβαίνει και λέει πως απαγορεύεται η ηχογράφηση. Εξηγώ ότι πρόκειται για γραπτή καταγραφή. Η πρόεδρος απαντά λοιπόν πως γραπτώς έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε. Εκεί κλείνει αυτό το επεισόδιο.

 

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας, αναφέρεται σε ΜΜΕ που την στοχοποιούν στο διαδίκτυο. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα παραπάνω από απλή καταγραφή, επαναλαμβάνω.

 

Αυτή η δίκη έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

 

Στις 28 Ιουνίου έγινε ένα συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στη Μυτιλήνη, παρουσία και της ίδιας της κ. Καζαμπάκα και του υπ. Δικαιοσύνης του κ. Φλωρίδη. Στο συνέδριο ειπώθηκαν διάφορα όπως το ότι η τιμωρία λειτουργεί  μια χαρά και τι ωραία που είναι η αυστηροποίηση των κωδίκων.

 

Την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης υπήρχε και αυτή η παράγραφος στην οποία αναφερόμαστε.

 

Στην αιτιολογική έκθεση δε, υπάρχει ένα ψέμα. Μιλάνε σαν να είναι δεδομένο ότι τα παρατηρητήρια χρησιμοποιούν κομπιούτερ και  καταγράφουν. Ενώ εμείς δεν ηχογραφούμε.

 

Στην αιτιολογική έκθεση όμως υπάρχει και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήθηκε ακριβώς ό,τι είπε η Καζαμπάκα στη δίκη της Μόριας τον Μάρτιο. Λίγο μετά συναντήθηκαν με τον Φλωρίδη στο συνέδριο και λίγες μέρες μετά πέρασε η τροπολογία με την αιτιολογική έκθεση στο ύφος της συγκεκριμένης λειτουργού.

 

Αυτό περνάει την Παρασκευή και τη Δευτέρα είναι ήδη ενήμερη η έδρα στη Μυτιλήνη, σε δίκη  που καλύπτουμε εμείς!  Δεν είναι στην έδρα η ίδια η κ. Καζαμπάκα αλλά, είναι αυτή που έκανε όλες τις κατηγορίες κακουργήματα, που καθυστέρησε την άσκηση δίωξης (έχουν περάσει 6 χρόνια). Και μάλιστα απάντησε στην ερώτηση στη βουλή, ότι δεν προχωράει η δίκη, λόγω φόρτου εργασίας  από την αθρόα εισροή  “λαθρομεταναστών”. Είναι προφανές, ότι η απλή καταγραφή που κάνουμε, ενοχλεί πολύ, εκτός από την κυβέρνηση και δικαστικούς.»

«Το ΦΕΚ είναι μέρος μιας ελεγκτικής διαδικασίας γενικά στη Δικαιοσύνη»

 

Το παρατηρητήριο της δίκης της ΧΑ (Golden Down Watch) έχει αποτελέσει παράδειγμα και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία των επόμενων. Δημιουργήθηκε επειδή η ΧΑ αρνήθηκε τη μετάδοση της δίκης και κατέκτησε τον σεβασμό και του ίδιου του δικαστηρίου.

 

«Θυμίζω ότι βοήθησε επίσης στην τήρηση των πρακτικών. Ο γραμματέας του δικαστηρίου ζητούσε να αποσαφηνιστούν σημεία. Δημιουργήθηκε μια εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γραμματεία και το παρατηρητήριο» λέει στο tvxs ο Λ. Παπαγιαννάκης μέλος του Παρατηρητηρίου και της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία θα εκδώσει ανακοίνωση βασισμένη σε άρθρα για τη σημασία της δημοσιότητας των δικών,  σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

 

«Η διάταξη αναφέρεται στο λογισμικό που μιλάς και στο κάνει κείμενο. Το καλό σενάριο θα ήταν να σκεφτεί κανείς  ότι θέλουν να αποφύγουν λάθη, αλλά εδώ μπήκε απαγόρευση.

 

Και με τον τρόπο που έγινε γνωστό στη Μυτιλήνη καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρεμούρα από την πλευρά των δικαστικών. Ο τρόπος  επίσης που είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει πολύ χώρο για υποκειμενική προσέγγιση. Στις φλου διατάξεις πρέπει να δούμε την πρακτική της έδρας » προσθέτει.

 

Τον ρωτάω αν μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από την αιτιολογική έκθεση ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

 

«Δεν είναι σαφές γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η απαγόρευση. Το πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν ρυθμίσεις που εξυπηρετούν μονόπλευρα».

 

Σε σχέση με το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση απαντά:

 

«Το νομικό κομμάτι θα το αναλύσουμε με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο νόμος λέει ότι έχουμε δικαίωμα να ενημερωνόμαστε αλλά εδώ παίζουν με τις ερμηνείες»

 

Ο κ. Παπαγιαννάκης εντάσσει την απόφαση στο γενικότερα ανησυχητικό κλίμα γύρω από τη Δικαιοσύνη στη χώρα.

 

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλές παρεμβάσεις σε υποθέσεις όπως αυτές που κάνει ο Άρειος Πάγος. Γίνονται έρευνες εναντίον δικαστικών… δημιουργείται ένα κλίμα. Η μεγάλη εικόνα, είναι ανησυχητική. Το ΦΕΚ είναι μέρος μιας ελεγκτικής διαδικασίας. Θα το εφαρμόσουν δικαστές. Η έδρα πρέπει να κρίνει σε σχέση με τη διάταξη και αυτή θα κριθεί από κάποιον από πάνω. Μέσα σε αυτό το κλίμα έχουμε μια απόφαση που πάρθηκε όχι για να προστατευθεί η διαδικασία. Δικαιούμαστε λοιπόν να φοβόμαστε για  φίμωση. Μας ενδιαφέρει να αντιδράσει ο κόσμος.  Όμως η  οποιαδήποτε αντίδραση θα πάρει καιρό. Σε αυτό το διάστημα δεν ξέρουμε τι θα χάσουμε».

Ανακοίνωση Παρατηρητηρίου για τη δίκη της ΧΑ

 

Την ένστασή του στην τροποποίηση του νόμου για τη δημοσιότητα στις δίκες καταθέτει το Παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής Golden Dawn Watch.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη «βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα γενικής απαγόρευσης κάθε προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για μείζονος σημασίας δίκες», κάνοντας λόγο για απόπειρα φίμωσης, η οποία οδηγεί στην απουσία ελέγχου και λογοδοσίας.

 

Καλούνται, δε, «όλοι οι φορείς και τα αρμόδια θεσμικά όργανα να ενεργήσουν για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της δίκης».

Η ανάρτηση του Golden Dawn Watch:

 

«Βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα γενικής απαγόρευσης κάθε προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για μείζονος σημασίας δίκες.

 

Αυτή η ενημέρωση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η μέγιστη προτεραιότητά μας, γεγονός που αναγνωρίστηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως βέλτιστη πρακτική (best practice) και ως εχέγγυο διαφάνειας και λογοδοσίας, σημείο που ως γνωστό αποτελεί κομβικό σημείο του κράτους δικαίου για το οποίο η χώρα μας ελέγχεται από διεθνή όργανα. Εξάλλου, αντίστοιχα σημαντικό έργο έχουν προσφέρει και προσφέρουν και άλλα Παρατηρητήρια σε σημαντικές δίκες.

 

Ενημερώνουμε πως μόλις την Παρασκευή 5/7 αντικαταστάθηκε το 1ο εδάφιο του άρθρου 8 του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης και κινηματογράφησης ή μαγνητοσκόπησης της δίκης.

 

Σε συνέχεια αυτής της αλλαγής απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιων ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου.

 

Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον.

 

Ακόμα και εάν η διάταξη αφορά σε λογισμικά speech to text, τα οποία μετατρέπουν τον προφορικό λόγο σε γραπτό, η διατύπωση επιτρέπει τη γενική απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών από τη δίκη, ακόμα και μέσω παραθεμάτων σε μεταγενέστερο άρθρο.

 

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι αυτός ο περιορισμός πρέπει να γίνει, επειδή «η δίκη μεταδίδεται σε αόριστο αριθμό ατόμων» στρέφεται ανοιχτά κατά της ίδιας της έννοιας της δημοσιότητας της δίκης, που αποτελεί εγγύηση της δίκαιης δίκης τόσο για το Σύνταγμα όσο και για την ΕΣΔΑ.

 

Όπως κανείς δεν διανοήθηκε να ελέγξει τις ιδιότητες όσων παρευρίσκονται ως δημόσιο ακροατήριο σε μια δίκη, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και για λόγους ασφάλειας, έτσι είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι πρέπει να ελέγχεται ποιο είναι το κοινό που μπορεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη μιας δίκης τεράστιας κοινωνικής σημασίας.

 

Ως Παρατηρητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόπειρα φίμωσης, η οποία οδηγεί στην απουσία ελέγχου και λογοδοσίας. Καλούμε όλους τους φορείς και τα αρμόδια θεσμικά όργανα να ενεργήσουν για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της δίκης».

 

Ανακοίνωση της ομάδας TheManifold

 

Η δημοσιογραφική, ερευνητική ομάδα The Manifold καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την νομοθετική απόπειρα του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων σημαντικών δικών δημοσίου συμφέροντος.

 

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουμε ως αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και ευθέως αντίθετη στην ελευθερία του Τύπου, την τροποποίηση του νόμου 3090/2002, η οποία ψηφίστηκε στις 5/7/2024 και με την οποία πλέον προβλέπεται ότι: «Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον.»

 

Σε ανακοίνωσή του, μετά την κατακραυγή που έχει ήδη υπάρξει και μετά την έκδοση ανακοίνωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το υπουργείο ψέγει το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι δεν ξέρει να διαβάσει «απλές διατυπώσεις μια ισχύουσας από το 2002 ρύθμισης» και ισχυρίζεται ψευδώς ότι το μόνο που κάνει η τροποποίηση του νόμου είναι να προσθέτει στους απαγορευμένους τρόπους καταγραφής και το διαδίκτυο. Τον ίδιο ψευδή ισχυρισμό έχουν προτάξει παράγοντες του υπουργείου και σε συναδέλφους που έχουν ζητήσει εύλογες διευκρινίσεις.

 

Αυτό που το υπουργείο, ωστόσο, τεχνηέντως παραλείπει να σχολιάσει είναι ότι η κρίσιμη τροποποίηση σε σχέση με τον νόμο του 2002 βρίσκεται στην προσθήκη της φράσης «με οποιονδήποτε τρόπο», η οποία μάλιστα προστέθηκε πριν την εξειδίκευση που ακολουθεί τη λέξη «ιδίως».

 

Ο νόμος του 2002 προέβλεπε:

 

«Η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται.»

 

Η τροποποίηση που μόλις ψηφίστηκε προβλέπει:

 

«Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου.»

 

Η διατύπωση αυτή και συγκεκριμένα η φράση «με οποιονδήποτε τρόπο» επιτρέπει σε κάθε δικαστήριο να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να καταγράφουν γραπτώς τα τεκταινόμενα της δίκης και να τα μεταδίδουν όπως επιτάσσει το λειτούργημά τους.

 

Έχουμε κάθε λόγο να θεωρήσουμε ότι η τροποποίηση αυτή πλήττει ευθέως τα Παρατηρητήρια δικών, όπως το Golden Dawn Watch για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ZackieOh Justice Watch για τη δίκη που αφορά τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, το LignadisTrialWatch για τη δίκη Λιγνάδη, το Kivotos Trial Watch για τη δίκη της Κιβωτου του Κόσμου κ.ά.

 

Για του λόγου το αληθές, στις 8/7/2024, σε δικαστήριο της Μυτιλήνης, η Έδρα απαγόρευσε την γραπτή δημοσιογραφική ανταπόκριση του Παρατηρητηρίου #δίκη_Σαπφούς, ισχυριζόμενη πως η τροπολογία που τέθηκε σε ισχύ με τον Ν. 5119/2024 απαγορεύει την ανταπόκριση.

 

Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: θεωρούμε ότι η καθολική απαγόρευση της καταγραφής της δίκης με οπτικοακουστικά μέσα, όπως προβλεπόταν στον νόμο του 2002, αποτελούσε ήδη μέτρο αντιδημοκρατικό και δίχως επαρκή αιτιολογία περιοριστικό της δημοσιότητας της δίκης και της ελευθερίας του Τύπου, δύο αλληλένδετων και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών.

 

Με σεβασμό, ωστόσο, στον ισχύοντα νόμο, τα Παρατηρητήρια χρησιμοποιούν πάντοτε και αποκλειστικά τη μέθοδο των γραπτών σημειώσεων που κρατούν οι δημοσιογράφοι τους, οι οποίοι παρίστανται στα ακροατήρια.

 

Η τροποποίηση του νόμου 3090/2002 με την προσθήκη της διατύπωσης «με οποιονδήποτε τρόπο» είναι προφανές ότι θέλει πρωτίστως να φιμώσει τα Παρατηρητήρια, τα οποία υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίζει τα ακριβή τεκταινόμενα σε δίκες που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή του.

 

Ωστόσο, η διατύπωση είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση από οποιοδήποτε δικαστήριο ακόμη και της γραπτής μετάδοσης οποιασδήποτε κατά λέξη αποστροφής από τη δικαστική διαδικασία — πρόθεση που καθίσταται ακόμη διαφανέστερη από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η οποία θεωρεί ότι δημοσιότητα της δίκης σημαίνει μόνον την ανεμπόδιστη παρακολούθησή της στο ακροατήριο αλλά όχι την δημοσιοποίησή της «με κάθε λεπτομέρεια» στο κοινό. Αυτό που επιχειρείται εδώ, μ’ άλλα λόγια, είναι να αποφασίζουν τα δικαστήρια ποιες «λεπτομέρειες» θα δημοσιεύουν οι δημοσιογράφοι και ποιες όχι.

 

Το σκεπτικό αυτό οδηγεί στην αυτόματη επιβολή από τις δικαστικές αρχές οποιουδήποτε περιορισμού εκείνες αυθαίρετα κρίνουν στον τρόπο με τον οποίον οι δημοσιογράφοι που παρίστανται σε μία δίκη ενημερώνουν το κοινό τους.

 

Η επίθεση αυτή στην ελευθερία του Τύπου δεν θα γίνει δεκτή. Θα την πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη