Τόκιο / Πρωτοφανής καύσωνας με νεκρούς από θερμοπληξία


Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία στο Τόκιο, καθώς η Ιαπωνία πνίγεται από ένα σπάνιο κύμα καύσωνα εν μέσω της εποχής των βροχών, αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν πληθώρα προειδοποιήσεων, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά προκτορεία την Τρίτη.

 

Η πρωτεύουσα κατέγραψε τρεις θανάτους που συνδέονται με θερμοπληξία το Σάββατο και άλλους τρεις τη Δευτέρα, όταν ο υδράργυρος κυμαινόταν γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι, σύμφωνα με το γραφείο ιατρικών εξετάσεων της πόλης.

 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κεντρική περιοχή Σιζουόκα έγινε η πρώτη στην Ιαπωνία που ο υδράργυρος έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου εφέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 35 βαθμών που χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους ως «εξαιρετικά θερμός».

 

Τέτοια έντονη ζέστη στη μέση της βροχερής περιόδου της Ιαπωνίας είναι «μάλλον σπάνια», η οποία προκαλείται εν μέρει από ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης στον Νότιο Ειρηνικό, δήλωσε στο πρακτορείο AFP αξιωματούχος της Ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

 

Οι θερμοκρασίες έφτασαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα σε σημεία μετεωρολογικής παρατήρησης στο Τόκιο και στη νότια περιοχή Γουακαγιάμα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για θερμοπληξία σε μεγάλο μέρος της χώρας, προτρέποντας τους κατοίκους να αποφεύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιούν κλιματισμό.

 

«Χωρίς το κλιματιστικό ανοιχτό, δυσκολεύομαι να επιβιώσω», δήλωσε στο AFP η κάτοικος του Τόκιο Σουμίκο Γιαμαμότο, 75 ετών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ότι «έχει γίνει δραματικά πιο ζεστά» από πέρυσι.

 

«Μέσω των συμβουλών που δίνονται στην τηλεόραση, προσπαθώ να παραμένω ενυδατωμένη όσο το δυνατόν περισσότερο. Επειδή είμαι ηλικιωμένη, προσέχω να μην καταρρεύσω», είπε.

 

Η θερμοπληξία είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα στην Ιαπωνία, η οποία έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο μετά το Μονακό.

 

Η ηλικία της Γιαμαμότο την κατατάσσει στο δημογραφικό πληθυσμό που επισημαίνεται από τους ειδικούς σε θέματα υγείας ως ιδιαίτερα ευάλωτος στη θερμοπληξία, μαζί με τα βρέφη και όσους ζουν μόνοι τους ή είναι πολύ φτωχοί για κλιματιστικό μηχάνημα.

 

ΟΙ ιατρικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν τη Δευτέρα για την αύξηση του αριθμού των θανάτων από θερμική εξάντληση σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος αυξήθηκε από μερικές εκατοντάδες ετησίως πριν από δύο δεκαετίες σε περίπου 1.500 το 2022, ενώ πρόσθεσαν πως η θερμοπληξία αποτελεί πλέον κίνδυνο εφάμιλλο με εκείνον «μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη