Κατοικίδια και διακοπές / Τι λέει ο νόμος για την μεταφορά τους με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία


Αν είστε κηδεμόνας ενός σκύλου ή μιας γάτας, δεν χρειάζεται να ψάχνετε πού να αφήσετε τον τετράποδο φίλο σας ή να ζητήσετε από κάποιον να το φροντίζει όσο εσείς θα λείπετε για  διακοπές. Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας ακόμα κι αν δεν μετακινείστε με αυτοκίνητο.

 

Ο νόμος λέει ότι η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς επιτρέπεται σε  όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

 

Μία από αυτές είναι ο εμβολιασμός. Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας πριν από τη μετακίνηση. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων που δεν έχουν εμβολιαστεί, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου.

 

Η μετακίνηση των μικρών  ζώων με τρένα και  λεωφορεία γίνεται εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

 

Σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021, απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων.

 

Στα αεροπλάνα επιτρέπεται η μεταφορά των κατοικίδιων εφόσον βρίσκονται σε κλουβιά και το συνολικό τους βάρος δεν ξεπερνά τα 8 κιλά. Αν το συνολικό βάρος ξεπερνά αυτό το όριο τότε η μεταφορά γίνεται μόνο στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους. Ωστόσο, επειδή κάθε εταιρία έχει δικούς της κανόνες. καλό είναι να επικοινωνήσετε πριν κλείσετε τα εισιτήρια.

 

Τα επιβατηγά πλοία υποχρεούνται να διαθέτουν κλουβιά για την παραμονή μεγαλόσωμων ζώων που συνοδεύονται από επιβάτες των πλοίων. Τα κλουβιά θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε εξωτερικό χώρο, πρόσφορο κατά την κρίση του πλοιάρχου και προφυλαγμένο από ακραίες καιρικές συνθήκες.

 

Ο αριθμός των κλουβιών που πρέπει να διαθέτει ένα πλοίο υπολογίζεται σε συνάρτηση με τους μεταφερόμενους επιβάτες σε αναλογία 1/200. Δηλαδή ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο νόμος, απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς μέσα στα σαλόνια του πλοίου καθώς επίσης και στο γκαράζ. Κλουβιά μπορεί να είναι τοποθετημένα σε ανοικτό χώρο στοιβασίας οχημάτων, δηλαδή σε χώρο οχημάτων ο οποίος όμως διαθέτει πλευρικά ανοίγματα φυσικού αερισμού.

 

Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στα καταστρώματα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του.

 

Τα πλοία επίσης μπορούν να διαθέτουν ειδικές καμπίνες, στις οποίες μπορεί να παραμείνει το ζώο συντροφιάς με τον συνοδό του που ονομάζονται καμπίνες κατοικιδίων (pet–cabins) και οι οποίες πρέπει να περιγράφονται στο σχέδιο γενικής διάταξης του πλοίου.

 

Για να χαρακτηριστεί μια καμπίνα ως pet-cabin πρέπει κατά το ελάχιστο να διαθέτει πλενόμενο δάπεδο, ταπετσαρία και κάλυμμα στρώματος. Οι καμπίνες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο ως κατοικιδίων και δεν διατίθενται προς άλλη χρήση, πλην του σκοπού που εξυπηρετούν. Τυχόν ζημιές που προκαλεί το ζώο σε είδη επίπλωσης ή ιματισμού της καμπίνας βαρύνουν τον κηδεμόνα του ζώου.

 

Τα μικρόσωμα ζώα συντροφιάς, μπορούν να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλες τις κατηγορίες των επιβατηγών πλοίων και σε όλους τους χώρους παραμονής επιβατών (κλειστούς και ανοικτούς) με τη σύμφωνη γνώμη του πλοιάρχου, εφόσον μεταφέρονται σε ειδικά κλουβιά και διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού τους.

 

Σε περιπτώσεις μεταφοράς μικρόσωμων ζώων συντροφιάς στους κλειστούς χώρους επιβατηγού πλοίου, αν διαμαρτυρηθούν άλλοι επιβάτες επιλαμβάνεται για την καλύτερη λογική διευθέτηση του θέματος, ο πλοίαρχος του πλοίου ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν αξιωματικός.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο συνοδός του ζώου οφείλει να σεβαστεί τις υποδείξεις και εντολές του πλοιάρχου ή του αξιωματικού.

 

Να θυμάστε οτι κατά τη μετακίνηση του ζώου ο κηδεμόνας πρέπει να εχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη