Καύσωνας / Τι να φοράτε και τι όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες


Άννα Βίγκα

 

Δυσφορία, αφυδάτωση και κόπωση είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ζέστη. Με τις θερμοκρασίες να χτυπούν κόκκινο, η επιλογή των κατάλληλων ρούχων γίνεται πιο σημαντική από ποτέ.

 

Το σωστό ντύσιμο μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη δροσιά και την άνεσή μας. Ωστόσο απλά λάθη, που συχνά κάνουμε μπορούν να επιδεινώσουν την αίσθηση της ζέστης και της δυσφορίας.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φορώντας τα κατάλληλα ρούχα, μπορούμε να αυξήσουμε τον κλιματισμό στους εσωτερικούς χώρους κατά 2 βαθμούς Κελσίου – κάτι που μακροπρόθεσμα εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Ας δούμε τα “do’s’” και τα “dont’s”

Ελαφριά υφάσματα που αναπνέουν και όχι συνθετικά

 

Τα βαριά και συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, μπορεί να φαίνονται ελαφριά, αλλά δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αυτά τα υφάσματα παγιδεύουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα, οδηγώντας σε αυξημένη εφίδρωση και δυσφορία.

 

Αντίθετα, τα ελαφριά και φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι, το λινό και το μετάξι επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί καλύτερα και απορροφούν την υγρασία από το σώμα. Αυτά τα υφάσματα βοηθούν στη διατήρηση της δροσιάς και προσφέρουν μια αίσθηση φρεσκάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν υπάρχει υγρασία

 

Όσον αφορά την εφαρμογή, τα ελαφριά υφαντά υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το μετάξι, συνήθως είναι πιο χαλαρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχει υγρασία και ζέστη γιατί το περιβάλλον είναι ήδη κορεσμένο με υδρατμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδρώτας που απορροφούν τα ρούχα δεν έχει πού να πάει. Σε ξηρή ζέστη, η απορροφητικότητα από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή, επειδή ο ιδρώτας θα απορροφηθεί από το σώμα και θα εξατμιστεί από τη ζέστη.

 

Υφάσματα που απορροφούν την υγρασία, όπως το βαμβάκι δίνουν μεγαλύτερη άνεση σε υγρές συνθήκες. Ωστόσο, ρούχα από νάιλον και ο πολυεστέρας διατηρούν την οσμή του ιδρώτα. Το νάιλον έχει μεγαλύτερη απορρόφηση υγρασίας από τον πολυεστέρα, αλλά στεγνώνει πιο αργά.Το βαμβάκι και ο πολυεστέρας αντανακλούν την υπέρυθρη ακτινοβολία που προσπίπτει στο ρούχο, προκαλώντας ταχύτερη θέρμανση του σώματος. Υφάσματα όπως το μαλλί μερίνο και το λινό που είναι αναπνεύσιμα και απομακρύνουν την υγρασία.

Μην φοράτε πολλά ρούχα

 

Η χρήση πολλαπλών στρωμάτων ρούχων μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα και να αυξήσει την εφίδρωση. Επιλέξτε ελαφριά και μονοκόμματα ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει και να παραμένει δροσερό.

Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα

 

Το χρώμα των ρούχων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δροσιά που αισθανόμαστε. Γενικά, το λευκό χρώμα αντανακλά το φως του ήλιου. Τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο ηλιακό φως και θερμαίνονται πιο γρήγορα. Επιπλέον, τα ανοιχτά χρώματα είναι πιο δροσερά και ευχάριστα στην όψη.

 

Ωστόσο, η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από την θερμότητα του σώματος. Όταν αυτή η θερμότητα από το σώμα μας χτυπάει το λευκό ρούχο, αντανακλάται πίσω σε εμάς. Μελέτες για τους Βεδουΐνους, που φορούν μαύρα ρούχα στην έρημο, έδειξαν ότι η έκθεση στη θερμότητα ήταν ανεξάρτητη από το χρώμα των ρούχων, αλλά εξαρτάται από το πάχος και την εφαρμογή τους στο σώμα μας.

Το μυστικό των Βεδουίνων

 

Τα υφάσματα μαύρου χρώματος ακτινοβολούν καλύτερα τη θερμότητα – που σημαίνει ότι απορροφούν τη θερμότητα που εκπέμπεται από το σώμα κάτι μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ψύξη του σώματός σας. Το μυστικό των Βεδουίνων είναι να φορούν χαλαρά μαύρα ρούχα, ειδικά αν φυσάει. Τα φαρδιά μαύρα ρούχα θερμαίνουν το χώρο μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος, προωθώντας ένα ανοδικό ρεύμα αέρα, που ανακουφίζει από τη ζέστη.

Επιλέξτε φαρδιά και άνετα ρούχα και αποφύγετε τα στενά

 

Τα φαρδιά ρούχα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν κολλάνε πάνω του, μειώνοντας έτσι την εφίδρωση. Αποφύγετε τα στενά και εφαρμοστά ρούχα που παγιδεύουν τη θερμότητα και τον ιδρώτα. Φαρδιά φορέματα, φούστες, σορτς και πουκάμισα είναι ιδανικές επιλογές για τις μέρες με καύσωνα. Επίσης, η εφαρμογή και το πάχος των ρούχων επηρεάζουν τη δροσιά που αισθανόμαστε. Όταν τα ρούχα επιτρέπουν την εύκολη κυκλοφορία του αέρα και απορροφούν τον ιδρώτα, μπορούμε να αισθανθούμε πιο δροσεροί.

Προστατευτείτε από τον ήλιο

 

Μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Ένα πλατύγυρο καπέλο μπορεί να προστατεύσει το πρόσωπο και τον λαιμό σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ενώ τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας. Επίσης, ένα ελαφρύ μαντήλι μπορεί να προσφέρει προστασία και να σας δροσίσει αν το βρέξετε με νερό.

Επιλέξτε σωστά παπούτσια

 

Τα κλειστά παπούτσια που δεν “αναπνέουν”, όπως τα αθλητικά και οι μπότες, μπορούν να κάνουν τα πόδια να υπερθερμαίνονται και να ιδρώνουν. Επιλέξτε ανοιχτά παπούτσια, όπως σανδάλια και πέδιλα, που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα και διατηρούν τα πόδια δροσερά.

Βραχείτε..

 

Ένα απλό κόλπο για να νιώσετε αμέσως πιο δροσεροί είναι να βρέξετε ελαφρώς τα ρούχα σας με νερό. Το νερό που εξατμίζεται θα σας δροσίσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Ο καύσωνας μπορεί να είναι απαιτητικός, αλλά με τις σωστές ενδυματολογικές επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι με στυλ και άνεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη