Για την Φωτιά στον Ορβηλο


Αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν στην εισαγγελική διερεύνηση

για τη φωτιά στον Όρβηλο

που οδήγησε στην καταστροφή μεγάλου μέρους της προστατευόμενης

περιοχής «Natura 2000» στο Β.Α. άκρο του Ν. Σερρών!

Κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο δεν απασχόλησε πως κατέληξαν

να καούν 9.000 στρέμματα στον Όρβηλο!

 

Πως από τις πρώτες εστίες και την χαλαρή αντίδραση ελέω … ξεχασμένων ναρκών, φτάσαμε στην καταστροφή και στις δημόσιες εκκλήσεις του Δήμου Σιντικής προς την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τη φωτιά στον Όρβηλο. Αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν στην εισαγγελική διερεύνηση, για παραλείψεις και λάθη που επιχειρούνται να καλυφθούν με επικοινωνιακά τρυκ στα ΜΜΕ και στα socialmedia.

 

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σερρών για την καταστροφική πυρκαγιά στον Όρβηλο,  που αφέθηκε να κατακάψει για ένα μήνα σχεδόν 9.000 περίπου στρέμματα παρθένου δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης στις αλπικές κορυφές του βουνού, αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα λάθη και στις παραλείψεις των αρμόδιων Αρχών που οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλου μέρους της προστατευόμενης  περιοχής «Natura 2000» στο Β.Α. άκρο των Σερρών στα σύνορα με τη γειτονική Βουλγαρία.

Για μια ακόμη φορά το επιβλητικό βουνό, με μέγιστο υψόμετρο 2.212 μέτρα στην κορυφή Τσολιάς ή Αλή Μποτούς στο ελληνικό του τμήμα, παραδόθηκε στις φλόγες, με το αφήγημα των «Ύποπτων Χώρων» και των ξεχασμένων ναρκών και βλημάτων να λειτουργεί ως άλλοθι απέναντι σε όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν ώστε να μη φτάσει η φωτιά στους πρόποδες και κυρίως να μη καεί το μοναδικής ομορφιάς παρθένο πευκόδασος.

Η ίδια σχεδόν περιοχή είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το 2000,  κατακαίγοντας 2.000 τ.μ δασικής έκτασης και 2.000 τ.μ. χορτολιβαδικής στην αλπική περιοχή. Η φωτιά διήρκησε 20 μέρες και έσβησε αφού -και τότε- την άφησαν να φτάσει στους πρόποδες του βουνού προκειμένου να αντιμετωπιστεί από πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Και το 2000 είχαν σκάσει ξεχασμένες νάρκες και βλήματα, εξαιτίας των οποίων δεν είχε επιτραπεί να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα στις πλαγιές του βουνού. Όμως τότε το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα, με αποτέλεσμα να βιώνουμε εκ νέου μια μεγάλη  καταστροφή.


 Τα χρόνια που πέρασαν από την μεγάλη φωτιά του 2000, δεν διανοίχτηκαν δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες από τη Διεύθυνση Δασών σε συνεργασία με το ΓΕΣ και την ΤΕΝΞ. Υπάρχουν πλέον όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, που θα επέτρεπαν να δημιουργηθούν οι αναγκαίες ζώνες προστασίας, κυρίως γύρω από το παρθένο δάσος του Ορβήλου, έχοντας ως δεδομένο πως οι φωτιές από κεραυνούς στα μεγάλα υψόμετρα του βουνού είναι συνηθισμένα φαινόμενα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μετά το 2000 με την προστασία του Ορβήλου, με τις «ξεχασμένες» νάρκες να βολεύει τους πάντες και ενίοτε να απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους.

Η άμεση αντιμετώπιση των αρχικών εστιών της φωτιάς με πτητικά μέσα το πρώτο κρίσιμο τριήμερο, η απαγόρευση πρόσβασης σε πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε καίρια σημεία, οδήγησαν σε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, που σαφώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Από την πρώτη στιγμή απουσίαζε παντελώς η επίσημη ενημέρωση τόσο από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσο και την Πυροσβεστική Υπηρεσίααλλά και τον ΔήμοΣιντικής. Για μέρες ολόκληρες η φωτιά στον Όρβηλο ήταν στα … «αζήτητα» με μοναδική ενημέρωση τις αναρτήσεις και τα «διαγγέλματα» του Δημάρχου Σιντικήςκ.Γεώργιου Τάτσιου (μέσω του προσωπικού του προφίλ), ο οποίος με επικοινωνιακά τρυκ επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να καλύψει τις παραλείψεις και τις αδυναμίες του Δήμου ειδικά την πρώτη κρίσιμη εβδομάδα.

Μέσα από τις αναρτήσεις ωστόσο του Δημάρχου Σιντικής, τίθενται μια σειρά από καίρια ερωτήματα για το πως από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εστίες, φτάσαμε στο να περιμένουμε να σβήσει η φωτιά στους πρόποδες του Ορβήλου στο Αχλαδοχώρι και στο Άγκιστρο. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της καταστροφής μέσα και από τις αναρτήσεις του κ. Τάτσιου.

18 Ιουλίου 2024: Πρώτες εστίες φωτιάς. Καμία επίσημη ενημέρωση από Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμο Σιντικής.

21 Ιουλίου 2024: Πρώτη ενημέρωση από πλευράς Δήμου Σιντικής, μέσω ανάρτησης του Δημάρχου κ. Γιώργου Τάτσιου. Στην ανάρτηση γίνεται λόγος για χρήση δημοτικών «βαρέων οχημάτων» ενώ -απαντώντας σε σχόλια- ο Δήμαρχος  επισημαίνει πως «η πυρόσβεση είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». (Ερώτηση: Υπάρχει λίστα με μηχανήματα Δήμου που έλαβαν μέρος έως τότε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης;)

25 Ιουλίου 2024: Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αλλά ο Δήμαρχος Σιντικής ταξιδεύει στην Αθήνα όχι για να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την κατάσβεση της αλλά για να πάρει μέρος σε συνέδριο για τις «έξυπνες πόλεις».

29 Ιουλίου 2024: «Διάγγελμα» Δημάρχου Σιντικής με το οποίο δηλώνει την άρνησή του στο ενδεχόμενο τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή. Την ίδια ώρα βέβαια έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η ΜΠΕ για  έγκριση λειτουργίας δυο  νέων ανεμογεννητριών στο όρος Άγκιστρο, με Δήμαρχο και Δ.Σ. Σιντικής να μη λαμβάνουν μέρος. Ενημερωτικά στον διαδραστικό χάρτη της ΡΑΕ πλησίον της καμένης έκτασης στον Όρβηλο, υπάρχει ενδιαφέρον για λειτουργία μεγάλων Αιολικών Πάρκων.

30 Ιουλίου 2024: Αφού η φωτιά κατέκαψε τις πλαγιές του βουνού καταλήγει στους πρόποδες και στον κάμπο του Αχλαδοχωρίου. Νέο «διάγγελμα» του Δημάρχου Σιντικής για «νάρκες και χειροβομβίδες που σκάνε παντού», «μπουλντόζες που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες» και αίτημα απότο Συντονιστικό Θεσσαλονίκης για μηχανήματα. (Ερώτηση: Υπάρχει επίσημη αλληλογραφία του Δήμου Σιντικής  με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (για τις ξεχασμένες νάρκες) και με το Συντονιστικό Θεσσαλονίκης (για τα μηχανήματα); Μήπως θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί; Όσον αφορά τη συμμετοχή του Δήμου Σιντικής στην προσπάθεια κατάσβεσης θα είχε ενδιαφέρον αν δημοσιοποιηθεί  η λίστα με τα μηχανήματα που συμμετείχαν (Αριθμοί και Δελτία Κίνησης)  καθώς και η σύμβαση με τον ιδιώτη που συμμετείχε. Και επειδή ο καθαρισμός αγροτικών και δασικών δρόμων δεν θεωρείται «δημιουργία αντιπυρικών ζωνών» θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσει η δημοτική Αρχή (με φωτογραφίες, χάρτες κλπ  τις νέες αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν).

31 Ιουλίου 2024: Αποφασίζεται ετοιμότητα εκκένωσης του Αχλαδοχωρίου αν και οι φλόγες ήταν χιλιόμετρα μακριά στους πρόποδες του βουνού. Ποια υπηρεσία εισηγήθηκε στον Δήμο Σιντικής να προχωρήσει σε «ετοιμότητα εκκένωσης»; Την ίδια μέρα με δραματικό Δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος Σιντικής αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο δήμος άνοιξε αντιπυρικές ζώνες με τα μηχανήματα του για να σταματήσει τις πυρκαγιάκαι ενεργοποίησε το σχέδιο εκκένωσης σε «προπαρασκευαστικό στάδιο». Επίσης εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του σε ιδιώτη που άνοιξε με το μηχάνημά του αντιπυρικές ζώνες κάνοντας λόγο για «εθελοντισμό». (Ερώτηση 1η: Θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου στο Ξενοδοχείο των Λουτρών Σιδηροκάστρου (έχει άδεια) ;

Ερώτηση 2η: Η συνεισφορά του ιδιώτη, που σαφώς πρόσφερε τα μέγιστα, αποτελεί «δωρεά»  προς τον Δήμο Σιντικής ή «έμμισθη υπηρεσία»;)

31 Ιουλίου 2024: Ο Δήμαρχος Σιντικής ταξιδεύει εκ νέου στην Αθήνα για συνάντηση με τον Α/ΓΕΣ. Και ενώ η φωτιά καίει για δύο σχεδόν εβδομάδες και νάρκες και βλήματα συνεχίζουν να «σκάνε», δε τίθεται κανένα αίτημα περεταίρω εμπλοκής του στρατού και της ΤΕΝΞ, που έχει τα μέσα στην προσπάθεια κατάσβεσης. Μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση τουΔήμου, πως θα γίνει η Σιντική … Νορμανδία. Επίσης καμία επαφή του Δημάρχου στην Αθήνα με το ΥπουργείοΠολιτικής Προστασίας, για εμπλοκή εναέριων μέσων στην κατάσβεση της φωτιάς που κινείται προς Κρασοχώρι.

1 Αυγούστου 2024: Νέο «διάγγελμα» για τις παροχές του δήμου προς τα ελικόπτερα. (Eρώτηση: Ποιες γεωτρήσεις δούλεψαν και χάλασαν για την κατάσβεση και ποιες μέρες τα πτητικά μέσα φόρτωσαν νερό από ΑχλαδοχώριΚαπνόφυτοκαι λίμνη Κερκίνη;)

3 Αυγούστου 2024: Ενημέρωση Δημάρχου για επιπλέον εναέριες δυνάμεις, με τις φλόγες να επεκτείνονται προς τη Λίπα.

6 Αυγούστου 2024: Αναφορά Δημάρχου στις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Λίπα και δηλώσεις για νέες αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Αγκίστρου. (Ερώτηση: Διανοίχτηκαν νέες αντιπυρικές η απλά καθαρίστηκε ο δρόμος;)

7 Αυγούστου 2024: Οι καταγγελίες του πρώην Αντιδημάρχου Σιντικής Άνθιμου Γεωργιάδη, για σοβαρές παραλείψεις που οδήγησαν το βουνό να καίγεται επί 20 μέρες, προκαλούν ταραχή στον Δήμο Σιντικής, που αρχίζει επιτέλους να αντιδρά αντιλαμβανόμενος πως η φωτιά συνεχίζει να καταστρέφει προκαλώντας αγανάκτηση.

11 Αυγούστου 2024: Μετά από 24 μέρες καταστροφής ο Δήμαρχος Σιντικής θυμήθηκε επιτέλους πως τόσες μέρες «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ», ρίχνοντας την ευθύνη στις «κακιές» νάρκες και επαναλαμβάνοντας τοαφήγημα για «αντιπυρικές ζώνες» που ακούμε αλλά δεν βλέπουμε. Σε μια προσπάθεια να «θολώσει» τα νερά, την ίδια μέρα που η Αττική είχε παραδοθεί στις φλόγες,  o Δήμαρχος Σιντικής αποφασίζει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο Άγκιστρο, προκειμένου να αποσταλεί «ηχηρό μήνυμα» προς  την Αθήνα και τους κυβερνώντες, με τους οποίους βέβαια δύο φορές είχε επίσημα επαφές τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος, την δεύτερη συνοδευόμενος από κυβερνητικό βουλευτή.

12 Αυγούστου 2024: Συγκέντρωση στο Άγκιστρο με τους συγκεντρωμένους να είναι στο σύνολό τους «κουβαλητοί» ψηφοφόροι του Δημάρχου εκτός περιοχής. Σε live συνδέσεις ο Δήμαρχος επιχειρεί να πείσει για τις ενέργειες που έχει προβεί τις προηγούμενες μέρες.

13 Αυγούστου 2024: Η καταστροφή ολοκληρώνεται με τον Δήμαρχο Σιντικής να έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό μαραθώνιο προκειμένου να εμφανιστεί ο ίδιος και η περιοχή ως «θύμα» του  κακού κέντρου που δεν ενδιαφέρεται για την φωτιά που συνεχίζει να καίει στο άκρο της Ελλάδας.  (Ερώτηση: Γιατί δεν επικοινώνησε με τον βουλευτή της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου - για να διαμαρτυρηθεί για την κυβερνητική αδιαφορία ;)

13 Αυγούστου 2024: Πραγματοποιείται Δημοτικό Συμβούλιο, με έκτακτο θέμα «ψήφισμα για την πυρκαγιά». Κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο δεν απασχόλησε πως κατέληξαν να καούν 9.000 στρέμματα στον Όρβηλο. Για μία ακόμη φορά ανύπαρκτη αντιπολίτευση, παρέχοντας άλλοθι στα λάθη και στις παραλείψεις της δημοτικής Αρχής.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΣΕΡΡΩΝ

 «O Δικηγορικός Σύλλογος αποφάσισε να καταθέσει μήνυση με σκοπό να διερευνηθεί ο λόγος που αργεί τόσο πολύ η κατάσβεση της φωτιάς. Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από την πλευρά τους, όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν πολλά ναρκοπέδια σ’ εκείνο το σημείο. Αυτό που εμείς θέλουμε να ελέγξουμε είναι το αν καθυστέρησε γιατί υπήρξε πρόβλημα στην πυρόσβεση ή αν όντως υπήρξε προτεραιότητα σε άλλες περιοχές, έτσι με αυτόν τον τρόπο ζητάμε από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν θέλουν να μας το πουν ή αν αντιμετωπίζουν θέματα με τις εναέριες δυνάμεις, πάντως θα πρέπει να ανακοινωθεί για να το γνωρίζουμε. Δεν θεωρώ πως γίνεται κάτι εσκεμμένα αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλη αμέλεια που την καθιστά εγκληματική» δήλωσε στο Focus FM 103,6 ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Καρίπογλου, για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, κατά παντός υπευθύνου, στη Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών για την καταστροφική πυρκαγιά στον Όρβηλο.

Μετά την κίνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια είναι η άποψη του Δημάρχου Σιντικής του Προέδρου του Συντονιστικού Πολιτικής προστασίας του δήμου .

Φταίει η κυβέρνηση γενικά;

Φταίει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης;

Φταίει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας;

Φταίει ο Υπουργός πολιτικής προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας;

Φταίει ο Υπουργός περιβάλλοντος κ. Θόδωρος Σκυλακάκης;

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης;

Η Διεύθυνση Δασών Σερρών;

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία;

Η Στρατιωτική Υπηρεσία;

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Ο «στρατηγός» άνεμος;

Οι ανεμογεννήτριες;

Η φταίει και ο … Χατζηπετρής, φταίνε και άλλοι;

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη