Απόστολος Χρονόπουλος
Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να
θεωρηθούν “superfoods” λόγω της υψηλής τους θρεπτικής αξίας και των ωφέλιμων
ιδιοτήτων.
Τα “superfoods” είναι τρόφιμα που θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά ή άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν οφέλη για την υγεία.
Αν και δεν υπάρχει επίσημος κατάλογος των “superfoods,”
μπορείτε να συμπεριλάβετε τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας για να
απολαύσετε τα οφέλη τους:
Μέλι:
Διατροφικές Πληροφορίες: Το μέλι είναι πλούσιο σε φυτικές
ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Περιέχει φυτοχημικά που έχουν συνδεθεί με τη
βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της αντιμετώπισης των φλεγμονών.
Συνταγή: “Μέλι με Γιαούρτι και Καρπούζι” – Σερβίρετε
φρέσκο γιαούρτι με κομμάτια καρπουζιού και προσθέστε ελληνικό μέλι για
γλυκύτητα.
Ελαιόλαδο:
Διατροφικές Πληροφορίες: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά,
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου
καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Συνταγή: “Ελληνική Σαλάτα με Ελαιόλαδο και Λεμόνι” –
Ανακατέψτε φρέσκα λαχανικά με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Κινόα:
Διατροφικές Πληροφορίες: Πηγή πλήρων πρωτεϊνών, φυτικών
ινών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι ακόμη και για όσους είναι σε ρυθμισμένες
δίαιτες.
Συνταγή: “Κινόα με Λαχανικά και Λεμονάτη Σάλτσα” – Βράστε
κινόα και ανακατέψτε τη με ψημένα λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα.
Γαϊδουράγκαθο:
Διατροφικές Πληροφορίες: Περιέχει πολλές βιταμίνες και
μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φώσφορο και σίδηρο.
Συνταγή: “Σαλάτα με Γαϊδουράγκαθο και Ντιπ Αβοκάντο” –
Συνδυάστε φύλλα γαϊδουράγκαθου με ντιπ αβοκάντο για ελαφριά σαλάτα.
Ρόδι:
Διατροφικές Πληροφορίες: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά,
φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Συνταγή: “Σαλάτα με Ρόδι, Φέτα και Λυκίσκο” – Κόψτε το
ρόδι σε κομμάτια, προσθέστε φέτα και λυκίσκο για μια ενδιαφέρουσα σαλάτα.
Με λίγα λόγια..
Από το πεντανόστιμο ελληνικό μέλι που αγκαλιάζει τη
γλυκιά μας ζωή μέχρι το εκλεπτυσμένο ελαιόλαδο που επισφραγίζει τη γεύση των
πιάτων μας, αυτά τα τρόφιμα δεν είναι απλώς συστατικά, είναι η υπόσχεση της
φύσης για ευεξία και εξαιρετική διατροφή.
Κατευθυνθείτε προς την καρδιά της υγείας με την κινόα,
τον “super σπόρο” που πλαισιώνεται από πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία.
Απογειώστε τον οργανισμό σας τον φρουτώδη πλούτο του ροδιού, που σε κάθε
δαγκωνιά συνδυάζει γεύση και υγεία.
Σταθείτε στο τραπέζι με γαστρονομική πολυπολιτισμικότητα,
απολαμβάνοντας συνταγές όπως η σαλάτα με φύλλα γαϊδουράγκαθου και ντιπ
αβοκάντο, προσφέροντας μια έκρηξη γεύσης και διατροφικών οφελών.
Επιτρέψτε σε αυτά τα “superfoods” να γίνουν οι οδηγοί σας
σε ένα ταξίδι γεύσης και ευεξίας. Ξεκινήστε το ταξίδι σας προς μια ζωή πλούσια
σε υγεία και γεύση, ανοίγοντας την πόρτα προς τον θησαυρό της φύσης που
κρύβεται στη διατροφή.
Ο Απόστολος
Χρονόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος