ΕΛΓΑ: 11 εκατ. στρέμματα θα καλυφθούν από το νέο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα


Στα 51,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2025-2029. Δ. Σταμενίτης: «Διπλασιάζουμε τα στρέμματα κάλυψης και τετραπλασιάζουμε το κονδύλι του προγράμματος».

 

Διπλασιάζονται οι εκτάσεις που θα καλύπτει η χαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με εναέρια μέσα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2025-2029, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες αγροτικές περιοχές από τις χαλαζοφόρες καταιγίδες, οι οποίες λόγω της κλιματικής αλλαγής πλήττουν ολοένα και συχνότερα παραγωγικές περιοχές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες.

 

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας που προωθούν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, για το οποίο «τρέχει» από τις 22/8/2024 η διαβούλευση του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, προβλέπεται ότι αυτό θα καλύψει 11 εκατ. στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, από περίπου 5 εκατ. στρέμματα που καλύπτονται από το τρέχον πρόγραμμα. Παράλληλα, το συνολικό κονδύλι του προγράμματος αυξάνεται σημαντικά, καθώς η σχετική διακήρυξη προβλέπει ότι το σύνολο των συμβάσεων με τους αναδόχους θα ανέλθει σε 51,5 εκατ. ευρώ.

 

    Το νέο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας που προωθούν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει 11 εκατ. στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, από περίπου 5 εκατ. στρέμματα που καλύπτονται από το τρέχον πρόγραμμα

 

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για τη διακήρυξη του προγράμματος, o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, σε δηλώσεις του, τόνισε: «Στη νέα προγραμματική περίοδο, προβλέπεται η αύξηση των στρεμμάτων κάλυψης, με την προσθήκη νέων περιοχών. Με εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα του πρωτογενούς τομέα, θωρακίζοντάς τον απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο νέος σχεδιασμός για την εναέρια χαλαζική προστασία». Και συμπλήρωσε: «Μετά την εξέταση των αιτημάτων που είχαμε, αλλά και την ανάλυση των δεδομένων, ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προχωρήσαμε στον διπλασιασμό των στρεμμάτων κάλυψης και τον τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού».

Οι περιοχές κάλυψης

 

Όπως προβλέπεται στη σχετική διακήρυξη, ο ΕΛΓΑ προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να εφαρμόσει για τα έτη 2025-2029 (σ.σ. η χαλαζική περίοδος 2029 αποτελεί το έτος προαίρεσης) το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι στις παρακάτω περιοχές, συνολικής έκτασης περίπου 11.000.000 στρεμμάτων:

 

1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 5.000.000 στρεμμάτων.

 

2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων.

 

3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρεμμάτων.

 

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την επιλογή αναδόχων για τα ακόλουθα:

 

    Τη μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα πτητικού εξοπλισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    Τη μίσθωση μετεωρολογικών ραντάρ, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    Την προμήθεια ιωδιούχου αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    Την προμήθεια υλικών ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

 

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο της διακήρυξης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στη διαδικτυακή πύλη του ΕΣΗΔΗΣ και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Θεοδωροπούλου Πόπη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη