Τα προβλήματα των εργαζομένων στις φυλακές Νιγρίτας έθεσαν με ερώτηση Βουλευτές του ΚΚΕ- Η απάντηση του Υφ. Προστασίας του Πολίτη


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κράτησης Νιγρίτας, ανέδειξαν με ερώτησή τους, οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Λεωνίδας Στολτίδης.

 

Όπως τόνισαν στην ερώτηση, το Κέντρο Κράτησης Νιγρίτας, όπου εδώ και 14 χρόνια λειτουργεί χωρίς να έχει γίνει προκήρυξη ξεχωριστών μόνιμων θέσεων για το εν λόγω Κατάστημα, είναι μία πολύπαθη φυλακή, που ξεκίνησε να λειτουργεί με αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Β. Ελλάδας, με πολλά λειτουργικά και κτιριακά προβλήματα.

 

Επιπλέον- όπως τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ- στο Κ.Κ. Νιγρίτας, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον στατιστικό πίνακα κρατουμένων όλων των Καταστημάτων Κράτησης, που τηρούνται στην ιστοσελίδα της ΓΓΑΠ (Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής), ενώ η χωρητικότητά του είναι 600ων ατόμων, κρατούνται πολλαπλάσιοι (πάνω από 721 κρατούμενοι, έως και 780!).

 

Στην ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρονται, επίσης, τα εξής:

«Είναι το Κατάστημα με τη μεγαλύτερη υποστελέχωση σε προσωπικό και παράλληλα το δεύτερο μετά το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού σε δύναμη κρατουμένων.

Ακόμα και το ίδιο το ελλιπές οργανόγραμμά που υφίσταται, το οποίο χρήζει βελτίωσης και διόρθωσης, έχει ένα σημαντικό αριθμό κενών θέσεων, όπως 34 στο φυλακτικό προσωπικό, στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτής για τους κρατούμενους καθώς ένας που υπηρετεί βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και έχει κάνει ενέργειες για τη συνταξιοδότηση του, κ.λπ. Από την υποστελεχωμένη φύλαξη, 8 υπάλληλοι απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες (γραμματεία, οικονομικό τμήμα), με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι βάρδιές τους. Την ίδια ώρα υπάρχουν χρωστούμενα ρεπό και άδειες, υπάλληλοι κάνουν διπλοβάρδιες για να λειτουργήσει το Κ.Κ, με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική κόπωση τους, αλλά και την πίεση και το άγχος προκειμένου να βγει το ημερήσιο πρόγραμμα.

 

Να θυμίσουμε ότι στην απάντηση που έδινε το αρμόδιο Υπουργείο στην Ερώτηση του ΚΚΕ (3898/14-03-2022) σχετικά με το «φαινόμενο του υπερπληθυσμού», αναφερόταν στην επικείμενη λειτουργία δύο ακόμα Κ.Κ. μέχρι τις αρχές του 2024, κάτι όμως που δεν έφερε τα αποτελέσματα που υποσχόταν. Όσες ενστάσεις και διαμαρτυρίες γίνανε από την Ένωση Υπαλλήλων Σ.Κ. Νιγρίτας προς τη διοίκηση, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση, οι απαντήσεις είναι επί προφορικού λόγου: «κάντε υπομονή, δεν μπορεί να γίνει καμία νέα προκήρυξη, θα γίνει αποσυμφορισμός όταν λειτουργήσει πλήρως το Κ.Κ. Δράμας».

 

Παρότι υπήρξε προκήρυξη για το Κ.Κ. Δράμας, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για τις οξυμένες ανάγκες του Κ.Κ. Νιγρίτας και παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο 2024 ο αρμόδιος Υφυπουργός μίλησε για «στρατηγικό πλάνο 2024-2026», που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στο σύνολο των Καταστημάτων, όπως επίσης και για ενίσχυση του προσωπικού και των υπηρεσιών υγείας, τίποτα δεν έχει γίνει πράξη, ενώ το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας είναι είδη σε κόκκινο συναγερμό.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

– Την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση των θέσεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του Κ.Κ. Νιγρίτας και γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, όπως έχει πραγματοποιηθεί για όλες τις άλλες φυλακές ίδιου τύπου.

– Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα ρεπό, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, αργιών και εργασίμων ημερών όλων των υπαλλήλων.

– Να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες σε όλο το προσωπικό.

– Να αντικατασταθούν επιτέλους τα παλαιά και επικίνδυνα υπηρεσιακά οχήματα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα ασφαλείας στις μεταγωγές κ.λπ.».

 

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος υπογράμμισε ότι την 22-07-2023, στο Σ.Κ. Νιγρίτας ήταν καλυμμένες -157- θέσεις υπαλλήλων διαφόρων κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων, επί συνολικού αριθμού -227- οργανικών θέσεων και πως υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Γ.Γ.Α.Π. αιτήθηκε, από τον ετήσιο προγραμματισμό του έτους 2020, την κάλυψη -10- θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και -10- θέσεων του κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης για το εν λόγω Σ.Κ. και αναμένεται η έκδοση σχετικής Προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π., ενώ για τις δεσμευμένες θέσεις, οι οποίες ανέρχονται σε -32-, γνωρίζεται ότι αυτές αναμένεται να καλυφθούν εντός του τρέχοντος έτους.

 

Ως προς το διαλαμβανόμενο στην εν θέματι Ερώτηση ζήτημα της χορήγησης των κανονικών αδειών και των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων στο προσωπικό Εξωτερικής Φρούρησης του Σ.Κ. Νιγρίτας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι ουδεμία άδεια του προηγούμενου έτους εκκρεμεί προς χορήγηση σε αυτό, ενώ παρέπεται να λεχθεί ότι έχουν δοθεί σαφείς κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες -προς τη Διοίκηση, μεταξύ άλλων και του εν λόγω Σ.Κ.- για την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων, από το π.δ. 215/2006 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 217), περί χορήγησης ημερησίων αναπαύσεων, νυχτερινών, εξαιρέσιμων κ.λπ..

 

Τόνισε, επίσης, ότι για το Σ.Κ. Νιγρίτας έχουν ήδη υποβληθεί και ελεγχθεί οι φάκελοι πρόσθετων αποδοχών του μηνός Μαΐου του τρέχοντος έτους και θα διαβιβαστούν προς εξόφληση στην Ε.Α.Π., ενώ οι αντίστοιχοι φάκελοι του μηνός Ιουνίου του ιδίου έτους, έως την 22-07-2024, βρίσκονταν στο στάδιο του ελέγχου, προ εκκαθάρισης από την αρμόδια Υπηρεσία.

 

Αναλυτικά, η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου:

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία όλων των, ανά την επικράτεια, Υπηρεσιών, καθώς και η προώθηση και η ουσιαστική αντιμετώπιση συναφών ζητημάτων, αποτελούν πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την επίτευξη του οποίου καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, ενώ σε περιπτώσεις διαπίστωσης τυχόν ελλείψεων ή δυσλειτουργιών, αναλαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπισή τους.

 

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και η ασφάλεια του προσωπικού και των κρατούμενων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων (Σ.Κ.) συνιστούν συνεχείς, εργώδεις και δαπανηρές προσπάθειες που συνιστούν ταυτόχρονα μείζονες προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής (Γ.Γ.Α.Π.), με όρους σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατούμενων, τήρησης των υποχρεώσεων και των προδιαγραφών που τίθενται σε διεθνές επίπεδο, αλλά και αναζήτησης των βέλτιστων λύσεων όσον αφορά στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίσθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο 2024 – 2026 της Γ.Γ.Α.Π., το οποίο συνιστά μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, όπου λήφθηκαν υπόψη τόσο η κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή σωφρονιστική νομοθεσία και οι κανόνες σχετικά με τη μεταχείριση ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους, όσο και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) και οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT).

 

Στους κύριους στόχους του εν λόγω Σχεδίου περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των Σ.Κ., αλλά και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, επανένταξης και μετασωφρονιστικής πολιτικής στα Σ.Κ..

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί σταδιακά, ολιστικά και με αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο του υπερπληθυσμού, που διαχρονικά -εδώ και δεκαετίες- χαρακτηρίζει το δίκτυο των σωφρονιστικών δομών της χώρας μας, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα [ν. 4985/2022 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 203)] -κατόπιν νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου μας-, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των κρατούμενων και εδράζεται στους εξής πυλώνες: στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών των Σ.Κ., στη δημιουργία νέων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές, καθώς και στην υιοθέτηση ειδικότερων μέτρων για την αποσυμφόρησή τους.

 

Προς επίρρωση των προαναφερόμενων, τονίζεται η έναρξη λειτουργίας του Σ.Κ. Δράμας που θα συμβάλλει -κυρίως- στην αποσυμφόρηση των Σ.Κ. Νιγρίτας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Ιωαννίνων [σχετ. το από 19-12-2023 Δελτίο Τύπου της Γ.Γ.Α.Π. (www.minocp.gov.gr/2023/12/19/19-12-2023-ekkinisi-leitourgias-sofronistikoukatastimatos-anatolikis-makedonias-thrakis-sto-nikiforo-dramas/)], καθώς και η επικείμενη λειτουργία του Σ.Κ. Κρήτη ΙΙ, στις Κουρούνες Λασιθίου. Επίσης, αναφέρεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σ.Κ. Κορυδαλλού σε νέες εγκαταστάσεις (που θα αποτελέσουν το «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών») και ανέγερσης νέων Σ.Κ. στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Χαλκίδας.

 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, γίνεται μνεία ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας (www.minocp.gov.gr) υφίσταται η συντόμευση «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», όπου αναρτώνται πίνακες στατιστικών στοιχείων που αφορούν στα Σ.Κ. της χώρας. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ιστοσελίδα -μεταξύ άλλωναναρτώνται αριθμητικά στοιχεία κρατούμενων (ενήλικες, νεαροί ενήλικες και ανήλικοι) κατά την 1η και 16η εκάστου μηνός ετών 2019 – 2024, καθώς και χωρητικότητας κρατούμενων, ανά Σ.Κ. (www.ggap.gov.gr/statistika-stoixeia-kratoumenon/).

 

Πλέον αυτών, υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο μας αναλαμβάνει κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία, συνεκτιμώμενων όλων των δυνατοτήτων και των επιμέρους παραμέτρων και σύμφωνα με τον υλοποιούμενο προγραμματισμό της Γ.Γ.Α.Π. σε ανθρώπινους πόρους για τα επόμενα χρόνια, για την εκδήλωση των προβλεπόμενων ενεργειών, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του προσωπικού της. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι οι κενές θέσεις των Σ.Κ. της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Σ.Κ. Νιγρίτας, καλύπτονται από τον προγραμματισμό προσλήψεων της Γ.Γ.Α.Π., ο οποίος υποβάλλεται ηλεκτρονικά κάθε έτος στο Υπουργείο Εσωτερικών και, μετά την έγκρισή τους, προωθούνται προς το Α.Σ.Ε.Π. για έκδοση Προκήρυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι Προκηρύξεις 6Κ/2018 (Φ.Ε.Κ. Α.Σ.Ε.Π. 17/ 22-05-2018), 4Κ/2021 (Φ.Ε.Κ. Α.Σ.Ε.Π. 20/ 22-04-2021), 9K/2021 (Φ.Ε.Κ. Α.Σ.Ε.Π. 58/ 11-11-2021) και 6Κ/2023 (Φ.Ε.Κ. Α.Σ.Ε.Π. 54/ 29-12-2023) του Α.Σ.Ε.Π., για την κάλυψη θέσεων προσωπικού διαφόρων κατηγοριών και κλάδων για το σύνολο των Σ.Κ. της χώρας.

 

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι το Υπουργείο μας προβαίνει, εφόσον απαιτηθεί και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στη λήψη των απαιτούμενων -κάθε φορά- διοικητικών μέτρων (αποσπάσεις – μεταθέσεις προσωπικού), προκειμένου να ανταποκρίνεται, άμεσα και αποτελεσματικά, στα τυχόν ανακύπτοντα ζητήματα επάνδρωσης. Παράλληλα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γ.Γ.Α.Π. εκδηλώνουν όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες αρμοδιότητάς τους για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού στα Σ.Κ. της χώρας, με γνώμονα την εξασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας τους. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η πραγματική δύναμη έκαστης Υπηρεσίας είναι ένας δυναμικός αριθμός, που μεταβάλλεται ένεκα αποσπάσεων και λοιπών μετακινήσεων προσωπικού, προς το σκοπό της κάλυψης τακτικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών.

 

Κατόπιν αυτών, καθίσταται γνωστό ότι, την 22-07-2023, στο Σ.Κ. Νιγρίτας ήταν καλυμμένες -157- θέσεις υπαλλήλων διαφόρων κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων, επί συνολικού αριθμού -227- οργανικών θέσεων. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Γ.Γ.Α.Π. αιτήθηκε, από τον ετήσιο προγραμματισμό του έτους 2020, την κάλυψη -10- θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και -10- θέσεων του κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης για το εν λόγω Σ.Κ. και αναμένεται η έκδοση σχετικής Προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π., ενώ για τις δεσμευμένες θέσεις, οι οποίες ανέρχονται σε -32-, γνωρίζεται ότι αυτές αναμένεται να καλυφθούν εντός του τρέχοντος έτους.

 

Παρέπεται να λεχθεί ότι το Υπουργείο μας και η Γ.Γ.Α.Π., αναγνωρίζοντας την ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό των Σ.Κ. κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αναλαμβάνουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του, με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου στον τομέα της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής.

 

Ως προς το διαλαμβανόμενο στην εν θέματι Ερώτηση ζήτημα της χορήγησης των κανονικών αδειών και των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων στο προσωπικό Εξωτερικής Φρούρησης του Σ.Κ. Νιγρίτας, γνωρίζεται ότι ουδεμία άδεια του προηγούμενου έτους εκκρεμεί προς χορήγηση σε αυτό, ενώ παρέπεται να λεχθεί ότι έχουν δοθεί σαφείς κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες -προς τη Διοίκηση, μεταξύ άλλων και του εν λόγω Σ.Κ.- για την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων, από το π.δ. 215/2006 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 217), περί χορήγησης ημερησίων αναπαύσεων, νυχτερινών, εξαιρέσιμων κ.λπ..

 

Τονίζεται, επίσης, ότι η αρμόδια Υπηρεσία της Γ.Γ.Α.Π. προβαίνει σε εκκαθάριση των φακέλων πρόσθετων αποδοχών (νυχτερινά και εξαιρέσιμα αργιών, πέραν του υποχρεωτικού και απογευματινών υπερωρίων), που υποβάλλονται από τα Σ.Κ., εκδίδοντας σχετικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία αποστέλλονται προς πληρωμή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.). Για δε το Σ.Κ. Νιγρίτας έχουν ήδη υποβληθεί και ελεγχθεί οι φάκελοι πρόσθετων αποδοχών του μηνός Μαΐου του τρέχοντος έτους και θα διαβιβαστούν προς εξόφληση στην Ε.Α.Π., ενώ οι αντίστοιχοι φάκελοι του μηνός Ιουνίου του ιδίου έτους, έως την 22-07-2024, βρίσκονταν στο στάδιο του ελέγχου, προ εκκαθάρισης από την αρμόδια Υπηρεσία.

 

Διευκρινίζεται ότι, για την αποζημίωση των υπαλλήλων των Σ.Κ. σχετικά με τη νυχτερινή ημερήσια βάρδια, τις Κυριακές και επίσημες αργίες, την υπηρεσία πέραν του πενθημέρου κ.λπ., κατά εξάμηνα χρονικά διαστήματα εκδίδονται Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα ποσά από τον ετήσιο προϋπολογισμού έκαστου έτους.

 

Πέραν αυτών, αξίζει να επισημανθεί ότι η Γ.Γ.Α.Π., αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αναβάθμισης του παραγόμενου έργου και περαιτέρω εκσυγχρονισμού του υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού των Υπηρεσιών της, παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει στις απαιτούμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες, με γνώμονα τις ανακύπτουσες, κάθε φορά, αυξημένες ή ανελαστικές υπηρεσιακές απαιτήσεις. Ειδικά δε, προς το σκοπό της ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, την 01-02-2024, προκηρύχθηκε ανοιχτός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια -23- οχημάτων μεταφοράς κρατουμένων (ΑΔΑ: ΨΡΤ446ΜΤΛΒ-0Ν5), ο οποίος, την 22-07-2024, βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης των δικαιολογητικών του μειοδότη.

 

Κατά τα λοιπά θιγόμενα ζητήματα, σημειώνεται ότι στις προτεραιότητες της ακολουθούμενης σωφρονιστικής πολιτικής εντάσσεται και η διασφάλιση σε κάθε κρατούμενο ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, ανάλογου επιπέδου με αυτό του λοιπού πληθυσμού της χώρας, όπως ορίζεται και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο [άρθρα 27, 29 και 30 του ν. 2776/1999 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 291) και 16 της υπ’ αριθ. 58819 από 07-04-2003 Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β’ – 463)]. Ενταύθα, γίνεται μνεία ότι η ιατρική περίθαλψη των δικαιούχων, στο σύνολο των Σ.Κ. -συμπεριλαμβανόμενων των εκάστοτε απαιτούμενων κλινικοεργαστηριακών και λοιπών εξετάσεων-, παρέχεται σε όλους τους κρατούμενους, μέσω των αντίστοιχων ιατρείων και εργαστηρίων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 96), των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, καθώς και των Ιδρυμάτων Αποκατάστασης και Κοινωνικής Φροντίδας που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Τέλος, καθίσταται γνωστό ότι, προς το σκοπό της ενίσχυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη συναφείς νομοθετικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, σε σχέδιο νόμου -που προωθείται από το Υπουργείο μας- για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στα Σ.Κ., περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα Σ.Κ. για την εξέταση έκτακτων ιατρικών περιστατικών κρατούμενων, με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, επεκτείνοντας και συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες θεσμικές δυνατότητες των κατ’ επίσκεψη ιατρών και των ιατρών που υπηρετούν στα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία. Επιπλέον, βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας σχέδιο Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αναφορικά με την αμοιβή και τους όρους εργασίας των κατ’ επίσκεψη νοσηλευτών στα Σ.Κ., με την έκδοση της οποίας θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για υπογραφή συμβάσεων κατ’ επίσκεψη νοσηλευτών στα Σ.Κ., κατ’ αναλογία των συμβάσεων των κατ’ επίσκεψη ιατρών».

 

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, το ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Μια από τα ίδια, θα λέγαμε είναι η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Απεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ) στην ερώτηση που κατατέθηκε από το ΚΚΕ για τα διαχρονικά προβλήματα της Φυλακής Νιγρίτας.

 

Υποσχέσεις και διαφήμιση των μεταρρυθμίσεων του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2026 της ΓΓΑΠ. Λες και δε γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το πραγματικό προσωπικό της Φυλακής, τις συνθήκες στις οποίες καλείται να εργαστεί, τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές.

 

Ξέρουν καλά όλοι τους πόσα χρήματα δίνουν, όπως για παράδειγμα την καθημερινή δαπάνη για την ημερήσια σίτιση των κρατουμένων που για πολλές δεκαετίες είναι στα 3,20 ευρώ (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό)! Πόσο ιεραρχούνται οι ασφαλείς μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά οχήματα, ο εξοπλισμός των τμημάτων, η συντήρηση των υποδομών του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας (ΚΚΝ)! Γνωρίζουν επίσης όλα τα κενά των οργανικών θέσεων, τις διαφορετικές υπηρεσίες που καλούνται να καλύψουν για να βγουν οι βάρδιες.

 

Όσο για το υγειονομικό προσωπικό, δεν μας ξενίζει η λογική των συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτών! Δε χρειάζονται προσλήψεις (κατ’ αυτούς). Τα κενά καλύπτονται με μπαλώματα εργαζομένους που θα έχουν πολύ πιο χαμηλές αμοιβές και φυσικά εργασιακή ανασφάλεια.

 

Και στη σωφρονιστική πολιτική, δεν έχουμε αυταπάτες πως η Κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, το μπούκωμα με υπερκέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Χρήματα υπάρχουν αλλά όχι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο.

 

Το προσωπικό του ΚΚΝ (φυλακτικό, διοικητικό & επιστημονικό προσωπικό, εξωτερική φρουρά) είναι ώρα να βγάλει συμπεράσματα από τα 14 χρόνια λειτουργίας του Καταστήματος, από τα ωραία λόγια των εκάστοτε πολιτικών διοικούντων της ΓΓΑΠ και του υπουργείου, από την πείρα όλων των μικρών και μεγάλων αγώνων που δώσανε και συνεχίζουν να δίνουν τα 2 σωματεία της φυλακής.

 

Μόνο με πίεση, με διεκδίκηση, με αγώνες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και επί μέρους κατακτήσεις. Ενωμένοι, αλληλέγγυοι και πεπεισμένοι πως οι αγώνες είναι αναγκαίοι για να ικανοποιηθούν τα απολύτως δίκαια αιτήματά τους».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη