Δήμος Σερρών: Σάπιο το κολυμβητήριο της κοιλάδας / Δεν είναι ασφαλές/Δεν θα ανοίξει!


Σταμάτησαν οι εργασίες επισκευών-Πρόσθετο πρόβλημα η πισίνα χάνει 60 κυβικά νερό την… ημέρα!!!-Για τα χαμένα 2.480.000€ θα λογοδοτήσει κανείς;;;

 

Οικτρή είναι η κατάσταση που αντίκρυσαν τα συνεργεία του εργολάβου που ανέλαβε την επισκευή του κολυμβητηρίου στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, όταν ξεκίνησαν,αρχές Σεπτεμβρίου, την απόξεση των επιφανειακών επιχρισμάτων (σοβάδων) για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ουσιαστική επισκευή του κτιρίου.

Το μπετον των δοκαριών κονιορτοποιούνταν με το πρώτο χτύπημα της σκαπάνης

 

Οι βλάβες στον φέροντα οργανισμό είναι τέτοιες, που τέθηκε ακόμη και θέμα ασφάλειας των συνεργείων επισκευής!

 

Ετσι σταμάτησαν τις εργασίες που είχαν προγραμματιστεί και με βάσει το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Οι πικρές αλήθειες του Αντιδημάρχου κ.Γάτσιου

 

Σε δηλώσεις του Αντιδημάρχου Έργων Αθανάσιου Γάτσιου στο επιλογές TV είπε πως το μέλλον του Κολυμβητηρίου είναι δυσοίωνο, πως το επόμενο βήμα είναι να ληφθούν εξωτερικά δείγματα («καροτα») του μπετόν από διάφορα σημεία του κτιρίου, για να παρθουν οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες φτάνουν στο σημείο, για το αν αξίζει να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την επισκευή των ζημιών στο κτίριο που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια ζωής.

 

Ο κ.Γάτσιος επισήμανε πως οι ζημιές στο κτήριο είναι αποτέλεσμα τόσο της έκθεσής του σε δυσμενές περιβάλλον (χλώριο στο

 

 νερό σε συνδυασμό με απουσία κλιματισμού) όσο και της ουσιαστικής συντήρησής του όλα αυτά τα χρόνια.

 

Μάλιστα απευθυνόμενος στους γονείς των κολυμβητών, είπε πως με μια επίσκεψη στο κολυμβητήριο, μπορούν να διαπιστώσουν με τα μάτια τους την κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να έχουν επιστημονικές γνώσεις.

 

Αν τελικά κριθεί επισκευάσιμο το επόμενο είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για την επισκευή, αφού αυτά αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα ήδη διαθεσιμα 276.000€.

Τα χαμένα 2.480.000€ που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή του

 

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, πως όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Χρυσάφη τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε ήδη στα χέρια της, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Πέτρου Αγγελίδη (24-4-2019) την έγκριση Προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου χρηματοδότησης 2.000.000€ +24% ΦΠΑ (2.480.000€) στην οποία προβλεπόταν οι εξής εργασίες:

 

• Αντικατάσταση υαλοπινάκων και κουφωμάτων

• Εργασίες μόνωσης υγρασίας – ήχου – θερμότητας

• Βαφή εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου

• Συστήματα εξαερισμού – κλιματισμού

• Διάφορες ηλεκρομηχανολογικές εργασίες

• Αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED κ.λ.π

 

Ο κ.Χρυσάφης ουδέποτε στα τέσσερα χρόνια της θητείας του ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, «ποντάροντας» αρχικά στην κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου στην Ομόνοια (σ.σ. το οποίο με δηλώσεις του, από το 2019 έλεγε ότι θα είναι έτοιμο, το 2021, μετά το 2022 στην συνέχεια το 2023) όταν δε διαπίστωσε ότι αυτό «κόλλησε» γραφειοκρατικά, επικαλέστηκε ότι «θα έπρεπε να κλείσει το κολυμβητήριο για… δύο χρόνια», αναλαμβάνοντας, όπως είχε πει σε δηλώσεις του, την πολιτική ευθύνη γι’αυτή του την ενέργεια, μη θέλοντας προφανώς να «δυσαρεστήσει» τους συλλόγους που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο και κρύβοντας τα προβλήματα “κάτω από το χαλί”!

 

Αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής, στις 31-12-2023 με την παράδοση του Δημαρχιακού θώκου, και η χρηματοδότηση να χαθεί (αφου το πρόγραμμα έληξε) και το κολυμβητήριο να κλείσει, αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2023 για διαρροή στην δεξαμενή και λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2024 με τις πτωσεις μπετον !!!

 

Όπως τώρα αποδεικνύεται, από την τεχνική μελέτη, η μεγαλύτερη βλάβη στο κτήριο του Κολυμβητηρίου προκλήθηκε από την έλλειψη συστήματος εξαερισμού-κλιματισμού (Ο υπάρχων δεν λειτουργεί εδώ και δεκαετίες), ο οποίος προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί από τα 2.480.000€ του προγράμματος και μάλιστα χωρίς να “ενοχλούνται” οι κολυμβητές από τις εργασίες, αφου αυτές θα γινόταν ως επι το πλείστον στα υπόγεια ή εξωτερικά του κτιρίου. Η εγκατάσταση του εξαερισμού θα επιβράδυνε και την φθορά στο κτίριο (σύμφωνα πάντα με την τεχνική μελέτη).

 

Γι’ αυτά  τα χαμένα 2.480.000€  μπορεί πολιτικά να ανέλαβε την ευθύνη η Δημοτική Αρχή Χρυσάφη, όμως δεν εγείρονται και… ποινικές ευθύνες;;; καθώς με αυτά θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική συντήρηση του γερασμένου και ταλαιπωρημένου κτιρίου, ενώ δεν θρηνήσαμε θύματα από καθαρή τύχη, όπως αποδείχθηκε από την πτώση του κοματιού μπετόν εν ωρα προπόνησης.

Πισίνα…σουρωτήρι!

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εδώ και καιρό (αρχές του καλοκαιριού) διαπιστώθηκε πως η πισίνα του κολυμβητηρίου, χάνει καθημερινά περισσότερα από 60 κυβικά μέτρα νερό (σ.σ. Η κατανάλωση ενός νοικοκυριού σε ένα τετράμηνο! Ή 5 (πέντε) υδροφόρες!!!). Συγκεκριμένα η στάθμη του

 νερού στην πισίνα (αν δεν τροφοδοτείται από την γεώτρηση) κατεβαίνει 30εκ την ημέρα, χωρίς να έχει βρεθεί, μέχρι στιγμής, από πού χάνεται το

 

 νερό και που… καταλήγει!!!

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και το ενεργειακό κόστος (καθώς το νερό που προέρχεται από γεώτρηση θερμαίνεται με φυσικό αέριο πριν καταλήξει στην πισίνα) γι’αυτούς τους πέντε μηνες που ήταν κλειστό το κολυμβητήριο έφτασε της 15.000€.

 

Όπως και να έχει το μόνο σίγουρο είναι πως το κολυμβητήριο ΔΕΝ θα ανοίξει τέλος Σεπτεμβρίου, μάλλον ούτε Οκτωβρίου…

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη