Αίγινα / Είχαν πάει στη ΔΕΘ το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο – Το περιστατικό με τραυματία που πέθανε


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση πως στην Αίγινα, άνθρωπος που τραυματίστηκε σε τροχαίο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με θαλάσσιο ταξί, καθώς η περιοχή διέθετε ένα πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο όμως βρισκόταν στη…ΔΕΘ.

 

Συγκεκριμένα, η Αίγινα διέθετε ένα πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα μάλιστα με το τοπικό Aegina Portal, το πλωτό μέσο πραγματοποιεί σχεδόν τρεις διακομιδές την ημέρα, κι έτσι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

 

«Το πλωτό ασθενοφόρο βρίσκεται μακριά από την Αίγινα ήδη από τις 2-3 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να βρίσκεται πάλι σε επιχειρησιακή θέση στις 23 – 24 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται επίσης.

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο τραυματίας 23χρονος από το τροχαίο κατέληξε στη συνέχεια, με το Λιμενικό να αναφέρει σε ανακοίνωση πως «το σκάφος επελέγη από το ΕΚΑΒ λόγω της άμεσης διαθεσιμότητάς του και ο συνολικός χρόνος μεταφοράς ήταν εφάμιλλος με αυτόν που θα απαιτούσε το πλωτό ασθενοφόρο».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό

 

Σε ανακοίνωσή του, το Λιμενικό Σώμα διευκρίνισε ότι η διακομιδή του ασθενούς από το λιμάνι της Αίγινας στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την προβλεπόμενη συνεργασία μεταξύ του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η μεταφορά του 23χρονου, που χρειαζόταν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη, έγινε με το επιβατικό τουριστικό σκάφος «ΤΖΑΜΑΪΚΑ ΙΙ» Ν.Α. 171, με τη συνοδεία γιατρού, και διήρκεσε 44 λεπτά. Το σκάφος επελέγη από το ΕΚΑΒ λόγω της άμεσης διαθεσιμότητάς του και ο συνολικός χρόνος μεταφοράς ήταν εφάμιλλος με αυτόν που θα απαιτούσε το πλωτό ασθενοφόρο.

 

Σχετικά με την απόφαση μετακίνησης του ΠΛΣ 1068 στη ΔΕΘ, το Λιμενικό εξήγησε ότι αυτή έγινε με επιχειρησιακά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα της Αίγινας στον Πειραιά (18 ναυτικά μίλια), την τακτική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιού και τον αριθμό διαθέσιμων πλωτών μέσων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Τα υπόλοιπα επτά περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές με δυσκολότερη πρόσβαση σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως η Νάξος, η Λέρος, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Κέρκυρα, η Σαμοθράκη και η Ιθάκη.

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Αίγινας

 

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Νέα Αριστερά Αίγινας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η εγκατάλειψη της νησιωτικής κοινωνίας από το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αναλυτικά, η Νέα Αριστερά αναφέρει:

 

Δυστυχώς ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο βωμό της Αιγινήτικης ασφάλτου και της κυβερνητικής αδιαφορίας.

 

Κατά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, το ασθενοφόρο έφτασε στην ώρα του και έγιναν άμεσα όλες οι ενέργειες για την μεταφορά του σε νοσοκομεία της Αθήνας. Η μεταφορά όμως του τραυματία έγινε με ιδιωτικό πλωτό ταξί  γιατί έλειπε το ειδικά διαμορφωμένο πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού, το οποίο είχε μεταφερθεί για την παρουσίασή του στη ΔΕΘ(Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης).

 

Η ανακοίνωση-δικαιολογία του Λιμενικού σώματος- Ελληνικής ακτοφυλακής ότι η μεταφορά του τραυματία  με ιδιωτικό πλωτό -ταξί έγινε στον ίδιο χρόνο των 45 λεπτών, δεν έπεισε τον Αιγινήτικο λαό  που γνωρίζει τη διαφορετικότητα των δύο αυτών πλωτών μέσων, όσον αφορά την μεταφορά ενός πολυτραυματία (ειδικά διαμορφωμένο κρεβάτι μεταφοράς ασθενούς με τεχνική  υποστήριξη).

 

Θεωρούμε ότι η απουσία του πλωτού για την παρουσίαση στην ΔΕΘ -και μάλιστα από τόσο μακρινή περιοχή-μόνο θυμηδία θα προκαλούσε, αν δεν είχε συμβεί το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Διότι ποιος ο λόγος να στερηθεί το νησί το ειδικά διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενών πλωτό μέσο, απλά και μόνο για να παρουσιαστεί ως επίτευγμα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη. Άραγε δεν μπορούσε να γίνει η  παρουσίασή του, μέσω οπτικών μέσων, και να παραμείνει το σκάφος στον τόπο του (φανταστείτε εκτός του τροχαίου να είχαμε και κάποιο θαλάσσιο ατύχημα ή ναυάγιο).

 

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η εγκατάλειψη της νησιωτικής κοινωνίας από το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλογή αυτή μαζί με την αποδυνάμωση του κέντρου Υγείας Αίγινας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δείχνει την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας  και την αδιαφορία για το πολυτιμο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, από την σημερινή κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη