Κ. Μπούμπας: «Η αγανάκτηση των αγροτών για το μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεχείλισε»


Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας με θέμα: «Ατελείωτα τα προβλήματα των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων λόγω ανεπάρκειας στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεχίζεται χωρίς έλεος». Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιος Σταμενίτης θα απαντήσει τη Δευτέρα, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπούμπα.

 

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, αναφέρεται σε σημαντικές ελλείψεις όπως για παράδειγμα των εγκυκλίων για τη βασική ενίσχυση, τις συνδεδεμένες, της αναδιανεμητικής, των επιδοτήσεων νέων αγροτών, τα καθεστώτα eco-schemes κ.λ.π., αλλά και των οδηγιών για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και το Εθνικό Απόθεμα 2024.

 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Στο Υπουργείο με τις πληρωμές στους Αγρότες υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό κενό με απόλυτη ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ καθώς:

 

Εξακολουθούν να λείπουν όλες οι εγκύκλιοι για τη βασική ενίσχυση, τις συνδεδεμένες, της αναδιανεμητικής, των επιδοτήσεων νέων αγροτών, τα καθεστώτα eco-schemes κ.λ.π.

 

Εξακολουθούν να λείπουν οι οδηγίες για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και το Εθνικό Απόθεμα 2024.

 

Εξακολουθεί Ιούλιο μήνα να είναι κλειστό το σύστημα ΟΣΔΕ 2024.

 

Εξακολουθούν να μην έχουν δημοσιευτεί ακόμη τροποποιήσεις των εφαρμοστικών αποφάσεων για τις υποχρεώσεις αιρεσιμότητας, ενώ θεωρητικά οι παραγωγοί είναι υπόχρεοι να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες αιρεσιμότητας, διαφορετικά αντιμετωπίζουν ποινές!

 

Γιατί δεν έχουν τροποποιηθεί ακόμη οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τα eco-schemes, ύστερα από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ;

 

Γιατί δεν έχει τροποποιηθεί ακόμη η εφαρμοστική απόφαση σχετικά με τις ασυμβατότητες ανάμεσα στα αγροτοπεριβαντολογικά και eco-schemes ώστε να προβλέπεται τι ισχύει με τις προκηρύξεις της ΚΑΠ 2023-2027;

 

Πού ακριβώς στηρίζεται η προδημοσίευση των Βιολογικών που μιλάει για ασυμβατότητα με το eco-schemes, όταν η σχετική τροποποιημένη ΥΑ που ισχύει έως σήμερα (ΦΕΚ 1137/Β’/2024) μιλάει για ασυμβατότητες μεταξύ παλαιού ΠΑΑ 2014-2022 και eco-schemes και όχι για το 2023-2027;

 

Η ερώτηση τέθηκε προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καλείται να απαντήσει στα εξής:

1.Προτίθεστε να ασχοληθείτε, επιτέλους, σοβαρά με το μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ενώ έχει καινούργια Διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί, όπως πάντα, εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και να απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα;».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη