Οι εξελίξεις για το κολυμβητήριο κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σερρών- Τα επόμενα βήματα


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

 

Οι εξελίξεις για το κολυμβητήριο της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

 

Το θέμα τέθηκε από τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, η οποία ουσιαστικά επανέλαβε τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου, σήμερα το μεσημέρι (διαβάστε ΕΔΩ).

 

▪ Γ. Νυκτοπάτης: «Είναι άδικο να λέμε ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν το προηγούμενο διάστημα- Ποιο ήταν το λάθος της προηγούμενης διοίκησης»

 

Αμέσως μετά την τοποθέτηση της Δημάρχου, το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Νυκτοπάτης, ο οποίος επέστησε την προσοχή λέγοντας πως θα έπρεπε όλοι να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε και πως είναι άδικο να ισχυρίζεται η νυν δημοτική αρχή πως δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν το προηγούμενο διάστημα, καθώς- όπως είπε χαρακτηριστικά- ακούστηκαν πράγματα και που προσβάλλουν ανθρώπους και που δεν είναι αλήθεια.

 

Ο κ. Νυκτοπάτης υπεραμύνθηκε του έργου και των αποφάσεων που επιτελέσθηκε και ελήφθησαν αντίστοιχα, επί θητείας του, ενώ ανέφερε πως η τεχνική υπηρεσία ζήτησε να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα η μελέτη στατικής επάρκειας τον Μάιο του 2023 και κατ’ επέκταση η τεχνική υπηρεσία γνώριζε ότι το πρόβλημα υπάρχει και έκανε αυτό που έκρινε, ώστε να προχωρήσουν στη στατική επάρκεια.

 

Σύμφωνα με τον κ. Νυκτοπάτη, η εταιρεία ανέλαβε τον Απρίλιο του 2023 όταν έγινε η καθίζηση στο παράθυρο, έκανε ελέγχους, εντόπισε σοβαρά ευρήματα και έκλεισε το κολυμβητήριο για λίγες μέρες κι αμέσως μετά εκδόθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, το κολυμβητήριο μπορούσε να ανοίξει με κάποιες προϋποθέσεις και κυρίως με τη μελέτη στατικής επάρκειας.

 

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ανέφερε πως η υπηρεσία δόμησης δεν έστειλε κάποιο έγγραφο με το οποίο να ζητά να κλείσει το κολυμβητήριο και πρόσθεσε: «Αν υπήρχαν θέματα, όπως είπε η κ. Χατζηγαβριήλ ότι κάποιοι γνώριζαν ότι έπεφταν κομμάτια και δεν το έλεγαν, θα πρέπει να πει συγκεκριμένα ονόματα. Αν κάποιοι έβαλαν κόλλα πλακιδίων πάλι θα πρέπει να πούμε ονόματα, γιατί αυτό δεν είναι σωστό, είναι εγκληματικό, αλλά δεν μπορεί την ευθύνη να την παίρνουν όλοι».

 

Όπως τόνισε ο κ. Νυκτοπάτης, όταν ανέλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή, το 2019, το κολυμβητήριο τότε ήταν κλειστό ηταν σε τραγική κατάσταση από κάθε άποψη, με τον ίδιο, όμως, να αναφέρεται και στο λάθος που έκανε η τέως δημοτική αρχή.

 

Ποιο ήταν αυτό; Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ανέφερε: «Ποιο ήταν το λάθος της προηγούμενης διοίκησης; Στην πολιτική πίεση που ασκήθηκε από συγκεκριμένους συλλόγους να μην κλείσει ποτέ το κολυμβητήριο που δεν ήταν σωστό, ποιο ήταν το λάθος τότε και πληρώθηκε;. Η πισίνα μονώθηκε με αρκετά χρήματα, εξωτερικά. Τι έπρεπε να γίνει κανονικά; Να σταματήσει να λειτουργεί το κολυμβητήριο, να μονωθεί σωστά από τη μέσα πλευρά και να είναι όλα τακτοποιημένα. Πως πληρώθηκε αυτό; Δυστυχώς λίγο πριν τις εκλογές έγινε η ζημία με το τοιχίο που έπεσε και το κολυμβητήριο έμεινε κλειστό εκείνο τον καιρό».

 

Ο κ. Γιώργος Νυκτοπάτης εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα η δημοτική αρχή είναι «εγκλωβισμένη» και πως η εταιρεία όταν ανέλαβε, στη μελέτη που σύνταξε έπρεπε να βάλει μελέτη αποκατάστασης και όχι ενίσχυσης, με τον ίδιο να προσθέτει: «Και ρωτάω, είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να μην ήξεραν ότι αν σκάψουν λίγο παραπάνω θα βρουν τέτοια προβλήματα; Ότι θα βρουν σίδερα διαβρωμένα; Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη μελέτη στατικής επάρκειας, για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Ή η τεχνική υπηρεσία και εννοώ τους υπαλλήλους κι όχι τον κ. Γάτσιο είπαν ‘να κλείσει για να είμαστε ήσυχοι’ ή η εταιρεία που ήρθε- και σας λέω ήξερε πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσει- έκανε το παραπάνω βήμα για να σας ‘εγκλωβίσει’ κυρίως οικονομικά».

 

Ο κ. Γιώργος Νυκτοπάτης έθεσε τα ερωτήματα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και αν θα γίνει μελέτη στατικής επάρκειας.

 

▪ Σ. Γάτσιος: «Πρέπει να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος»

 

Η απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Γιώργος Νυκτοπάτης, ήρθε από τον Αντιδήμαρχο Έργων Σάκη Γάτσιο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο, αυτό που η τεχνική υπηρεσία προτείνει είναι ότι θα πρέπει τις επόμενες μέρες, μέσα στην ίδια εργολαβία να μπουν μηχανήματα στο κολυμβητήριο, να σκανάρουν τα δοκάρια για να διαπιστωθεί ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος και στα ενδότερα.

 

«Να μας δώσουν μια γνωμάτευση κι από εκεί και μετά μάλλον θα γίνει η μελέτη στατικής επάρκειας για να δούμε τα ακριβή προβλήματα και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης και ενδεχομένως το ύψος των χρημάτων που θα απαιτηθούν» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Έργων Σάκης Γάτσιος,

 

▪ Π. Κεΐσογλου: «Για πρώτη φορά διερευνήθηκε με σοβαρότητα ένα τμήμα του κολυμβητηρίου»

 

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Παναγιώτης Κεΐσογλου υποστήριξε πως για πρώτη φορά διερευνήθηκε με σοβαρότητα ένα τμήμα του κολυμβητηρίου, ενώ θέλησε να διευκρινίσει πως για τις αναφορές που έκαναν λόγο για «απόκρυψη», ο ίδιος θεωρεί αυτό που εννοούνταν ήταν πως δεν εκτιμήθηκε σωστά το πρόβλημα και πως έγιναν επιφανειακές επιδιορθώσεις, θεωρώντας ότι το πρόβλημα είναι μικρότερο.

 

«Το κολυμβητήριο όταν έκλεισε είχε τμήματα που φαινόταν τα σίδερα, τα τσιμέντα κι όταν άνοιξε αυτά ήταν σοβαντισμένα και βαμμένα. Προφανώς εκεί έγιναν κάποιες εργασίες σουλουπώματος. Έπρεπε να γίνει εις βάθος διερεύνηση» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού.

 

▪ Β. Μητλιάγκα: «Δόθηκαν χρήματα, αλλά δεν πήγαν προς τη σωστή κατεύθυνση»

 

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα ανέφερε πως δόθηκαν χρήματα μεν από την τέως δημοτική αρχή, αλλά πως αυτά δεν «πήγαν» προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

«Ο ίδιος είπατε ότι δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος η δική σας δημοτική αρχή, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν για να παραμείνει ανοιχτό το κολυμβητήριο. Για να γίνει μια σωστή αποκατάσταση σε ένα τόσο προβληματικό κτίριο είναι αδύνατον να μην κλείσει το κολυμβητήριο, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που επιλέγουμε να μην το κλείσουμε επιλέγουμε ουσιαστικά να κάνουμε επιφανειακή αποκατάσταση» υπογράμμισε η Δήμαρχος Σερρών απευθυνόμενη στον κ. Γιώργο Νυκτοπάτη, ενώ πρόσθεσε πως όντως στο τεχνικό πρόγραμμα που παρέλαβε υπήρχε η πρόβλεψη για να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία παρέμεινε στο τεχνικό πρόγραμμα με σκοπό να ξεκινήσει, όμως 3 μήνες μετά που την ανάληψη των καθηκόντων της, σημειώθηκε η πτώση του υλικού.

 

«Για εμάς εκείνη τη στιγμή έγινε προτεραιότητα να δούμε πως ακριβώς θα το αντιμετωπίσουμε. Με τις πιέσεις που δεχθήκαμε κι εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να μελετήσουμε πιο εύκολες και πιο γρήγορες λύσεις. Επιλέξαμε να βάλουμε σε προτεραιότητα από ίδια μέσα κάποια χρήματα, για να γίνει μια αποκατάσταση περισσότερο ασφαλής και σωστή απ’ ότι είχε γίνει μέχρι τώρα» τόνισε η Δήμαρχος Σερρών, η οποία διαφώνησε με την άποψη του κ. Νυκτοπάτη περί «εγκλωβισμού» της, είτε από την τεχνική υπηρεσία, είτε από την εταιρεία, δηλώνοντας: «Δεν αποδέχομαι ότι ‘εγκλωβιστήκαμε’ από κανέναν, ακριβώς γιατί μακροσκοπικά και με μια παρατήρηση μπορείς να κάνεις μόνο υποθέσεις. Ένας επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να σου πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα κτήριο».

 

▪ Αλ. Χρυσάφης: «Μακριά από την πραγματικότητα οι αναφορές για επιφανειακές παρεμβάσεις»

 

Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως Δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης, έκανε λόγο για «ανακρίβειες που ειπώθηκαν» και πως είναι «μακριά από την πραγματικότητα οι αναφορές για επιφανειακές παρεμβάσεις».

 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάφη, κατά την προηγούμενη θητεία επενδύθηκαν στο κολυμβητήριο, περίπου 600 χιλιάδες ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε ως πρωτοφανές ποσό και τόνισε με έμφαση: «Προφανώς υπάρχει ανησυχία των ανθρώπων του υγρού στίβου, αλλά ποτέ δεν έβαλα αυτή την ανησυχία πάνω από το σωστό και πάνω από αυτό που έπαιρνα ως εισήγηση από τις υπηρεσίες. Όταν παραλάβαμε το 2019, πράγματι το κολυμβητήριο ήταν σε τραγική κατάσταση. Δεν βγήκαμε να κατηγορήσουμε και να επιμένουμε και να λέμε συνεχώς ότι εμείς παραλάβαμε χάος από την προηγούμενη δημοτική αρχή».

 

Όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, κατά τη διάρκεια της θητείας του έγινε η στεγανοποίηση της πισίνας, αντικαταστάθηκε η γεώτρηση η οποία ήταν χαλασμένη, κατασκευάσθηκαν τουαλέτες ΑΜΕΑ και έγινε η αντικατάσταση των σάπιων πλακιδίων μέσα στην πισίνα.

 

Θέτοντας ο ίδιος στον εαυτό του το ερώτημα γιατί δεν έγιναν επί θητείας του επιδιορθώσεις επί της στατικής επάρκειας, δήλωσε: «Γνωρίζαμε εμείς ότι είχε τέτοιο πρόβλημα το κολυμβητήριο και το αποκρύψαμε; Αν έχετε μια τέτοια πολύ σοβαρή καταγγελία, ποιος το απέκρυψε, να το πείτε εδώ. Αν δεν το πείτε είναι συκοφαντίες και λόγια του αέρα».

 

Ο τέως Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητήριο, για το οποίο κατηγορείται από τη νυν δημοτική αρχή ότι δεν το προχώρησε, κάνοντας λόγο για «ψέματα».

 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάφη, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

-Τον Φεβρουάριο 2020 έγινε τροποποίηση του υποέργου αυτού από την τεχνική υπηρεσία.

-Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2020.

-Γίνεται διακήρυξη διαγωνισμού από τον ΟΠΑΚΠΑ τον Δεκέμβριο 2020.

-Η σύμβαση με τον μελετητή υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2022, γιατί ο ανάδοχος χρεωκόπησε και ορίσθηκε νέος ανάδοχος στη θέση του.

-Στη συνέχεια διαβιβάζεται στον ΟΠΑΚΠΑ, η μελέτη παραλαμβάνεται από τον ΟΠΑΚΠΑ τον Οκτώβριο 2022.

-Τον Ιανουάριο 2023 παρουσιάσθηκε το πρώτο πρόβλημα με τους υαλοπίνακες

-Τον ίδιο μήνα γίνεται αυτοψία από την τεχνική υπηρεσία, αναθέτεται στην τεχνική εταιρεία να κάνει μια προκαταρκτική διερεύνηση κι εκεί αναδεικνύεται ένα πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με την σχετική έκθεση, κάνοντας ορισμένες παρεμβάσεις, το κολυμβητήριο θα ήταν σε θέση να ανοίξει άμεσα.

 

«Τις κάναμε, το λήξαμε. Μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε πει ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα για όλα αυτά που αναφέρονται τώρα» δήλωσε ο κ. Χρυσάφης, ο οποίος έθεσε υπ’ όψιν και ένα έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, το οποίο ανέφερε εκείνη την περίοδο: «…Κατόπιν των παραπάνω διαπιστώσεων η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προχώρησε στη σύνταξη του φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης στατικής επάρκειας ενίσχυσης Κλειστού Κολυμβητηρίου στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Η μελέτη του έργου ενεργειακή αναβάθμιση και δράσεις εξοικονόμησης, η οποία είναι σήμερα σε διαδικασία δημοπράτησης πέραν των άλλων προβλέπει την κατασκευή ψευδοροφών, βαφή κτηρίων, τοποθέτηση θερμοπροσόψεων. Επειδή είναι πολύ πιθανό να προκύψουν από τη μελέτη στατικής επάρκειας αποκατάστασης, εργασίες, η άποψή μας είναι η δημοπράτηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης να μην προχωρήσει για να προχωρήσει πρώτα η μελέτη στατικής επάρκειας για να έχουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση».

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Αυτό το είπε η τεχνική υπηρεσία και ήταν το σωστό. Αναλάβαμε την ευθύνη να μην προχωρήσουμε τη μελέτη, με βάση την τεχνική υπηρεσία. Άρα το αφήγημα ότι απλά δεχθήκαμε κάποια πίεση, ‘καταρρέει’ γιατί αρχικά δεν υπήρχε καθυστέρηση μεγάλη της δημοπράτησης του έργου. Το κολυμβητήριο το κλείνει και το ανοίγει μια ανεξάρτητη επιτροπή κι όχι ο Δήμαρχος».

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη