Αλέξανδρος Μάρκου / Εδώ Βαλκάνια


Η Αλβανία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο μουσουλμανικό κράτος μέσα στην πρωτεύουσά της! Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου των «New York Times» όπου δημοσιεύονται οι λεπτομέρειες ενός πρότζεκτ για τη συγκρότηση ενός κυρίαρχου κράτους του «Τάγματος των Μπεκτασήδων».

Ερωτηθείς από τους New York Times, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα λέει ότι επιθυμεί να δώσει στους Μπεκτασήδες τον δικό τους θύλακα που μοιάζει με το Βατικανό στην ιταλική πρωτεύουσα Ρώμη, ως τρόπο προώθησης της θρησκευτικής ανοχής. Στόχος του νέου κράτους είναι να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ για την οποία είναι περήφανη η Αλβανία.

«Πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον θησαυρό, που είναι η θρησκευτική ανοχή, και τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο», είπε.

Το μικροσκοπικό κράτος αυτό θα ελέγχει μια περιοχή μεγέθους πέντε οικοδομικών τετραγώνων της Νέας Υόρκης και θα επιτρέπει το αλκοόλ, θα επιτρέπει στις γυναίκες να φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλλει  κανόνες στον τρόπο ζωής .

«Ο Θεός δεν απαγορεύει τίποτα γι' αυτό μας έδωσε το μυαλό», δηλώνει  ο κληρικός Edmond Brahimaj, πρώην αξιωματικός του Αλβανικού Στρατού γνωστός στους πιστούς  του ως Baba Mondi, εξηγώντας πώς σκοπεύει να κυριαρχήσει σε ένα κομμάτι γης 10 εκταρίων που η Αλβανία θέλει να μετατρέψει σε κυρίαρχο κράτος με δική της διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.

"Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με αγάπη και καλοσύνη" -δηλωσε ο κληρικός  που τιμάται από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο με τον επίσημο τίτλο του, Αυτού Αγιότητα Χατζί Ντέντε Μπάμπα. Είναι ο κύριος ηγέτης των Μπεκτάσι, ενός τάγματος σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε στην Τουρκία του 13ου αιώνα, αλλά τώρα εδρεύει στην Αλβανία.

Τόνισε επίσης πως οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που τοποθετούν βόμβες και χρησιμοποιούν βία για να διαδώσουν την πίστη τους «είναι απλώς καουμπόηδες».

Συνδυάζοντας μια χαλαρή ερμηνεία του Κορανίου με τον μυστικισμό, στοιχεία των προϊσλαμικών πεποιθήσεων της Τουρκίας και την αφοσίωση στους νεκρούς σοφούς τους, γνωστούς ως δερβίσηδες, οι Μπεκτασήδες μετέφεραν την έδρα τους στα Τίρανα από την Τουρκία πριν από σχεδόν έναν αιώνα, μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Θεωρούμενοι ως αιρετικοί από πολλούς συντηρητικούς Σιίτες και Σουνίτες και υποκείμενοι σε διωγμούς αιώνων στα μουσουλμανικά εδάφη, οι Μπεκτασήδες ήταν μια δύναμη στην Αλβανία και τις γειτονικές χώρες όπως το Κόσοβο και τη Βόρια Μακεδονία μετα την κατάκτηση των Βαλκανίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 14ο και 15ο αιώνα.

Τα μέλη της αίρεσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση του αλβανικού εθνικισμού ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, προωθώντας μια χαλαρή εκδοχή του Ισλάμ που βοήθησε να συσπειρωθούν οι μεγάλες μουσουλμανικές και χριστιανικές κοινότητες της χώρας πίσω από την κοσμική υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων διεθνών νομικών, συντάσσει τη νομοθεσία που καθορίζει το κυρίαρχο καθεστώς του νέου κράτους εντός της Αλβανίας. Αυτό φυσικά θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη