Επαναπατρισμός αρχαιότητας / Εγγονός πρώην Ιταλού πρωθυπουργού επιστρέφει αρχαιότητα που δώρισε στον παππού του ο Παπάγος


Στην Πρεσβεία της Ελλάδας, στη Ρώμη, πραγματοποιήθηκε η τελετή επαναπατρισμού αττικού κρατήρα του 5ου αι. π.Χ.. Ο ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας, που αποδίδεται στον «Ζωγράφο της Κενταυρομαχίας του Λούβρου» (450 – 420 π.Χ.) παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τον Paolo Catti De Gasperi, εγγονό του Ιταλού Πρωθυπουργού Αlcide de Gasperi (1945-1953).

 

Ο κρατήρας είχε προσφερθεί ως δώρο στον Αlcide de Gasperi, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 9-10 Ιανουαρίου του 1953, από τον ομόλογό του, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξανδρο Παπάγο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την καθοριστική συμβολή του στην Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

 

Στη μία όψη του κιονωτού κρατήρα απεικονίζεται σκηνή προετοιμασίας αναχώρησης πολεμιστή. Στα δύο άκρα της σκηνής εικονίζονται δύο άνδρες πολεμιστές με θρακική ενδυμασία.

 

Στα χέρια φέρουν δόρατα. Στο μέσο της σκηνής, μπροστά από άλογο, εικονίζεται γυναικεία μορφή με πέπλο, που κρατά φιάλη και τριφυλλόστομη οινοχόη, για να προσφέρει σπονδή.

 

Στην άλλη όψη απεικονίζονται τρεις ανδρικές, νεανικές, ιματιοφόρες μορφές. Η κεντρική μορφή στηρίζεται σε βακτηρία, ενώ η δεξιά κρατά, στο υψωμένο δεξί χέρι, στλεγγίδα. Την εξωτερική πλευρά του χείλους περιτρέχει παράσταση λιονταριού ανάμεσα σε αγριογούρουνα. Στη ζώνη του λαιμού, μόνο στην πρώτη όψη, απεικονίζονται ανεστραμμένα μπουμπούκια λωτού, ενώ στον ώμο -και στις δύο όψεις- εικονίζεται γλωσσωτό κόσμημα.

 

Ο Paolo Catti De Gasperi είχε εκφράσει την επιθυμία να δωρίσει στην Ελλάδα το οικογενειακό κειμήλιο που του περιήλθε εκ του πατρός του. Όπως ανέφερε και στην επιστολή του προς την Πρεσβεία της Ελλάδας, στη Ρώμη, ο κρατήρας βρισκόταν στην κυριότητά του απολύτως νόμιμα και τεκμηριωμένα. Αυτό προκύπτει και από το φωτογραφικό υλικό και τον Τύπο της εποχής.

 

Ωστόσο, σημείωσε, ότι «θεωρεί πως ανήκει στη χώρα μας, της οποίας την πολιτιστική κληρονομιά θαυμάζει. Επιθυμεί, με την πρωτοβουλία του αυτή, να συμβάλει στην προσπάθεια των δύο χωρών μας για την ανάκτηση των πολιτιστικών τους θησαυρών, που βρίσκονται στο εξωτερικό».

 

Ο κρατήρας θα εκτίθεται μόνιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη