Η κατάρα του Κικίλια


Δεν είναι μόνο ότι ο κ. Κικίλιας έχει αποτύχει ως υπουργός στην προστασία των δασών – και τελευταία του Χαλανδρίου – από τις φωτιές. Είναι επίσης ότι είναι ανίκανος να περιμένει ή να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

 

Έτσι μόλις πριν από μία εβδομάδα, αποφάσισε να σφυρίξει το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, λες και επρόκειτο για αγώνα μπάσκετ, τον μοναδικό τομέα στον οποίο έχει διακριθεί. «Το σύνολο των καμένων εκτάσεων είναι 24% κάτω από το μέσο όρο 20ετίας» πανηγύρισε σε συνέντευξη στο Open, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την καταστροφική φωτιά στην βορειοανατολική Αττική που στέρησε την πρωτεύουσα από μία τελευταίες πηγές πρασίνου και κόντεψε να φτάσει στο ..Παγκράτι.

Αυτοκολακεύτηκε «για την πολύ μεγάλη και συγκλονιστική προσπάθεια που έγινε φέτος», εξήγησε ότι αυτό οφείλεται «στο νέο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών» που προφανώς ο ίδιος έχει εκπονήσει, επαίνεσε τη «νέα τεχνολογία, με τα drones να πετούν 24 ώρες το 24ωρο» και συνέκρινε τις θαυμάσιες επιδόσεις του με την «Πορτογαλία όπου μέσα σε μόλις λίγες ημέρες κάηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα και 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

 

Αυτά την προηγούμενη Κυριακή. Μια εβδομάδα μετά, καίγεται η μισή Κορίνθια και δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πώς μπορεί να σωθεί μια χώρα, όταν ο αρμόδιος υπουργός για τη σωτηρία της δεν μπορεί να σκεφτεί ότι μπορεί να φυσήξει και τον Σεπτέμβριο;

 

Εκτός από πρόωρες, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και αυτοκριτικής, οι θριαμβευτικές δηλώσεις Κικίλια ήταν πλαστές και παραπλανητικές. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει καεί η μισή Ελλάδα, έχει προφανώς μειωθεί το καύσιμο υλικό. Αλλά δεν υπερηφανεύεσαι για αυτό.

 

Πιθανώς οι δηλώσεις να οδήγησαν σε εφησυχασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των αρμόδιων Αρχών. Και μόνο για αυτό, ο κ. Κικίλιας θα έπρεπε να είχε υποβάλλει την παραίτηση του ή να τού την είχε ζητήσει ο προϊστάμενος του. Αλλά μάλλον αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

 

Γιατί, στη συνέντευξη του, είχε σε ένα σημείο δίκιο. Τόνισε ότι αυτές οι επιδόσεις και πολλά άλλα, αποτελούν «και μία τεράστια κληρονομιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

 

Πράγματι.

Tvxs

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη