Λίβανος / Πώς εξερράγησαν οι βομβητές που μετατράπηκαν σε μικρές βόμβες;


 Διάφοροι αναλυτές και ειδικοί έσπευσαν να εξηγήσουν την μέθοδο με την οποία χιλιάδες ατομικοί βομβητές πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα και εξερράγησαν στον Λίβανο και στη Συρία την Τρίτη, τραυματίζοντας χιλιάδες ανθρώπους και σκοτώνοντας, μέχρι στιγμής εννέα άτομα – ανάμεσα τους ένα κορίτσι εννέα ετών.

 

Η επίθεση είχε προφανή σκοπό τον τραυματισμό ή ακόμα και τον θάνατο μελών της Χεζμπολάχ, καθότι οι περισσότεροι τραυματίες που «φορούσαν» τους βομβητές είναι μέλη της.

 

Ορισμένοι πρότειναν ότι ένας χάκερ μπορεί να προκάλεσε την υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, με αποτέλεσμα την έκρηξη των συσκευών, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτό είναι απίθανο, με τα πλάνα από τις εκρήξεις να μην συνάδουν με την υπερθέρμανση των μπαταριών.

 

Κάποιοι αναλυτές είπαν ότι, αντίθετα, κάποιο είδος «επίθεσης» στην αλυσίδα εφοδιασμού, που αφορούσε την αλλοίωση των βομβητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους, ήταν πιο πιθανό, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Χεζμπολάχ είχε μόλις παραλάβει την τεράστια παραγγελία των βομβητών ως το βασικό μέσο επκοινωνίας σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα για προφανείς λόγους κυβερνοασφάλειας.

 

Οι επιθέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία στον κόσμο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως έγραψε το BBC, καθώς πολλά περιστατικά «υψηλού προφίλ» προκλήθηκαν πρόσφατα από χάκερ που απέκτησαν πρόσβαση σε παρόμοια προϊόντα ενώ βρίσκονταν σε στάδιο ανάπτυξης.

 

Αλλά αυτές οι επιθέσεις περιορίζονται συνήθως στο λογισμικό. Οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού πρωτογενούς υλικού είναι πολύ σπανιότερες, καθώς περιλαμβάνουν την πρόσβαση στη συσκευή.

 

Εάν επρόκειτο πράγματι για επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα έπρεπε να έχει γίνει μια τεράστια επιχείρηση για την κρυφή αλλοίωση των βομβητών με κάποιο τρόπο.

 

Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να έχουν συσκευαστεί με 10 έως 20 γραμμάρια στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης, κρυμμένα μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

 

Αυτό, είπε ο εμπειρογνώμονας, θα είχε οπλιστεί με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου.

Μια τολμηρή, υψηλής τεχνολογίας επίθεση κατά της Χεζμπολάχ

 

Η άνευ προηγουμένου μαζική έκρηξη των φορητών βομβητών που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χεζμπολάχ συνέβη αφού η στρατιωτική ομάδα μεταπήδησε από τα κινητά τηλέφωνα ως μέσο επικοινωνίας για να μειώσει τον κίνδυνο εντοπισμού της από το Ισραήλ.

 

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά Λιβανέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ, το οποίο δεν σχολίασε τις εκρήξεις.

 

Υπάρχει μια μακρά ιστορία που το Ισραήλ κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί εφευρετικές μεθόδους για να εξοντώσει τους εχθρούς του.

Πώς οι βομβητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βόμβες

 

Ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Sky News ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει «πειράξει» αυτές τις συσκευές πριν διανεμηθούν – όπως για παράδειγμα κρύβοντας εκρηκτικά μέσα σε αυτές που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως όταν σταλεί ένα συγκεκριμένο σήμα στον βομβητή.

 

Οι βομβητές προηγήθηκαν των κινητών τηλεφώνων και είναι πλέον ασυνήθιστοι στις περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

 

Είναι μια συσκευή επικοινωνίας μονής κατεύθυνσης, που επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν ένα σύντομο μήνυμα μέσω ραδιοσήματος στον βομβητή. Συχνά, στο παρελθόν, θα ήταν ένας αριθμός τηλεφώνου που θα καλούσε τους ανθρώπους να καλέσουν πίσω.

 

Η πηγή δήλωσε ότι «η γενική άποψη που ακούω είναι ότι επρόκειτο για μια εντυπωσιακή επίθεση», η οποία απαιτούσε κάποιο βαθμό συντονισμού.

 

«Φαίνεται πιθανό ότι οι βομβητές που αγόρασαν [η Χεζμπολάχ] μπορεί να έχουν παραβιαστεί και να έχουν μετατραπεί σε τηλεχειριζόμενες βόμβες», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι πρόκειται απλώς για εικασίες που βασίζονται στην εμπειρία του.

 

«[Φαίνεται] υπερβολικά συντονισμένη και ισχυρή έκρηξη για να πρόκειται απλώς για δυσλειτουργία», προσθέτοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκλήθηκε από την υπερθέρμανση των μπαταριών.

 

Ο ειδικός πυροτεχνουργός και πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού Chris Hunter δήλωσε: «Έχουμε ξαναδεί παρόμοιο είδος ΜΟ [συγκεκριμένη μέθοδος] με κινητές συσκευές».

 

Το 1996, ο αρχιβομβιστής της Χαμάς Yahya Ayyash «δολοφονήθηκε χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο με μικρή ποσότητα εκρηκτικών μέσα σε αυτό», είπε.

 

Ο Hunter λέει ότι η αρχική του θεωρία – με βάση τους τραυματισμούς – υποδηλώνει ότι οι εκρήξεις «συνάδουν με 1 έως 2 ουγκιές υψηλής εκρηκτικότητας. Και σίγουρα θα μπορούσε να μπει αυτή η ποσότητα σε ένα τηλεειδοποιητή.

 

«Έχουμε δει την ΕΤΑ [αυτονομιστική ομάδα που δρα στην Ισπανία], έχουμε δει τις κολομβιανές ομάδες, έχουμε δει τον IRA να χρησιμοποιεί βομβητές ως εκρηκτικούς μηχανισμούς», είπε.

Η μακρά ιστορία του Ισραήλ στον πόλεμο υψηλής τεχνολογίας

 

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία που συνδέεται με δολοφονίες και μυστικές δραστηριότητες με τη χρήση βομβών και συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

 

Ακολουθεί μια περίληψη ορισμένων από αυτές:

1972: Μπασάμ Αμπού Σαρίφ

 

Τραυματίστηκε στη Βηρυτό όταν άνοιξε ένα πακέτο που περιείχε ένα βιβλίο εμφυτευμένο με μια βόμβα η οποία εξερράγη. Ήταν εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

 

Επέζησε αλλά έχασε αρκετά δάχτυλα, έμεινε κουφός από το ένα αυτί και τυφλός από το ένα μάτι.

1972: Μαχμούντ Χαμσάρι

 

Εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που σκοτώθηκε στο Παρίσι το 1972, όταν μια βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από ένα τηλέφωνο και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

1996: Yahya Ayyash

 

Κέρδισε το παρατσούκλι «Ο Μηχανικός», βοήθησε στην ανάπτυξη βομβών αυτοκτονίας που χρησιμοποιούνται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, και σκοτώθηκε όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο κινητό τηλέφωνο.

2000: Samih Malabi

 

Ένας ακτιβιστής της Φατάχ από τον προσφυγικό καταυλισμό Kalandia έξω από τη Ραμάλα, σκοτώθηκε όταν ένα παγιδευμένο κινητό τηλέφωνο εξερράγη δίπλα στο κεφάλι του.

2007: Stuxnet

 

Ένα ισχυρό «σκουλήκι»-πρόγραμμα υπολογιστή που σχεδιάστηκε από τις αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και πιστεύεται ότι αχρήστευσε ένα βασικό τμήμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το Stuxnet σχεδιάστηκε για να καταστρέψει τις φυγόκεντρες που χρησιμοποιούσε το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πλαίσιο του εξοπλιστικού του προγράμματος. Αναφέρεται ότι το σκουλήκι παραδόθηκε στις εγκαταστάσεις σε ένα στικάκι από έναν Ιρανό διπλό πράκτορα που εργαζόταν για το Ισραήλ.

2020: Mohsen Fakhrizadeh

 

Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που δολοφονήθηκε στο Ιράν από τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τοποθετημένο σε αυτοκίνητο. Ταξίδευε σε ένα αλεξίσφαιρο όχημα μαζί με τρία οχήματα του προσωπικού ασφαλείας όταν άκουσε κάτι που ακούστηκε σαν σφαίρες να χτυπούν το αυτοκίνητό του. Αφού φέρεται να βγήκε από το όχημα, ένα Nissan εφοδιασμένο με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο άνοιξε στη συνέχεια πυρ σκοτώνοντάς τον.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη