Σκοτώνουν τους πυροσβέστες, πριν γεράσουν κύριε Κικίλια;


Αντίθετα με τη γνωστή κινηματογραφική ταινία («Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν») στην Ελλάδα σκοτώνουμε νέους, εκείνους τους ανθρώπους που υποχρεώνονται να δουλεύουν σαν τα γαϊδούρια. Από εφημερεύοντες υγειονομικούς μέχρι εποχικούς πυροσβέστες, αυτός είναι ο κανόνας για όλους τους πολίτες που καλούνται να δουλέψουν πάνω από τα φυσιολογικά όρια και συχνά το πληρώνουν με τη ζωή τους.

 

Αυτό καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του, για τον θάνατο του εποχικού πυροσβέστη Ανδρέα Ανδρεάδη σε τροχαίο δυστύχημα στη Θάσο. Ο 50χρονος άτυχος πυροσβέστης σκοτώθηκε σε σύγκρουση με ΙΧ, ενώ οδηγούσε τη μηχανή του λίγο πριν αναλάβει εκ νέου υπηρεσία.

 

Όπως αναφέρουν, «ο Ανδρέας εργαζόταν 24 ώρες συνεχόμενες, σχόλασε στις 07:30 το πρωί και μετά από 2,5 ώρες, στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας δηλαδή, καλέστηκε να αναλάβει υπηρεσία για άλλες δέκα ώρες- ορισμένος μάλιστα άυπνος οδηγός σε όχημα με 5 ακόμα άτομα πλήρωμα! 34 ώρες εργασία με μόλις 2,5 ώρες ανάπαυση!»

 

Οι συνάδελφοι του συνοδεύουν την καταγγελία με φωτοτυπία από τη συλλογική σύμβαση εργασίας των Εποχικών Πυροσβεστών, που προβλέπει ότι ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες θα πρέπει να μεσολαβεί 12 ώρες ανάπαυση. Και καταλογίζουν ευθύνες και προς στο Πυροσβεστικό Σώμα Θάσου:

 

«Εσείς στο Π.Κ. (Πυρ. Κλιμάκιο) Θάσου που διαδίδετε δίχως ίχνος ντροπής πως τα έχετε κάνει όλα νόμιμα, είστε επιεικώς άσχετοι και επικίνδυνοι για το προσωπικό. Δεν έχετε διαβάσει ούτε τι ισχύει για τον τρόπο εργασίας των Εποχικών Πυροσβεστών. .. Ο θάνατος του συναδέλφου βαραίνει τη διοίκηση του Π.Κ ΘΑΣΟΥ καθώς υπάρχει σωρεία παραβάσεων ωραρίων».

 

Στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι οι εποχικοί αντιμετωπίζονται σαν «στραβάδια » και ότι στο σώμα του νησιού υπάρχουν και άλλα κακά:

 

«Πλέον έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε τα μύρια όσα για όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο κλιμάκιο…

 

Κάποιοι θεωρούν πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τσιφλίκι τους, κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να είναι διοικητές και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες κρεπερί, κάνοντας διανομή τρόφιμα για το μαγαζί τους με υπηρεσιακά αυτοκίνητα».

 

Oι πυροσβέστες έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα τις τελευταίες δεκαετίες σε ανθρώπινες ζωές. Αλλά οι παραπάνω καταγγελίες είναι σοβαρές. Θα εξεταστούν από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια στον οποίο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε σχετική ερώτηση; ‘Η θα ακολουθηθούν οι γνωστές διαδικασίες (μη) κατάσβεσης των πυρκαγιών και κουκουλώματος σκανδάλων;

Tvxs

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη