Ουκρανία / Η νέα «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» των Βρυξελλών


Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε ευθαρσώς τον πόλεμο στην Ρωσία, συνοδεύοντας την κήρυξη αυτή με ένα «φαραωνικό» δάνειο προς το Κίεβο, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φυσικά θα πληρώσουν σχεδόν στο σύνολό του οι λαοί των κρατών – μελών, με ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό να καλύπτεται από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια των κυρώσεων.

 

Ταυτόχρονα, η αποπληρωμή αυτού του δανείου θα πέσει στις πλάτες του ρημαγμένου ουκρανικού λαού, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση εξαθλίωσης ήδη πριν τον πόλεμο.

 

Η απροσχημάτιστη, ειδικά μετά την ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος τον περασμένο Αύγουστο, πολιτική και οικονομική στήριξη προς το Κίεβο, τόσο από κράτη – μέλη ξεχωριστά, όσο και από τις Βρυξέλλες, συλλογικά, βρήκε στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, την Πέμπτη, με το οποίο ζητείται να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον «νόμιμων στρατιωτικών στόχων» στη Ρωσία, το ιδεολογικό «μανιφέστο» της, ενώ, η ανακοίνωση του δανεισμού του Κιέβου, την Παρασκευή, συμπλήρωσε το επόμενο μεγάλο βήμα προς την κλιμάκωση του πολέμου, εκ μέρους εκείνων που υποτίθεται ότι πουλάνε όπλα για την «ειρήνη».

Το δάνειο

 

Στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι έγινε «σήμερα (σσ: την Παρασκευή) ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία, προτείνοντας μια ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικής συνδρομής, η οποία αποτελείται από έναν Μηχανισμό Δανειακής Συνεργασίας για την Ουκρανία ύψους έως 45 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα έκτακτο δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 35 δισεκατομμυρίων ευρώ».

 

Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, «αξιοποιεί έκτακτα κέρδη από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το βάρος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα επωμιστούν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της».

 

«Η προσέγγιση αυτή θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με δομημένο τρόπο και σε τέτοια κλίμακα σε όλους τους δανειστές της ΕΕ και της G7, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη, σταθερή χρηματοδοτική στήριξη για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας.

 

»Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας για δάνεια προς την Ουκρανία, ο οποίος θα στηρίζει την ΕΕ και τους εταίρους της Ομάδας των 7 για την έκδοση δανείων ύψους έως 45 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της εντεινόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, η πρόταση αυτή υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την κυριαρχία και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας.

 

»Ο Μηχανισμός Συνεργασίας για τη Δανειοδότηση της Ουκρανίας θα προσφέρει στην Ουκρανία στήριξη που θα χρηματοδοτηθεί με τη μόχλευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που θα συγκεντρωθεί από τα έκτακτα έκτακτα κέρδη που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

 

»Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στήριξη για την αποπληρωμή επιλέξιμων δανείων από την ΕΕ και άλλους δανειστές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της G7 “Δάνεια επιτάχυνσης έκτακτων εσόδων για την Ουκρανία (ERA)”».

 

Ως συμβολή της ΕΕ στα δάνεια αυτά, η Επιτροπή προτείνει έκτακτο δάνειο ύψους έως 35 δισ. ευρώ. Το επίσημο σκεπτικό είναι ότι «αυτή η χρηματοδοτική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των επειγουσών δημοσιονομικών αναγκών της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της εντεινόμενης και παρατεταμένης ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του ΔΝΤ με τη διευρυμένη χρηματοδοτική διευκόλυνση. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου που καλύπτεται θα παρασχεθεί από άλλους εταίρους της G7.

 

»Αυτή η ολοκληρωμένη χρηματοδοτική δέσμη εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G7 στην Απουλία στις 15 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου».

 

Η πρόταση απαιτεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

 

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, η Επιτροπή «θα συνεργαστεί με τους συννομοθέτες για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση».

Το ψήφισμα

 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές.

 

Προωθήθηκε από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών, του κέντρου συντηρητικών, του κέντρου των σοσιαλιστών και των πρασίνων ενώ καταψηφίστηκε από την Αριστερά.

 

Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, υπερψήφισαν αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και μικρότεροι σχηματισμοί.

 

Πακτωλός χρημάτων στο Κίεβο

 

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται συνοπτικά στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν συνεισφέρει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική βοήθεια και βοήθεια για τους πρόσφυγες προς την Ουκρανία.

 

Η ΕΕ χορήγησε επίσης στην Ουκρανία μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και το 2023, και θέσπισε το Μέσο Διευκόλυνσης για την Ουκρανία, ένα ειδικό χρηματοδοτικό μέσο που θα της επιτρέψει να παράσχει στην Ουκρανία έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε «προβλέψιμη και ευέλικτη χρηματοδοτική στήριξη κατά την περίοδο 2024-2027».

 

Η ΕΕ κατέβαλε την πρώτη τακτική πληρωμή ύψους περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νεοσύστατου Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία και η πληρωμή αυτή ακολουθεί την προηγούμενη ενδιάμεση στήριξη και προχρηματοδότηση συνολικού ύψους σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη δημιουργία του εν λόγω Μέσου τον Μάρτιο του 2024.

 

Μάλιστα, το ψήφισμα «καλεί όλα τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για την Ουκρανία και να μην μειώσουν τις συνεισφορές τους».

 

 «Τρίβοντας» τα χέρια για τις παραγγελίες της ανοικοδόμησης

 

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της κοινής ταχείας εκτίμησης ζημιών και αναγκών (RDNA3) που δημοσίευσαν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη, την 31η Δεκεμβρίου 2023 το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 486 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τα επόμενα δέκα χρόνια, έναντι των 411 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που είχε υπολογίσει η εκτίμηση του προηγούμενου έτους.

 

Γι’ αυτό και λίγο πιο κάτω, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να προτείνει «ταχέως μακρόπνοη χρηματοδοτική συνδρομή για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας σε συνεργασία με τις χώρες εταίρους, ιδίως διασφαλίζοντας την ταχεία εκτέλεση του Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία και αξιοποιώντας το, ώστε να διασφαλιστούν η συνεχής στήριξη σε επαρκή επίπεδα και οι πόροι για την ανασυγκρότηση που αντιστοιχούν στην πολιτική μας στήριξη προς την Ουκρανία».

Με το αζημίωτο

 

Ο ουκρανικός λαός θα κληθεί να δώσει αυτά τα χρήματα πίσω, με απανωτά, θηριώδη μνημόνια, τα οποία, ως γνωστόν, θα τον πνίξουν στα πλοκάμια της πλήρους απαξίωσης της δουλειάς και της ίδια της ύπαρξής του.

 

Αυτό το ζοφερό μέλλον δεν το κρύβουν οι δανειστές του Κιέβου.

 

Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο, έλαβε χώρα η Διεθνής Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανία, η URC2024.

 

Όπως η ίδια αυτοπροβλήθηκε, «κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, περιφέρειες, δήμοι και η κοινωνία των πολιτών συναντήθηκαν – ενωμένοι από την κοινή δέσμευση να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

»Με περισσότερους από 3.400 συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν τις διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων, κατέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή μας για το μέλλον της Ουκρανίας στο URC2024.

 

(…) Τηρώντας το πνεύμα των Διασκέψεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκαν μέχρι το2022, η URC2024 παρουσίασε επίσης την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας στο πλαίσιο της οικονομικής της ανθεκτικότητας και της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ».

 

Αυτό το τελευταίο δείχνει ακριβώς τον αγκαθωτό «δρόμο» της μεταπολεμικής Ουκρανίας, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις «μεταρρυθμίσεις» των δανειστών, ώστε να λαμβάνει δάνεια, με επαχθείς όρους, τα οποία θα τα δίνει πάλι στις εταιρείες των χωρών των δανειστών, για την ανοικοδόμηση.

«Τύμπανα» πολέμου

 

Όλο το υπόλοιπο ψήφισμα αποτελεί ένα υστερικό, φιλοπολεμικό κρέσέντο, με το ευρωκοινοβούλιο να «καλεί τα κράτη μέλη να άρουν αμέσως τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία κατά νόμιμων στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος, καθώς αυτό εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να ασκεί πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα βάσει του διεθνούς δημόσιου δικαίου και αφήνει την Ουκρανία εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της».

 

«Υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και όπλων και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις που έγιναν στις αρχές του έτους· επαναλαμβάνει, κατά συνέπεια, τις εκκλήσεις του προς τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Μάρτιο του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ιδίως των σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, και όπλων και πυρομαχικών για την προσβολή σαφώς καθορισμένων στόχων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Taurus· ζητεί την ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο κοινών δεσμεύσεων στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας· επαναλαμβάνει τη θέση του ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να δεσμευτούν συλλογικά και μεμονωμένα για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας με ποσοστό τουλάχιστον 0,25% του ΑΕγχΠ τους ετησίως».

 

«Υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της αεράμυνας μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία από απειλές που φθάνουν στον εναέριο χώρο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

 

Επίσης, «καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Δήλωση των Βερσαλλιών του 2022 και να επιταχύνουν την πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής πυξίδας ενισχύοντας την ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο και σε επίπεδο ένοπλων δυνάμεων, προκειμένου να καταστεί η ΕΕ ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας, που είναι διαλειτουργικός και συμπληρωματικός ως προς το ΝΑΤΟ».

 

«Τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης της στην ΕΕ».

 

«Παροτρύνει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επιταχύνουν την έγκριση της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα και προμήθεια αμυντικών προϊόντων, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την έγκαιρη παροχή στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία».

 

«Καλεί τα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την εγκατάσταση στρατιωτικής παραγωγής στο ουκρανικό έδαφος» και «τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία και της ενσωμάτωσής της, μακροπρόθεσμα, στη βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ΕΕ στον τομέα της άμυνας».

Η απαραίτητη προπαγάνδα

 

Αντιλαμβανόμενο το ευρωκοινοβούλιο ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των λαών των κρατών μελών, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την συνέχιση ενός μακελειού το οποίο πολύ πιθανά θα φτάσει στην πόρτα τους και για να προλάβει τις εύλογες αντιδράσεις, το ψήφισμα «καλεί την Επιτροπή να δρομολογήσει στρατηγική επικοινωνία στα κράτη μέλη για να εξηγήσει τη σημασία της υπεράσπισης της Ουκρανίας για τη συνολική σταθερότητα της Ευρώπης και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τη σημασία αυτής της υποστήριξης τόσο για την κυριαρχία της Ουκρανίας όσο και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ΕΕ στο σύνολό της».

 

Επιπλέον, «χαιρετίζει και επικροτεί τις δημόσιες προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες πληθοχρηματοδότησης (σσ: Crowd–Funding) πολιτών σε ορισμένα κράτη μέλη, οι οποίες διασφαλίζουν σταθερή προμήθεια όπλων για την Ουκρανία· ενθαρρύνει περαιτέρω παρόμοιες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την ΕΕ για την προώθηση της αλληλεγγύης και της συμμετοχής του κοινού σε αυτόν τον κρίσιμο σκοπό».

 

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να άρουν τους περιορισμούς για τα πλήγματα του Κιέβου με όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της χώρας μας, να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ανακοινώσουν τη συλλογή χρημάτων από τον πληθυσμό της Ευρώπης για τις ανάγκες της AFU», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

 

«Επαναλαμβάνω και πάλι: αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία θα δώσει σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες σχετικά με αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγεί σε παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων».

 

Επιπλέον, ο Βολόντιν απηύθυνε δύο ερωτήσεις προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 

    Αν είχαν συμβουλευτεί τους ψηφοφόρους τους πριν λάβουν αυτή την απόφαση

    Αν οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών θέλουν να έρθει ο πόλεμος στα σπίτια τους.

 

«Πριν από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, θα έπρεπε να είχαμε θυμηθεί τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του φασισμού. Η χώρα μας ήταν αυτή που απελευθέρωσε εσάς και ολόκληρη την Ευρώπη. Να το θυμάστε αυτό. Μην ξεχνάτε. Κρίνοντας από τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προφανώς το έχετε ξεχάσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.

 

«Οι πολίτες της χώρας μας γνωρίζουν τι είναι ο πόλεμος, πέρασε από κάθε οικογένεια. Η νίκη επί του ναζισμού είχε υψηλό τίμημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγγλία, που σήμερα αυτοαποκαλούνται νικητές, έχασαν λιγότερους από 800.000 ανθρώπους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δικές μας απώλειες μόνο στη μάχη του Στάλινγκραντ ήταν 1.130.000 άνθρωποι», υπενθύμισε επίσης.

 

«Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από μια τέτοια δήλωση είναι να διαλυθεί», είπε ο Βολόντον και πρόσθεσε:

 

«Προς ενημέρωσή σας: ο χρόνος πτήσης ενός πυραύλου Sarmat στο Στρασβούργο είναι 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη