ΔΑΟΚ Σερρων: ΑρνητικεΣ συνεπειεΣ στη βαμβακοκαλλιεργεια απο τιΣ υψηλεΣ θερμοκρασιεΣ


Η ΔΑΟΚ Σερρών, σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Καβάλας. απευθύνει προς τους καλλιεργητές βάμβακος της Π.Ε. Σερρών οδηγίες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας και διαχείρισης.

 

Οι οδηγίες αφορούν στο διάστημα μετά το άνοιγμα 50% των καψών και αποσκοπεί στην αποτελεσματική φυτοπροστασία και διαχείριση της βαμβακοκαλλιέργειας.

 

Προϋπόθεση επιτυχούς φυτοπροστασίας και διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργεια και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές.

 

Διαπιστώσεις

 

Η πλειοψηφία των βαμβακοφυτειών βρίσκονται στα βλαστικά στάδια από το άνοιγμα του 30% των καψών  (ΒΒCH 83) έως το άνοιγμα του 60% των καψών (ΒΒCH86)

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού φαίνεται ότι είχαν αρνητική επίδραση στο μέγεθος της κάψας σε σημαντικό ποσοστό των βαμβακοφυτειών. Κατά τόπους εμφανίζονται βαμβακοφυτείες που έχουν υποστεί έντονη υδατική καταπόνηση και εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά απόρριψης καρποφόρων οργάνων, χωρίς την ύπαρξη κάποιου παρασιτικού αιτίου.

 

Τέλος, εντοπίζονται μεμονωμένες βαμβακοφυτείες, κυρίως σε υγρές περιοχές, με έντονη βλάστηση στο ανώτερο μισό του φυτού (αναβλάστηση), γεγονός που εμποδίζει τον αερισμό των υπό ωρίμανση καψών που βρίσκονται στο κατώτερο μισό του φυτού.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες που παρακολουθεί η ΔΑΟΚ Σερρών,την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η πτήση των ενηλίκων της 3η γενιάς του πράσινου σκουληκιού στην πλειοψηφία των παγίδων, με εξαίρεση 2 παγίδες που βρίσκονται σε όψιμες υγρές περιοχές όπου παρατηρήθηκε παράταση της πτήσης της 3ης γενιάς, χωρίς όμως ιδιαίτερη σημασία. Δεν παρατηρήθηκαν συλλήψεις ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες.

 

Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα από προσβολές ημιπτέρων εντόμων (βρομούσες).

 

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 

Καλούνται οι καλλιεργητές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους για να διαπιστώσουν τόσο την πορεία εξέλιξης των βλαστικών σταδίων των βαμβακοφυτειών τους, όσο και την γενική εικόνα των φυτών κάθε αγρού, έτσι ώστε να προχωρήσουν, όπου χρειάζεται, στην εφαρμογή εγκεκριμένων ωριμαντικών ή/και αποφυλλωτικών.

 

Για την επιτυχία εφαρμογής των παραπάνω σκευασμάτων είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το βλαστικό στάδιο της καλλιέργειας και η γενική εικόνα των φυτών, το ποσοστό ανοίγματος των καψών (60% για την εφαρμογή των αποφυλλωτικών) και η πρόγνωση του καιρού το διάστημα που ακολουθεί κυρίως όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ύπαρξη ηλιοφάνειας.

 

Εφαρμογή Ψεκασμών με Γεωργικά Φάρμακα

 

Υποχρέωση των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν πιστά τις οδηγίες χρήσης των γεωργικών φαρμάκων όπως αναγράφονται στην ετικέτα και να καταγράφουν κάθε εφαρμογή στο σχετικό ημερολόγιο ψεκασμού.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη