Κομισιόν / Δάνειο – «μαμούθ» στο Κίεβο με fast track διαδικασίες


«Φαραωνικό» δάνειο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτηση στο X, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι έγινε «σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία, προτείνοντας μια ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικής συνδρομής, η οποία αποτελείται από έναν Μηχανισμό Δανειακής Συνεργασίας για την Ουκρανία ύψους έως 45 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα έκτακτο δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 35 δισεκατομμυρίων ευρώ».

 

Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, «αξιοποιεί έκτακτα κέρδη από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το βάρος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα επωμιστούν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της».

 

«Η προσέγγιση αυτή θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με δομημένο τρόπο και σε τέτοια κλίμακα σε όλους τους δανειστές της ΕΕ και της G7, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη, σταθερή χρηματοδοτική στήριξη για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας.

 

»Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας για δάνεια προς την Ουκρανία, ο οποίος θα στηρίζει την ΕΕ και τους εταίρους της Ομάδας των 7 για την έκδοση δανείων ύψους έως 45 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της εντεινόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, η πρόταση αυτή υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την κυριαρχία και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας.

 

»Ο Μηχανισμός Συνεργασίας για τη Δανειοδότηση της Ουκρανίας θα προσφέρει στην Ουκρανία στήριξη που θα χρηματοδοτηθεί με τη μόχλευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που θα συγκεντρωθεί από τα έκτακτα έκτακτα κέρδη που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

 

»Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στήριξη για την αποπληρωμή επιλέξιμων δανείων από την ΕΕ και άλλους δανειστές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της G7 “Δάνεια επιτάχυνσης έκτακτων εσόδων για την Ουκρανία (ERA)”».

 

Ως συμβολή της ΕΕ στα δάνεια αυτά, η Επιτροπή προτείνει έκτακτο δάνειο ύψους έως 35 δισ. ευρώ. Το επίσημο σκεπτικό είναι ότι «αυτή η χρηματοδοτική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των επειγουσών δημοσιονομικών αναγκών της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της εντεινόμενης και παρατεταμένης ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του ΔΝΤ με τη διευρυμένη χρηματοδοτική διευκόλυνση. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου που καλύπτεται θα παρασχεθεί από άλλους εταίρους της G7».

 

Αυτή η ολοκληρωμένη χρηματοδοτική δέσμη εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G7 στην Απουλία στις 15 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου.

 

Η πρόταση απαιτεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

 

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, η Επιτροπή «θα συνεργαστεί με τους συννομοθέτες για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη