Μητσοτάκης / Τα θρύψαλα του success story στην οικονομία


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στις πρώτες γραμμές του χθεσινού εκτενούς διαδικτυακού μηνύματος του προς τους πολίτες, επεσήμανε ότι έχει πολλά να πει «που αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών και μας φέρνουν σαν χώρα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα».

 

Οι 1596 λέξεις, συνολικά, της ανάρτησης του θύμιζαν τις ψηφίδες μίας πραγματικότητας, «κομμένης και ραμμένης» στα μέτρα του Μαξίμου.

 

Όταν μάλιστα, τα κοινωνικά αδιέξοδα βρίσκουν διαδρόμους – μέσα στο ασφυκτικό μιντιακό πλαίσιο – και ξεπηδούν, η κυβέρνηση απαντά με την…επενδυτική βαθμίδα και τις επιστολές του κ. Μητσοτάκη προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν.

 

Ο πρωθυπουργός – στο κυριακάτικο μήνυμα – σεντόνι που ξεδίπλωσε στο Facebook – ανακύκλωσε τα ψίχουλα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, επιχειρώντας να καταδείξει ότι το σχέδιο του «χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, όραμα και υπευθυνότητα, εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που θέτει η ΕΕ, για να μην μπούμε ποτέ ξανά σε περιπέτειες».

 

Δεν έκανε, μάλιστα, καμία αναφορά στις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια (και) του νερού – τις βάφτισε «αναπροσαρμογή» εσχάτως.

 

Υπερπλεόνασμα 4 δισ.

 

Η ανάγκη διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας πλασάρεται ως πρόσχημα για την κυβέρνηση, προκειμένου να μην μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης ή να μην ενισχύσει πιο αποφασιστικά τους ασθενέστερους.

 

Ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. – που κι αυτό το Σαββατοκύριακο τα… άκουσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες – θυμίζουν ότι το υπερπλεόνασμα του 2022 και του 2023 ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, ελέω υπερφορλόγησης.

 

Παράλληλα, στις μεταξύ τους συζητήσεις, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι «τα κέρδη ύψους 10,3 δις ευρώ των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο, βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Ποιοι ευημερούν

 

Κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι, όταν «ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Εξήντα χρόνια μετά τη δήλωση αυτή του Γέρου της Δημοκρατίας, οι αριθμοί ευημερούν μόνο για τις τράπεζες (σ.σ. τα καθαρά κέρδη για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 33,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), τα σούπερ μάρκετ (στα 11,8 δισ. ευρώ ο τζίρος των αλυσίδων το 2023, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2022), τα διυλιστήρια (τζίρο πάνω από 6,25 δισ. και κέρδη που προσεγγίζουν το μισό δισ. παρουσίασαν στο α’ τρίμηνο του 2024 αθροιστικά η HelleniQ Energy και η Motor Oil) και τις πολυεθνικές.

 

Οι υπόλοιποι αριθμοί, εντούτοις, δεν κάνουν το χατίρι στην κυβέρνηση για να θεμελιώσει ένα νέο success story, καθώς αποτυπώνουν τα αδιέξοδα των πολιτών.

Οι αριθμοί της κρίσης διαβίωσης

 

Αναλυτικά:

 

    Δεύτερη από το τέλος στις χώρες της Ε.Ε. βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Eurostat.

 

Η θεαματική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας που βλέπει ο πρωθυπουργός δεν αποτυπώνεται στο επίπεδο της αγοραστικής δύναμης, με τα εισοδήματα σημαντικού τμήματος των πολιτών να εξαντλούνται, πριν τελειώσει ο μήνας. Η χώρα μας ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία στην…ουρά της Ε.Ε.

 

Η γειτονική χώρα κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.

 

    Αυξήθηκε στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να αποδομούν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί ελέγχου των τιμών.

 

Τα στοιχεία που αφορούν τα τρόφιμα, με το ελαιόλαδο να είναι κατά 49,1% ακριβότερο, τα ψάρια 11,3% και τα δημητριακά 11,2%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 – κονιορτοποιούν τα αφηγήματα της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη.

 

Σημειώνεται ότι η πληθωριστική πίεση συνεχίζεται ενώ στην Ελλάδα έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη μείωση πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) στην ΕΕ την περίοδο 2019-2023, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

 

Επιπλέον, η Ελλάδα σημείωσε τη χαμηλότερη αύξηση του μέσου μισθού σε ονομαστικούς όρους μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ την περίοδο 2012 – 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΑΣΑ, την ίδια περίοδο (2012-22) ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5,9%.

 

    Αίσθηση και αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε, κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, να πραγματοποιήσει μνεία στην ανάγκη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

 

Το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

 

Πάνω από τη …μισή Ελλάδα, συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, σε 2.134.014 ανθρώπους κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα. Ηδη ως το τέλος του χρόνου, προβλέπονται πάνω από 10.234 πλειστηριασμοί ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών λαϊκών ανθρώπων, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια.

Financial Times: «Η Ελλάδα είναι στον πάτο της Ευρώπης ελέω Μητσοτάκη»

 

Οι αποκλίσεις των ισχυρισμών του Κ. Μητσοτάκη από την πραγματικότητα ήγειραν και το ενδιαφέρον, πρόσφατα, των Financial Times.

 

Η έγκυρη εφημερίδα, αφού θυμίζει ότι οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι φτωχότεροι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνει ότι «η χώρα είναι στον πάτο της Ευρώπης ελέω Μητσοτάκη, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των καταναλωτών και τάσσεται υπέρ της αισχροκέρδειας των καρτέλ και των ολιγαρχών».

 

Ο πολιτικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι ότι, αυτή την εικόνα συμμερίζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (επτά στους δέκα απαντούν πως η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση, Metron Analysis).

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη