Unit 8200 / Η μυστική ισραηλινή μονάδα με τους 20χρονους που χακάρει συστήματα


Η μαζική επίθεση μέσω της έκρηξης χιλιάδων βομβητών κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας και στη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας, συμμετείχε στο σχεδιασμό της επιχείρησης.

 

Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

 

Ωστόσο, μια δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, συμμετείχε στο σχεδιασμό της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία μάλιστα προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο.

 

Η Μονάδα 8200, με κύριο αντικείμενό της τον κυβερνοπόλεμο, είναι το αντίστοιχο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική μονάδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Μάλιστα, πρόκειται για μονάδα με μεγάλο παρελθόν, αφού εμφανίζεται κατά τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ το 1948, όταν και δημιουργήθηκαν οι πρώτες μονάδες που ασχολούνται με το κομμάτι των πληροφοριών.

 

Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την επίθεση με τον ιό Stuxnet την περίοδο 2005-10 που αχρήστευσε ιρανικούς φυγοκεντρητές, μια κυβερνοεπίθεση του 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ogero του Λιβάνου και την αποτροπή επίθεσης του ISIS σε πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

 

Πέρυσι, ο διοικητής της δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς.

 

Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, ενώ σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται και δρα σε απόλυτη συνεργασία με τα επιτελεία διοίκησης των μαχών.

 

Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές των 20, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου και πολλοί από τους οποίους έχουν εισέλθει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

 

Πρώην μέλη λένε ότι η κουλτούρα της μονάδας μοιάζει με εκείνη μιας νεοσύστατης επιχείρησης, με μικρές ομάδες που εργάζονται σε προβλήματα με ασυνήθιστο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τη δημιουργικότητα.

 

Βέβαια, μαζί με το υπόλοιπο σύστημα άμυνας και ασφάλειας, η φήμη της μονάδας υπέστη πλήγμα λόγω της αποτυχίας του στρατού να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ο διοικητής της μονάδας ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα παραιτηθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη