Κεντρικό Πάρκο Σερρών: 100 χρόνια στα …χαρτιά!


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών και άλλοι 14 φορείς ζητούν 5 αλληλένδετες δράσεις για την υλοποίησή του Με ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 14 φορείς των Σερρών ζητά από τους: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον Περιφερειάρχη ΚΜ, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, την Δήμαρχο Σερρών και τους βουλευτές του ν.Σερρών, την προώθηση πέντε αλληλένδετων δράσεων για την υλοποίηση επιτέλους του Κεντρικού Πάρκου των Σερρών, μετά από 100 χρόνια(!!!) για να δοθεί μια νέα πνοή στην πόλη.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση – πρόταση που συνέταξε η Επιτροπή ομάδας συλλογικοτήτων για την υλοποίηση του κεντρικού πάρκου Σερρών αναφέρεται:

 

Το 2025 είναι το έτος που το κεντρικό πάρκο της πόλης μας κλείνει τα 100 χρόνια ζωής, στα χαρτιά, γιατί στην πράξη ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Σήμερα, είναι αναγκαία η υλοποίησή του όσο ποτέ άλλοτε, για να μπορέσει η πόλη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών κρίσεων αλλά και για να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Κεντρικό Πάρκο Σέρρες2024 10 16 124109

 

Ο χώρος του πάρκου σήμερα είναι κατακερματισμένος. Κάποια τμήματα του πάρκου βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης, ώστε να ανακτηθεί η ιδιοκτησία από τον δήμο Σερρών. Ένα σημαντικό τμήμα το πάρκου, περί τα 22 στρέμματα, καταπατάται από το δημοτικό γήπεδο. Ο υπόλοιπος χώρος θυμίζει περισσότερο ένα ανοιχτό αστικό τοπίο, χωρίς αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του πράσινου, παρά ένα καλοσχεδιασμένο σύγχρονο αστικό κεντρικό πάρκο.

 

Εντός του περιγράμματος του κεντρικού πάρκου κατασκευάστηκε, μετά το 1963 και έως το 1977, το δημοτικό γήπεδο. Η κατασκευή δεν είναι συμβατή με τη χρήση του χώρου ως πάρκο η οποία προηγείται κατά πολλά έτη, δεν διαθέτει αδειοδοτήσεις και δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με βάση την πολεοδομική νομοθεσία. Η πρόσφατη μελέτη στατικής επάρκειας ανέδειξε σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες κερκίδες, με την ανατολική να προτείνεται για ολική καθαίρεση. Η παραμονή της εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τους μαθητές του γειτονικού δημοτικού σχολείου όσο και τους πολίτες της περιοχής.

 

Τα οφέλη από την υλοποίηση του κεντρικού πάρκου της πόλης των Σερρών είναι πολλά και ποικίλα για την πόλη και τους πολίτες της (περιβαλλοντικά, οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.α.), όπως αναδεικνύεται σε πλήθος επιστημονικών μελετών. Σημειώνεται ότι το σύνολο της πόλης των Σερρών παρουσιάζει σημαντικό έλλειμα σε χώρους πρασίνου, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ειδικότερα στις περιοχές του κέντρου της πόλης που γειτνιάζουν με το κεντρικό πάρκο, οι χώροι πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Η υλοποίηση του κεντρικού πάρκου της πόλης είναι απολύτως σύμφωνη με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, αναθεωρημένη έκδοση, Αύγουστος 2024) και τις δράσεις που αυτό προτείνει για την ανάπτυξη των πόλεων.

 

Για να δοθεί μια νέα πνοή στην πόλη μας, κυριολεκτικά μέσω των περιβαλλοντικών και κλιματικών οφελών, αλλά και μεταφορικά μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, για να μπορέσει ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, ζητούμε τον συντονισμό όλων τον εμπλεκόμενων τοπικών και ευρύτερων δυνάμεων προς την υλοποίηση του κεντρικού πάρκου.

 

Συγκεκριμένα προτείνουμε και ζητούμε την ταυτόχρονη προώθηση των παρακάτω αλληλένδετων δράσεων:

 

    Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων εντός του χώρου του πάρκου.

    Οι πόροι, υλικοί και άυλοι, να μετατοπιστούν από τη συντήρηση και τη βελτίωση του δημοτικού γηπέδου, με ενέργειες αμφιβόλου νομιμότητας και λογικής προηγούμενων αμαρτωλών δεκαετιών, στην μετεγκατάστασή του όσο γίνεται συντομότερα.

    Η ανατολική κερκίδα του γηπέδου που αντιμετωπίζει τα σημαντικότερα στατικά προβλήματα και γειτνιάζει με την αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου να κατεδαφιστεί όσο γίνεται συντομότερα

    Η δημοτική αρχή να ξεκινήσει τις διαδικασίες ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα αντιμετωπίσει τον χώρο του κεντρικού πάρκου στο σύνολό του και θα εξάγει αποτελέσματα εντός του επετειακού έτους 2025.

    Η δημοτική αρχή και η περιφερειακή αρχή να αναγνωρίσουν την επιτακτική ανάγκη της μετεγκατάστασης του γηπέδου και της υλοποίησης του πάρκου για την πόλη των

 

     Σερρών και να αρχίσουν από σήμερα, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο την άντληση και δέσμευση πόρων προς τον σκοπό αυτό.

 

Προσυπογράφουν

 

    Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών

    Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών

    Όμιλος Ορφέας Σερρών

    Ιατρικός Σύλλογος Σερρών

    Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ Σερρών

    Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών

    Σερραίων Πολιτεία – μη κερδοσκοπικό σωματείο

    Εταιρεία μελέτης και έρευνας της ιστορία των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.)

    Σύλλογος φίλων γραμμάτων και τεχνών Σερρών

    Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών

    Φιλόπτωχος αδελφότης κυριών «Η Εμμέλεια»

    Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες»

    Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου δημοτικού σχολείου Σερρών

    Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Σερρών

    Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών ν. Σερρών (μέλος της ΟΓΕ)

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη