Θεσσαλονίκη / Το Τρίγωνο της Γλυκιάς Απάτης: 35 εκατ. χωρίς δίωξη (προς το παρόν;)


Ένα πολυσύνθετο σκάνδαλο απάτης 35 εκατομμυρίων ευρώ, που πλήττει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία, έχει συγκλονίσει την Θεσσαλονίκη.

 

Η υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω ενός ογκώδους πορίσματος (σχεδόν 500 σελίδων) της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες , φέρνει στο φως ένα δίκτυο ατόμων, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, που φέρονται να συνέπραξαν σε μια περίπλοκη οικονομική κομπίνα τύπου «καρουζέλ».

Στο επίκεντρο της υπόθεσης- γράφει το ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου στην ΕφΣυν– βρίσκεται ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, γνωστός ως «μίστερ Royal Sugar» , ο οποίος μέσω εταιρειών-φαντασμάτων στην Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες , φερεται να πραγματοποιούσε εικονικές συναλλαγές, εισπράττοντας παράνομα ΦΠΑ και αποφεύγοντας την καταβολή φόρων.

Η εμπλοκή του Καραθανάση δεν περιορίζεται σε αυτήν την υπόθεση. Το παρελθόν του σημαδεύεται από την αποτυχημένη εξαγορά- φιάσκο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την υπόθεση Μπίκα(ως εργοδότης της «βιασθείσας») γεγονότα που προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την επιχειρηματική και προσωπική του διαδρομή. Ο φάκελος έχει ήδη διαβιβαστεί στο γραφείο των Ευρωπαίων εισαγγελέων , ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης σε διεθνές επίπεδο.

Ένα δεύτερο κεντρικό πρόσωπο είναι ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, πρώην βουλευτής του Ποταμιού και πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Φέρεται να διευκόλυνε τον Καραθανάση με δάνεια από την τράπεζα, παραβιάζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες , ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεσολάβησε για τη νομιμοποίηση (ξέπλυμα) ενός ποσού δύο εκατομμυρίων ευρώ για τον Καραθανάση, ποσό που δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες του .

Τέλος, στην υπόθεση εμπλέκεται ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. , ο οποίος φέρεται να βεβαιώνει το γνήσιο υπογραφών για λογαριασμό του Καραθανάση, σε έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για τις παράνομες συναλλαγές . Η μη θέση του αξιωματικού σε διαθεσιμότητα και η έλλειψη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Καραθανάση , προκαλούν ερωτήματα για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της έρευνας.

Το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, υπό τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη , αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την πολυπλοκότητα των απάτες τύπου «καρουζέλ» και τον τρόπο λειτουργίας τους μέσω εικονικών συναλλαγών και εταιρειών φαντασμάτων .

Υπόθεση με αρκετές εκκρεμότητες

Η έρευνα, αν και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πριν από ένα μήνα περίπου , δεν έχει οδηγήσει σε δίωξη, σημειώνει το ρεπορτάζ της Εφ Συν. Παραμένει άγνωστο έως σήμερα αν και πώς έχει προχωρήσει ποινικά.

Δεν έχει γίνει καμιά δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που φέρεται ως εμπλεκόμενος, προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και παραμένει άγνωστο αν και πώς προχωράει ο διοικητικός έλεγχός του από την υπηρεσία του. «Τουλάχιστον, καμιά σχετική ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από το Αρχηγείο που συνηθίζει να ενημερώνει με δελτία Τύπου για τέτοιες περιπτώσεις », καταλήγει το ρεπορτάζ.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη