BBC / Μακρινό το τέλος των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή


Την σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό, το οποίο ήρθε ξανά στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την επίθεση της Χαμάς, έναν χρόνο πριν, προσπαθεί να αναλύσει το BBC, με φόντο το μέλλον και το πώς θα μπορούσαν να «λήξουν» οι συγκρούσεις που λαμβάνουν μέρος.

 

Δώδεκα μήνες μετά την 8η Οκτωβρίου του 2023, περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί. Στη Δυτική Όχθη, άλλοι 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Στο Λίβανο, άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί.

 

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς. Από τότε, το Ισραήλ έχει χάσει 350 ακόμη στρατιώτες στη Γάζα. Διακόσιες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στη Γάζα και κατά μήκος των ασταθών βόρειων συνόρων με το Λίβανο. Περίπου 50 στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

 

Οι ζωές των κατοίκων της Γάζας, πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου, έχουν σχεδόν ξεχαστεί καθώς τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως αναμένουν με κομμένη την ανάσα τον «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή.

 

Επίσης, ορισμένοι Ισραηλινοί, των οποίων οι ζωές ανατράπηκαν εκείνη την μέρα, αισθάνονται ομοίως παραμελημένοι.

 

«Έχουμε τεθεί στο περιθώριο», επεσήμανε ο Γιεχούντα Κοέν, πατέρας του ομήρου Μινρόντ Κοέν, σε συνέντευξη στο δημόσιο κανάλι Kan News του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, που στη συνέχεια κατηγόρησε τον Νετανιάχου ως υπεύθυνο για έναν «άσκοπο πόλεμο που έχει φέρει εναντίον μας όλους τους πιθανούς εχθρούς».

 

«Κάνει τα πάντα, με μεγάλη επιτυχία, για να μετατρέψει ό,τι έγινε στις 7 Οκτωβρίου σε γεγονός ήσσονος σημασίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Δεν συμμερίζονται όλοι οι Ισραηλινοί αυτήν την οπτική γωνία. Πολλοί άλλοι βλέπουν τις επιθέσεις της Χαμάς πριν από ένα χρόνο ως την έναρξη μιας ευρύτερης εκστρατείας των εχθρών του Ισραήλ για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.

 

Η σκληρή αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχει αποκαταστήσει μέρος της αυτοπεποίθησης που έχασε η χώρα πριν από ένα χρόνο, αναφέρει το BBC, σε σημείο που ενώ πριν ένα χρόνο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στα χαμηλότερα επίπεδα που είχε ποτέ, τώρα έχουν αναστραφεί και η δημοφιλία του ανεβαίνει σταθερά.

 

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο κ. Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.

Μέση Ανατολή: Θα καταφέρει η διπλωματία να αποτρέψει μια περιφερειακή ανάφλεξη;

 

Προς το παρόν πάντως, η άμεση πρόκληση της παγκόσμιας κοινότητας είναι να αποτραπεί μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

 

Υπάρχει βέβαια μια γενικότερη παραδοχή μεταξύ των συμμάχων του Ισραήλ ότι έχει το δικαίωμα –ή ακόμη και το καθήκον – να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Αν και η επίθεση φαινόταν να στοχεύει στρατιωτικούς στόχους και κανένας Ισραηλινός δεν σκοτώθηκε, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε μια σκληρή απάντηση.

 

Το Ισραήλ θα επιθυμούσε να απαλλαγεί από την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν, όμως γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει μόνο του.

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πάντως φαίνεται να έχει μεγάλες φιλοδοξίες.

 

Σε μια άμεση ομιλία προς τον ιρανικό λαό, άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. «Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος, όλα θα είναι διαφορετικά», είπε.

Μέση Ανατολή: Ο ρόλος των ΗΠΑ και το φως στο τούνελ που δεν φαίνεται

 

Η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι όμως στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, ούτε στην ατζέντα της αντιπροέδρου του, Καμάλα Χάρις, σημειώνει το BBC.

 

Λίγοι θα μπορούσαν ίσως να φανταστούν, πριν από ένα χρόνο, ότι η Μέση Ανατολή οδεύει προς την πιο επικίνδυνη στιγμή της εδώ και δεκαετίες.

 

Όμως καθώς οι συγκρούσεις μπαίνουν στο δεύτερο χρόνο, όλες οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» – πώς για παράδειγμα θα αποκατασταθεί και θα κυβερνηθεί η Γάζα όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες – έχουν σταματήσει ή έχουν ατονήσει μπροστά στις ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

 

Ίσως κάποια στιγμή, όταν το Ισραήλ θα αισθανθεί ότι έχει προκαλέσει αρκετή ζημιά στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, το Τελ Αβίβ και η Τεχεράνη δεν θα έχουν αλλάξει δραματικά τη βυθίζοντας την περιοχή σε ακόμη βαθύτερη κρίση και θα έχουν τελειώσει οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η διπλωματία μπορεί τότε να έχει άλλη μια ευκαιρία. Όμως αυτή η στιγμή, μοιάζει πολύ μακρινή σήμερα.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη