Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών για τη συγχώνεση των ΔΕΥΑ- Οι «βολές» της παράταξης κατά Β. Μητλιάγκα και Αλ. Χρυσάφη


Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2024, συζητήθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών κατά των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού που θα φέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της στα αιτήματα του Σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ για φθηνό και ποιοτικό νερό ως κοινωνικό αγαθό, στελέχωση της υπηρεσίας, βιομηχανικό τιμολόγιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, κρατική οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, που μετακυλίεται τελικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, υλοποίηση έργων υποδομής για την προστασία και επάρκεια των υδάτινων πόρων.

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος του Σωματείου που μαζί με μέλη του ΔΣ και άλλων φορέων και σωματείων του Δήμου, ήταν εκεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης για την παράδοση των ΔΕΥΑ στους μεγαλοεργολάβους.

 

«Και ενώ όλοι δήλωσαν ότι κατ’ αρχήν συμφωνούν με το ψήφισμα, τόσο η κ. Μητλιάγκα όσο και ο κ. Χρυσάφης, πρότειναν την απόσυρση του θέματος. Την αντίθεσή της εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση, κ. Τούσκα, καλώντας το σώμα να ψηφίσει. Δεν ήταν λίγοι, δε, οι δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων που τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος. Ηταν η ώρα πια που βγήκαν μπροστά “μ’ ένα στόμα, μια φωνή” η κ. Μητλιάγκα και ο κ. Χρυσάφης και ξεκαθάρισαν το τοπίο: το ψήφισμα αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Μόλις ένιωσαν την πίεση και τις διαρροές ψήφων, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν με συνοπτικές διαδικασίες!

Τι κι αν έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεση τους τα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΕ & ΕΔΕΥΑ), όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν; Η νυν Δήμαρχος και ο πρώην Δήμαρχος “τα ‘πανε, τα συμφωνήσανε: είναι άσκοπο (ως και “γραφικό” το χαρακτήρισε ο κ. Χρυσάφης) να εγκριθεί το ψήφισμα από το σώμα.. Μην τυχόν και ενοχλήσουμε τους Κυβερνώντες πριν μας φέρουν έτοιμο στο πιάτο το νομοσχέδιο.

Αυτό προκάλεσε δικαίως την αγανάκτηση τόσο των δημοτών όσο και ορισμένων δημοτικών συμβούλων που ήθελαν να στηρίξουν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η δε δήμαρχος προσπάθησε ακόμη και να μας παραπλανήσει αναφέροντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΔΕΥΑ αποφάσισε να περιμένει με τη σειρά της το νομοσχέδιο για να αντιδράσει. Την απάντηση την πήρε από τον Πρόεδρο του σωματείου που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με την οποία ζητά από τα μέλη της, μέχρι την κατατεθεί το νομοσχέδιο, να συνεχίσουν κατά τόπους να ενημερώνουν τους πολίτες, να απαιτούν από τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ και τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψήφισμα ενάντια στη «μεταρρύθμιση» με όποιο πρόσφορο τρόπο επιλέξει το κάθε σωματείο.

Είναι πια ολοφάνερο ότι οι δύο παρατάξεις τραβάνε τον ίδιο δρόμο της πολιτικής υποταγής. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στις πλάτες του Σερραϊκού λαού που θα πει το νερό νεράκι για να κερδίζουν οι λίγοι.

Δε θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους. Θα επαναφέρουμε το ψήφισμα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει χέρι στο νερο για να αυγατιζουν τα κέρδη των μεγάλων εργολάβων.

Θα μας βρουν μπροστά τους. Δε θα τους αφήσουμε να τσακίσουν άλλο τις ζωές μας!» αναφέρει στη ανακοίνωσή της η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών».

 

Αναλυτικά, το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«H κυβέρνηση συνεχίζοντας τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη διαχείριση του νερού που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037/2023, προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ. Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ, είτε σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο πεδίο, στο οποίο μεγάλοι όμιλοι θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

 

Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνουν τις ΔΕΥΑ αφού δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηρόδρομους με τα τραγικά αποτελέσματα, στην Ενέργεια όπου πληρώνουμε το ρεύμα “χρυσάφι” και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις και στο νερό που αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό.

 

Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνούν στους ιδιώτες εργολάβους, πολλαπλασιάζοντας το κόστος, και αυτό θα ενταθεί.

 

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ΔΕΥΑ λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος, λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της Ενέργειας, του χρηματιστηρίου της Ενέργειας, οι ΔΕΥΑ πληρώνουν για ρεύμα υπέρογκα ποσά και έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη. Χρεώνονται ακριβότερα για την ηλεκτροδότησή τους απ’ ό,τι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, σχεδόν τριπλάσιο ρεύμα, αρνούμενες διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις να εντάξουν τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο για αντίστοιχης ισχύος εγκαταστάσεις.

 

Από το 2024 είναι σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που καθορίζει και ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, τις πιστοποιεί, αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού, αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης.

 

Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια Ενέργειας, στα οποία η ΡΑΕ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι πολλοί βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων.

Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.

 

Οι ευθύνες των δημάρχων ιδιαίτερα όσων έχουν ΔΕΥΑ σε περίπτωση συμφωνίας, αλλά και σιωπής ή αδράνειας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μεγάλες.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑΣ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και προτείνουμε στο Δημοτικό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την ενδεχόμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ.

 

Διεκδικούμε:

 Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.

 Να υπαχθεί στο βιομηχανικό τιμολόγιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

 Να καταργηθεί το ΦΠΑ στην τιμή του νερού.

 Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα ώστε να μη μετακυλύετε στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 Να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ

 Την άμεση στελέχωση των ΔΕΥΑ με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να απαλλαγούν οι ΔΕΥΑ από τις υπερτιμολογημένες εργολαβικές αναθέσεις.

 Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της άμεσης κατασκευής έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

 Την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής, για αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

 Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.

Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό. Λέμε όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη