Σέρρες: Παράσταση διαμαρτυρίας για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑΣ από την Κίνηση Πολιτών «Γη και ελευθερία»


Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, θα προχωρήσουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Γη και ελευθερία», προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων, που προωθεί η Κυβέρνηση.

 

Παράλληλα, η Κίνηση Πολιτών ενημερώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης θα θέσει πρόταση ψηφίσματος κατά της κατάργησης των ΔΕΥΑ.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών «Γη και ελευθερία»

 

Ετοιμάζεται η κυβέρνηση να «ρυθμίσει» νομοθετικά ΚΑΙ το νερό, έτσι όπως έκανε με την ενέργεια, τα τρένα, το διόδια και τόσα άλλα κοινωνικά αγαθά και βασικές δομές/υποδομές/υπηρεσίες. Παραδίδοντάς τα στη διάθεση των ιδιωτικών καρτέλ.

 

Το πρώτο σχετικό βήμα έγινε με τη διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής, ώστε να συμπεριλάβει στη δικαιοδοσία της τα απορρίμματα και το νερό (ύδρευση – άρδευση – αποχέτευση).

 

Τώρα προωθεί τις συγχωνεύσεις –καταργήσεις στην ουσία- των ΔΕΥΑ σε μεγάλα επιχειρησιακά μεγέθη (επίπεδο νομού ή περιφέρειας σε πρώτη φάση, πιο διευρυμένα στη συνέχεια). Τελικός στόχος η επιβολή ενιαίας τιμής σε όλη την Ελλάδα με όρους χρηματιστηρίου.

 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιήθηκαν/ούνται μέσα που αφορούν άμεσα στη λειτουργία των ΔΕΥΑ (στελεχιακή/υπαλληλική αποδυνάμωση των επιχειρήσεων, καθιέρωση εξωτερικών εργολαβιών, ξήλωμα παλαιών υδρομέτρων και αντικατάστασή τους με ηλεκτρονικά-«έξυπνα» κ.ά.) καθώς επίσης και ιδεολογικά (έντεχνη δυσφήμιση των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων, κατηγορίες για μη αποτελεσματική λειτουργία και για χρέη των επιχειρήσεων, καθημερινή «ενημέρωση» εκφοβιστικού τύπου από ελεγχόμενα ΜΜΕ για «λειψυδρία» οφειλόμενη στην κλιματική αλλαγή- κρίση»).

 

Το Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Ν. Σερρών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του απαντά σε όλα τα παραπάνω και τα ανασκευάζει, επισημαίνοντας:

 

• Δεν μπορείς να απαγορεύεις με μνημονιακούς νόμους τις απαραίτητες προσλήψεις και μετά να κατηγορείς τις δημοτικές επιχειρήσεις για μη αποτελεσματική λειτουργία.

 

• Δε γίνεται να υποβαθμίζεις και να εγκαταλείπεις τα εργαστήρια των ΔΕΥΑ (μη ύπαρξη στελεχών-επιστημόνων, απουσία αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού) και ύστερα να μιλάς για αδυναμία ανταπόκρισης στα καθήκοντά τους, σπρώχνοντάς τες σε ιδιωτικά εργαστήρια. • Δε γίνεται να ποντάρεις ιδεολογικά στο φόβητρο της «λειψυδρίας» τη στιγμή που δεν προωθείς έργα υποδομών απαραίτητων για τη συλλογή νερού, το οποίο, σε περίπτωση βροχοπτώσεων πλημμυρίζει πόλεις και χωριά παραμένοντας αναξιοποίητο.

 

• Είναι απαράδεκτο να εγκαλείς τις ΔΕΥΑ για χρέη στη ΔΕΗ, όταν τις αναγκάζεις να πληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν με οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο. Μεγάλο μέρος των χρεών τους οφείλεται σε αυτή την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση.

 

Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών έρχεται, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, πρόταση ψηφίσματος εναντίωσης στην προωθούμενη κατάργηση των ΔΕΥΑ.

 

Οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους θα είναι εκεί. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι εκεί.

 

Υποχρέωση όλων μας να είμαστε κι εμείς εκεί. Ιδιαίτερα οι αγρότες, που χρειάζονται πολύ νερό για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

 

ΥΓ Επισημαίνουμε, για πολλοστή φορά, ότι τα πολυδιαφημιζόμενα «έξυπνα» υδρόμετρα δεν είναι παιχνιδάκια για να παρακολουθούμε στο κινητό την οικιακή μας κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο. Το κάνουν βέβαια κι αυτό. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι παρέχουν τη δυνατότητα διακοπής της υδροδότησης από απόσταση, με το πάτημα ενός κουμπιού σε κάποιο επιχειρησιακό κέντρο, που μπορεί να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό ακριβώς είναι που ενδιαφέρει τους ιδιώτες- μνηστήρες των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα προκύψουν από τις καταργήσεις των υπαρχόντων ΔΕΥΑ. Το τηλεκοντρόλ!

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη