Κ. Μακεδονία: Οριοθετήθηκαν οι νέες ζώνες επιτήρησης για την ευλογιά αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Σερρών


Με την εξέλιξη της επιζωοτίας της ευλογιάς των προβάτων και των αιγών στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε μία εστία ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην τοπική κοινότητα Τούμπας του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

 

Οροθετήθηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης που περιλαμβάνουν τις περιοχές σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων αντιστοίχως από τη μολυσμένη εκτροφή (η ζώνη επιτήρησης περιλαμβάνει τη ζώνη προστασίας) και η περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη που περιλαμβάνει τους 5 από τους 7 δήμους της Π.Ε. Σερρών.

 

Αναφορικά με ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων οριοθετούνται οι παρακάτω ζώνες της περιφερειακής ενότητας Σερρών ως ακολούθως:

 

▪ Ζώνη Προστασίας

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Περιλαμβάνει τις περιοχές σε ακτίνα 3km γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές.

▪ Ζώνη Επιτήρησης

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Περιλαμβάνει τις περιοχές σε ακτίνα 10km γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές.

▪ Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη

Π.Ε. Σερρών,

• Δήμος Αμφίπολης

• Δήμος Βισαλτίας

• Δήμος Εμμανουήλ Παππά

• Δήμος Σερρών

• Δήμος Νέας Ζίχνης

 

Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα μέτρα όπως αναγράφονται στην ανακοίνωση – ενημέρωση της υπηρεσίας σχετικά με την ευλογιά των προβάτων, η οποία  είναι αναρτημένη από τις 23 Αυγούστου 2024 στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.:

 

Εφιστούμε και πάλι την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και στη διακίνηση αυτών (υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων κτλ)για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς) καθώς και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της ελληνικής επικράτειας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος της ευλογιάς είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας. Για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 1747/386028/ 05.08.2008 – ΦΕΚ 7121 Β΄, 18.12.2023), σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης άμεσα και επί τόπου, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας (κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου σε άλλες εγκαταστάσεις με αιγοειδή ή προβατοειδή).

 

Η ευλογιά των προβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου νοσημάτων σε αυτές, συμβάλλοντας και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς των νοσημάτων.

 

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

 

– Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

 

– Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο – έξοδο των εγκαταστάσεων.

 

– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

 

– Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

 

– Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.

 

– Περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.

 

– Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

 

– Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αυτής) και χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν.

 

– Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως και των εργαλείων και του εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις).

 

– Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.

 

– Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

 

– Απεντόμωση, μυοκτονία, καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών.

 

-Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

 

– Μη χρησιμοποίηση μεταχειρισμένων εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων προερχόμενων από άλλες εκμεταλλεύσεις.

 

– Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία.

 

– Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και επαφή με τα ζώα.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη