Λαϊκή Συσπείρωση Κ. Μακεδονίας: «Καμία άδεια για ΑΠΕ που θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία του Δήμου Σιντικής»


Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό στην περιοχή Δασωτό του Δήμου Σιντικής, καταψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας».

 

Η παράταξη κάλεσε τον λαό να αντιδράσει οργανωμένα μέσα από συντονιστικές επιτροπές αγώνα, από σωματεία, συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιείται.

 

«Ο μύθος των ΑΠΕ, ότι δήθεν θα φέρουν φθηνό ρεύμα για το λαό, έχει προ πολλού καταρρεύσει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός μας, αλλά είναι ενταγμένος στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στις ΑΠΕ να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Αυτά τα κέρδη εξασφαλίζουν με την πολιτική τους όλες οι αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και όλοι οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τους δήμους.

 

Από την αρχή καταθέσαμε την απόλυτη αντίθεση μας στον ενεργειακό σχεδιασμό που υλοποιείται από διαδοχικές κυβερνήσεις με τη σύμφωνη γνώμη και της Διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αλλά και των άλλων παρατάξεων διότι αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών, στην όξυνση της ενεργειακής φτώχειας του λαού μας, σε χειροτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, σε απολύσεις οι οποίες δεν αντισταθμίζονται από τις όποιες προσλήψεις στις μονάδες ΑΠΕ, στην υπονόμευση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

 

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το μπαράζ τεράστιων έργων Φ/Β και Ανεμογεννητριών, η άναρχη τοποθέτηση τους, οδηγεί σε αλλαγές χρήσης γης με σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτοκτηνοτροφία και τη διατροφική επάρκεια της χώρας, τη μετατροπή της υπαίθρου και των ορεινών όγκων σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ενέργειας.

 

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην 10η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, το 4ο θέμα της αφορούσε στην γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ενός ακόμα αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 6,4 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW, στην περιοχή Δασωτό του Δήμου Σιντικής.

 

Η περιοχή εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου βρίσκεται πλησίον τεσσάρων Τοπικών Κοινοτήτων, μόλις 3,8 χιλιόμετρα από το Άγκιστρο, 6,4 χλμ από το Αχλαδοχώρι, 8,3χλμ από τον Προμαχώνα και 5,7χλμ από το Καπνόφυτο. Επίσης βρίσκεται πλησίον των ορίων του Εθνικού Πάρκου της Κερκίνης, περιοχής NATURA και πλησίον του Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Ενώ όπως αναφέρεται στην μελέτη εντός των ισοθορυβικών καμπυλών βρίσκεται το καταφύγιο του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου (Φ.Ο.Σ.Σ.).

 

Αν και στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΕ Σερρών αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες και φορείς, επισημάναμε ως «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι μεγάλες, αφού η περιοχή θεωρείται βεβαρυμμένη από την λειτουργία ήδη δεκάδων άλλων σταθμών ΑΣΠΗΕ» τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» καταψηφίζοντας την εγκατάσταση του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ, τόνισε ότι:

«Δεν κρίνουμε αποκλειστικά και μόνο την αρτιότητα της μελέτης και από αυτή τη σκοπιά το έργο των μελετητών και των ελεγκτών εργαζομένων της Περιφέρειας. Έτσι κι αλλιώς όλοι είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η περιβαλλοντική νομοθεσία καθορίζεται κατά βάση από το αν εξυπηρετεί ή όχι τους επιχειρηματικούς ομίλους, αν είναι ευνοϊκή για υποψήφιους «επενδυτές».

 

Σαν μέλη ενός πολιτικού οργάνου, κρίνουμε τη σκοπιμότητα του έργου αλλά και το συνολικό πλαίσιο μέσα στον οποίο εντάσσεται και δεν είναι άλλο από την «απελευθέρωση» – ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τη λεγόμενη «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, την απολιγνιτοποίηση κλπ. Κρίνουμε και την ίδια την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι ίδιες οι ΑΠΕ.

 

Σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι επιθυμούν για τον τόπο τους μια ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη, που δραστηριοποιούνται με το εναλλακτικό, φυσιολατρικό Τουρισμό λόγω και των λουτρών της περιοχής είναι επόμενο να αντιδρούν στην όχληση και την αισθητική υποβάθμιση που προκαλούν τα έργα ΑΠΕ. Να αντιδρούν σε έργα που κανένα όφελος δεν έχουν για τον λαό, παρά μόνο για τα κέρδη των λίγων και είναι αυτές οι αντιδράσεις που τελικά ανάγκασαν και την διοίκηση της Περιφέρειας να ψηφίζει αρνητικά στην συγκεκριμένη ΜΠΕ.

 

Καλούμε τον λαό να αντιδράσει οργανωμένα μέσα από συντονιστικές επιτροπές αγώνα, από σωματεία, συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιείται, γιατί μόνο μέσω του οργανωμένου αγώνα μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

 Απαιτούμε να μην δοθεί καμία άδεια για εγκατάσταση ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή.

 Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης.

 Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.

 Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

 Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη