Κικίλιας / Το διαμέρισμα με τα «σκοτεινά δωμάτια» και τα «μαχαιρώματα»


Θοδωρής Καραγιαννίδης

 

H μία διάσταση της υπόθεσης Κικίλια και της αγοράς του διαμερίσματος των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ είναι οικονομική και νομική. Πρόκειται για την πτυχή που, μετά τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θεωρείται μάλλον λήξασα στην κυβέρνηση.

Εξακολουθούν μεν να υπάρχουν θολά σημεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την διαδρομή 500.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν στην αγοραπωλησία, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον από το Μαξίμου είναι πως δεν μπορεί να ποινικοποιείται μια επενδυτική κίνηση, που δικαιολογείται τεκμηριωμένα από το Πόθεν Εσχες του υπουργού.

Αυτό ήταν και το στίγμα που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δηλώνοντας ότι ο Βασίλης Κικίλιας «εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία μας καλύπτει με βάση και τα δεδομένα τα οποία ο ίδιος παραθέτει» και προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί μια αγοραπωλησία που έγινε κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο».

Πριν δοθεί αυτή η κάλυψη είχαν ζητηθεί εξηγήσεις και στοιχεία από τον υπουργό. Ο Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε το Μαξίμου ότι για να αγοράσει το διαμέρισμα στην Βασιλίσσης Σοφίας πούλησε οικόπεδο που είχε στο Πανόραμα Βούλας και συμπλήρωσε το τίμημα με χρήματα που ο ίδιος διέθετε και καλύπτονταν από το Πόθεν Εσχες του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρέθεσε και τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών και στην συνέχεια του ζητήθηκε από το Μαξίμου να κάνει δημόσια δήλωση για να ξεκαθαρίσει το θέμα όπως και έγινε.

Η διαδρομή της δεύτερης επιταγής

Όμως νεότερες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η υπόθεση δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένη. Ερωτηματικά προέκυψαν για τη δεύτερη επιταγή, μισού εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή το μισό της αγοράς. Σύμφωνα με το οικονομικό site mononews, αυτή η επιταγή «έχει μια κάπως ”περίεργη” διαδρομή, με την παρεμβολή εταιρειών οι οποίες όμως έχουν ως ”αφετηρία” έναν όμιλο ονόματι Apollo Capital Group. Έναν όμιλο εταιρειών που δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων και της ενέργειας.

«Και από αυτή τη διαδρομή δημιουργούνται βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι πούλησε ο κ. Κικίλιας και σε ποια εταιρεία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που συνεχίζει:

«Με βάση, λοιπόν, το συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος, η επιταγή των 500.000 ευρώ έχει εκδοθεί από την τράπεζα Eurobank, στο υποκατάστημα Αμαρουσίου. Αρχικά ήταν σε διαταγή μιας εταιρείας ονόματι Apollo Capital INC Limited. Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε αφού οπισθογραφήθηκε στην Μ.Ι.Κ.Ε. με την επωνυμία CAVE DEGLI ANGELI MON.IKE. Τέλος, αφού οπισθογραφήθηκε από αυτήν, μεταβιβάστηκε στον Βασίλη Κικίλια ο οποίος την έδωσε στα χέρια του πωλητή, παρουσία του συμβολαιογράφου..

Ποιες είναι οι εταιρείες από τις οποίες «πέρασε » η επιταγή

..Κι εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον ως προς τη δομή των εταιρειών που εμπλέκονται στην επιταγή.Η εταιρεία Apollo Capital Group με έδρα την Κύπρο, έχει πολλές δραστηριότητες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, στην ενέργεια και στις κατασκευές – ακίνητα.

..Φέρεται να έχει ακίνητα στην Αθήνα, την Υδρα, τη Μύλο, τους Πεταλιούς, όπου υπήρχε ένα σχέδιο για τη δημιουργία Resort, δίπλα σε αυτό που θέλει να φτιάξει η Grivalia..

.. Ο Ομιλος αυτός έχει φτιάξει θυγατρικές που βρίσκουμε στο ΓΕΜΗ. Η μία Apollo Capital Properties με έδρα του Ζωγράφου, συστάθηκε το 2007 με αρχικό κεφάλαιο 785 χιλ. ευρώ και πρόεδρος και CEO είναι ο Αλέξανδρος – Σταύρος Ευσταθίου, με αντιπρόεδρο τον Σπύρος Ροσόλιμο.

Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες με την ίδια διεύθυνση και τους ίδιους πάνω – κάτω επικεφαλής. Για παράδειγμα υπάρχει η εταιρεία Foivos Apollon με επικεφαλής τον Αλ. Σταύρου που σχεδίαζε πριν από χρόνια να φτιάξει το «χωριό του Απόλλωνα», ένα χειμερινό resort στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στους Δελφούς.

Και πάμε στην εταιρεία CAVE DEGLI ANGELI MON.IKE από την οποία πήρε ο Κικίλιας την επιταγή. Εχει έδρα το Πικέρμι, συστάθηκε το 2022 με κεφάλαιο… 4,5 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων και μοναδικός εταίρος είναι μια εταιρεία ονόματι Νέα Ζωή Αττική Ανάπτυξη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ενώ διαχειριστής ο γνωστός από την Apollo, Σπύρος Ροσόλιμος.

Όπως διαπιστώνουμε από το ΓΕΜΗ, η Νέα Ζωή μπήκε στην εταιρεία Cave τον περασμένο Ιούλιο όταν κι έγινε αλλαγή του καταστατικού. Ψάχνοντας για την συγκεκριμένη εταιρεία, στον τελευταίο ισολογισμό για το 2022, παρουσιάζει μηδενική δραστηριότητα γράφοντας μόνο ότι το σύνολο ενεργητικού είναι 4.499.292,00 με ζημίες 708 χιλιάδες.

Η μις Τουρισμός

Αναζητώντας τους εταίρους της εταιρείας Νέα Ζωή Αττική Ανάπτυξη, βρίσκουμε ότι ιδρυτής είναι η κυρία Θεοδώρα Ντανιέλα Ντε Μοράις Μοσχούρη, γνωστό μοντέλο στη show bizz που το 2015 είχε πάει στην Κίνα να εκπροσωπήσει την Ελλαδα ως Μις Τουρισμός, αλλά αποβλήθηκε για… ανάρμοστη συμπεριφορά. Διαχειριστής της εταιρείας είναι κάποιος κύριος ονόματι Δημήτρης Ανδρούτσος..

Ουσιαστικά η εταιρεία από την οποία πήρε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας την επιταγή έχει εταίρους τη Νέα Ζωή, άρα το μοντέλο Θεοδώρα Ντανιέλα Ντε Μοράις Μοσχούρη και τον κ. Ροσόλιμο.

Μια λεπτομέρεια ιδιαίτερα σημαντική. Το email της ιδρυτού της Νέας Ζωής, κ. Μοσχούρη είναι το ίδιο με της… Apollo Capital Group, επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι εταιρεία συνδεόμενη με τον συγκεκριμένο όμιλο που είχε πρώτη την επιταγή του κ. Κικίλια».

To ρεπορτάζ του mono news ζητάει από τον υπουργό να δώσει διευκρινίσεις για την επιταγή αυτή.

Τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα»

Η έτερη διάσταση της υπόθεσης είναι πολιτική και εσωκομματική, με τον Βασίλη Κικίλια να παραμένει στο στόχαστρο συγκεκριμένων, και ισχυρών, κύκλων εντός και πέριξ της κυβέρνησης.

Οι επικριτές του σ’ αυτούς τους κύκλους τον σφάζουν με το «γάντι». Δεν αμφισβητούν, προς το παρόν τουλάχιστον, το «νόμιμο» αλλά το «ηθικό». Χρεώνουν στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας αλαζονεία, επίδειξη πλούτου και έλλειμμα πολιτικού ενστίκτου: δεν μπορεί, λένε, στην εποχή της έκρηξης της ακρίβειας και της εισοδηματικής κρίσης υπουργός της κυβέρνησης να αγοράζει ακίνητο-φιλέτο στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά στο περιβάλλον Κικίλια βλέπουν εσωκομματικό «μαχαίρωμα» και στέκονται στο ποιοι κίνησαν το όλο θέμα: Η αγορά του διαμερίσματος, αρχικά χωρίς το όνομα του εμπλεκόμενου υπουργού, αποκαλύφθηκε από τα «Παραπολιτικά», ένα μέσο απολύτως ταυτισμένο με την κυβέρνηση και, μάλιστα, με τόνους προσωπικής εμπάθειας όπως επισημαίνεται.

«Εν ενεργεία υπουργός» ανέφερε το αρχικό δημοσίευμα, «της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν έχει όριο (προφανώς στην αμετροέπεια) προς τα πάνω και κυρίως άγεται και φέρεται από το έτερον ήμισύ του, αποφάσισε να σπιτωθεί. Έτσι, λοιπόν, έπειτα από μια χρονοβόρα έρευνα αγοράς, κατέληξε στην απόκτηση οικίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Για να καταλάβετε πόσο γκαραντί είναι η πληροφορία, σπεύδω να σας αναφέρω και το τίμημα (τουλάχιστον το επίσημο) της εξαγοράς, το οποίο ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ».

Εν κατακλείδι, στην πλευρά Κικίλια θεωρούν ότι κάποιοι, εντός ΝΔ και όχι μόνον, τον στοχοποιούν και φτιάχνουν κλίμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό.

Μια εξήγηση του για την ..περιπετειώδη επιταγή, αν το σχετικό δημοσίευμα είναι ακριβές, θα μπορούσε να φωτίσει τα «σκοτεινά δωμάτια» του διαμερίσματος.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη