Ηλεκτρική ενέργεια / Κυβερνητικό «αλαλούμ» με την κατάργηση του πράσινου τιμολογίου – Τι ισχύει με το νυχτερινό ρεύμα


Σύγχυση αλλά και ανασφάλεια έχει προκαλέσει στους καταναλωτές το κυβερνητικό «αλαλούμ» αναφορικά με χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Θόδωρο Σκυκλακάκη.

 

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει το «πράσινο» τιμολόγιο, αλλά και το νυχτερινό ρεύμα.

 

Σήμερα όμως ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί υποστηρίζοντας ότι «το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει. Αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες».

 

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αρμόδιος υπουργός πρόσθεσε πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου.

 

«Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης. Το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις κυρίως, διότι αυτές έχουν -κατά βάση- έξυπνους μετρητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορούν να κατεβάσουν το κόστος του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουμε -στο μάκρος του χρόνου- και τα σταθερά τιμολόγια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο, να παρακολουθεί τα “σκαμπανεβάσματα” της αγοράς» είπε σε άλλο σημείο.

Θοδωρής Σκυλακάκης: Τι είπε για την κατάργηση του νυχτερινού ρεύματος

 

Αναφορικά με την κατάργηση του νυχτερινού ρεύματος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι επειδή γενικά οι φθηνές τιμές του ρεύματος λόγω φωτοβολταϊκών είναι το μεσημέρι, θα καθιερωθεί φθηνή ζώνη από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι -αναλόγως της εποχής- και πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο, το οποίο είναι γενικά φθηνότερο. Το ακριβές χρονικό διάστημα των ζωνών θα προσδιοριστεί σε δύο εβδομάδες περίπου.

 

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το γεγονός ότι οι νέες ώρες φθηνότερου τιμολογίου δεν θα εξυπηρετούν εκατομμύρια καταναλωτές ισχυρίστηκε ότι η χώρα έχει μεγάλο αριθμό πληθυσμού που βρίσκεται στο σπίτι.

 

«Είναι συνταξιούχοι, είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είναι τα ζευγάρια, όπου ένας από τους δύο δεν δουλεύει, είναι όσοι κάνουν τηλεργασία, είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι αγρότες των οποίων η απασχόληση είναι εποχική, 150.000 νοικοκυριά που έχουν μωρό στο σπίτι μέχρι να γίνει 2 ετών να πάει παιδικό σταθμό. Όλοι αυτοί -ως τώρα- τις φθηνές τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, και χρειάζονται ενέργεια, για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό», σημείωσε ο υπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη