Νόμπελ Λογοτεχνίας / Γιατί δεν πανηγυρίζει η νικήτρια Χαν Κανγκ


Η Χαν Κανγκ, το πρώτο άτομο από την Κορέα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως με τις παγκόσμιες τραγωδίες του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας και της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης δεν μπορεί να συμμετέχει σε εκδήλωση με πανηγυρικό χαρακτήρα.

 

Ο πατέρας της, ο διάσημος μυθιστοριογράφος Χαν Σουνγκ-γουόν, 85 ετών, μετέφερε το μήνυμά της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη λογοτεχνική σχολή Χαν Σουνγκ-γουόν στο Τζανγκέουνγκ, στην επαρχία Νότια Τζόλα.

 

«Η Χαν Κανγκ μου είπε: “Με τον πόλεμο να εντείνεται και τους ανθρώπους να μεταφέρονται νεκροί κάθε μέρα, πώς μπορούμε να κάνουμε μια γιορτή ή μια συνέντευξη Τύπου;» τόνισε ο πατέρας της.

 

«Είπε ότι δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου», ανέφερε ο Χαν Σουνγκ-γουόν.

 

Μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας το βράδυ της Πέμπτης (10/10), ο Χαν Σουνγκ Γουόν μίλησε με την κόρη του και τη συμβούλεψε να επιλέξει έναν εκδοτικό οίκο για να δώσει συνέντευξη Τύπου.

 

Αρχικά, συμφώνησε, λέγοντας ότι «θα το δοκιμάσει», αλλά άλλαξε γνώμη εν μία νυκτί.

 

«Η άποψη της μετατοπίστηκε, ωστόσο, εγώ δεν μπορούσα να αποτινάξω το συναίσθημα ότι είμαι πατέρας μιας βραβευμένης που ζει στην Κορέα, οπότε κατέληξα να οργανώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου», είπε.

 

Η Χαν Κανγκ αποθάρρυνε επίσης τον πατέρα της από το να διοργανώσει εορταστικό συμπόσιο στη λογοτεχνική σχολή.

 

Ο πατέρας της είπε: «Σχεδίαζα να διοργανώσω ένα πάρτι εδώ για τους ντόπιους, αλλά η κόρη μου μου είπε να μην το κάνω. Μου είπε: “Σας παρακαλώ, μην γιορτάζετε ενώ είστε μάρτυρες αυτών των τραγικών γεγονότων. Η Σουηδική Ακαδημία δεν μου έδωσε αυτό το βραβείο για να διασκεδάσουμε, αλλά για να μείνουμε πιο ψύχραιμοι”. Αφού το άκουσα αυτό, προβληματίστηκα βαθιά».

 

Πολλοί εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Changbi Publishers, που εξέδωσαν τα μυθιστορήματά της «Human Acts» (2014) και «The Vegetarian» (2007), και οι Munhakdongne Publishing, που εξέδωσαν την ποιητική συλλογή και το μυθιστόρημά της «The Wind Is Blowing» (2010), είχαν προτείνει τη διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου, αλλά μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (11/1) δεν είχε ανταποκριθεί.

Εξαντλήθηκαν τα βιβλία της Χαν Γκανγκ

 

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024, εξαντλήθηκαν τα βιβλία της Χαν Γκανγκ στη Νότια Κορέα.

 

Οι Νοτιοκορεάτες γέμισαν τα βιβλιοπωλεία και κατέκλυσαν τις ιστοσελίδες για να προμηθευτούν αντίτυπα του έργου της Νοτιοκορεάτισσας συγγραφέως Χαν Γκανγκ μετά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 – που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «αναπάντεχη».

 

Η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στη χώρα, η Kyobo Book Centre, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των βιβλίων της εκτινάχθηκαν σήμερα στα ύψη, με τα αποθέματα να εξαντλούνται σχεδόν άμεσα και με πρόβλεψη να έχουν μικρή διαθεσιμότητα στο εγγύς μέλλον.

 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος Κορεάτης βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας και με εντυπωσιάζει», λέει ο Γιουν Κι-χέον, ένας 32χρονος επισκέπτης σε βιβλιοπωλείο της κεντρικής Σεούλ.

 

«Η Νότια Κορέα είχε κακές επιδόσεις στα βραβεία Νόμπελ και έτσι εξεπλάγην από την είδηση ότι ένας μη αγγλόφωνος συγγραφέας, που γράφει στην κορεατική γλώσσα, τιμήθηκε με ένα τόσο σημαντικό βραβείο», συμπληρώνει.

 

Λίγο μετά την ανακοίνωση για την βράβευση της κάποιες ιστοσελίδες βιβλιοπωλείων δεν ήταν προσβάσιμες εξαιτίας της υπερβολικής ζήτησης.

 

Από τα 10 μπεστ σέλερ που πουλάει αυτή την περίοδο το Kyobo τα 9 ήταν σήμερα το πρωί βιβλία της Χαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη