Επιστολή Δημάρχου Σιντικής προς τον Πρωθυπουργό για τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών συλλόγων-«Κάτω τα χέρια από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους!»


Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος με θέμα τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Ο Δήμαρχος Σιντικής σημειώνει ότι προτίθεται να αδειοδοτήσει τις εκδηλώσεις που προάγουν τον Πολιτισμό και προάγουν την Παράδοση, όπως συνέβαινε εδώ και δεκάδες χρόνια, αδιαφορώντας για τις απειλές καταγγελιών που επικαλείται το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. «Ο Δήμος Σιντικής στηρίζει τον Πολιτισμό, στηρίζει τον εθελοντισμό, στηρίζει τους Πολιτιστικούς Συλλόγους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Τάτσιου

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

 

Εδώ και έναν μήνα όλοι οι δήμαρχοι της χώρας δεχόμαστε καταιγισμό μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΚΕΔΙ), σύμφωνα με τα οποία εγκαλούμαστε να ΜΗΝ χορηγούμε άδειες για χρήση δημοτικού χώρου σε Πολιτιστικούς Συλλόγους για την τέλεση πανηγυριών και εκδηλώσεων, στις οποίες οι σύλλογοι αναλαμβάνουν το ψήσιμο και την πώληση τροφίμων. Το εν λόγω Σωματείο μας υπενθυμίζει ότι η πώληση τροφίμων (σουβλάκια, σαλάτες κ.α.) και ποτών απαιτεί άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και η διεξαγωγή των παραδοσιακών πανηγυριών από Συλλόγους ενέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία και δημιουργεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό με τους εστιάτορες της εκάστοτε περιοχής. Στην προσπάθεια τρομοκράτησης των δημάρχων προστίθεται και το οικονομικό «έγκλημα» που διαπράττουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την πώληση τροφίμων και ποτών καθώς τα έσοδα αυτά δεν υπόκεινται στην προβλεπόμενη φορολόγηση… Μερικοί τίτλοι από τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι: «Τα πανηγύρια θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευνοούν παραοικονομία και αθέμιτο ανταγωνισμό με την ανοχή των Δήμων»… «Από τα ιερά πανηγύρια στις σύγχρονες παρεκκλίσεις»… «Η δικαιοσύνη στο προσκήνιο. Εισαγγελική παρέμβαση για παραβάσεις σε πολιτιστική εκδήλωση»… «Όταν οι Δήμοι είναι για τα πανηγύρια»… «Σε μας με τη μεζούρα, στα πανηγύρια τζάμπα».

 

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης των εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ των επιχειρηματιών της εστίασης, αδιαφορώντας για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ κοινωνική προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων, ιδιαίτερα στους Περιφερειακούς Δήμους της Πατρίδας μας. Ο εθελοντισμός αποτελεί τον κυρίαρχο συνδετικό ιστό για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα! Οι άνθρωποι αυτοί ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για την διατήρηση των εθίμων της κάθε περιοχής και αποτελούν τους θεματοφύλακες των Παραδόσεων της κάθε καταγωγής. Χάρη στους Πολιτιστικούς Συλλόγους γίνεται έρευνα και καταγραφή των εθίμων και μεταλαμπάδευσή τους στις επόμενες γενιές. Τα μέλη των συλλόγων είναι οι άνθρωποι που προστρέχουν σε κάθε ανάγκη που προκύπτει στις τοπικές κοινωνίες (αιμοδοσία, έρανοι για πτωχές οικογένειες κτλ) και είναι εκείνοι που δίνουν τις λύσεις που αδυνατεί να δώσει το συντεταγμένο κράτος. Πολεμώντας τους Πολιτιστικούς Συλλόγους τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή και η ευημερία κυρίως στους επαρχιακούς Δήμους!

 

Η ετήσια πολιτιστική εκδήλωση που κάνει ο κάθε σύλλογος του εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους για να λειτουργήσει για έναν ολόκληρο χρόνο. Εδώ και πολλά χρόνια οι σύλλογοι συνδυάζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους με την πώληση τροφίμων και ποτών, τα έσοδα των οποίων αποτελούν την μοναδική πηγή για να μπορούν να κρατηθούν και να προάγουν τον Πολιτισμό και να συνδράμουν όπου απαιτείται. Από αυτές τις «παράνομες» (σύμφωνα με το ΠΑΣΚΚΕΔΙ) πολιτιστικές εκδηλώσεις ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΥΝ όλοι οι βουλευτές στις προεκλογικές περιόδους, καταναλώνουν τα τρόφιμα που σερβίρονται και ΟΥΔΕΠΟΤΕ αναφέρθηκε κάποιο υγειονομικό πρόβλημα. Ξαφνικά στις 31 Αυγούστου 2024 το ΠΑΣΚΚΕΔΙ θυμήθηκε ότι οι εθελοντές των Πολιτιστικών Συλλόγων που εργάζονται στα παραδοσιακά πανηγύρια δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, που είναι απαραίτητο για να εργαστεί κάποιος σε κατάστημα εστίασης… Αυτό όμως είναι γνωστό σε όσους ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να καταναλώσουν τρόφιμα και ποτά σε αυτές τις εκδηλώσεις και οι πολίτες συμμετέχουν ΜΑΖΙΚΑ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ τους!

 

Στην εθνική Νομοθεσία υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε ότι αφορά την λειτουργία των Πολιτιστικών Συλλόγων σχετικά με τις δραστηριότητες που δύνανται να αναπτύξουν για να είναι βιώσιμοι και να επιτελούν απρόσκοπτα το πολύτιμο έργο τους. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται από το συγκεκριμένο σωματείο με την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει ΝΟΜΙΜΑ στους Πολιτιστικούς Συλλόγους να έχουν οικονομική δραστηριότητα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα και την λειτουργία τους! Αποτελούν το πιο υγιές κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας και οφείλουμε να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Δηλώνω ότι προτίθεμαι να αδειοδοτήσω τις εκδηλώσεις που προάγουν τον Πολιτισμό και προάγουν την Παράδοση, όπως συνέβαινε εδώ και δεκάδες χρόνια, αδιαφορώντας για τις απειλές καταγγελιών που επικαλείται το ΠΑΣΚΚΕΔΙ. Ο Δήμος Σιντικής ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον Πολιτισμό, ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον εθελοντισμό, ΣΤΗΡΙΖΕΙ τους Πολιτιστικούς Συλλόγους!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη