Αλέξανδρος Μάρκου / Εδώ Βαλκάνια


Κρίσιμη και καθοριστική για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας η σημερινή Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η διάσκεψη ανοίγει το κεφάλαιο «Βασικές αρχές» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα

σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Péter Szijjártó, Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, που ασκεί επίσης την επόμενη Προεδρία της ΕΕ, και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Olivér Várhelyi δήλωσε :

(για την προσήλωση της Αλβανίας )

Η ΕΕ δεν θα έχει ποτέ πιο πιστό μέλος από την Αλβανία. Το έχουμε αποδείξει σε όλη την ιστορία μας. Είμαστε πολύ πιστοί στις αυτοκρατορίες.

(Για τα κέντρα των μεταναστών στην Αλβανία)

Γνωρίζουμε το μέγεθος και το βάρος μας και παρόλο που είμαι ένας από τους πιο ψηλούς μεταξύ των πρωθυπουργών, αυτό δεν με αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι εκπροσωπώ μια από τις μικρότερες χώρες. Ξέρω ότι μερικές φορές για το μικρό έχει πολλή δουλειά, αλλά δεν είναι μενού. Όταν μπαίνεις σε μια μεγάλη οικογένεια, δεν μπορείς να επιλέγεις μόνο γλυκά και νόστιμα φαγητά. Μερικές φορές πρέπει να πάρεις άλλα πράγματα που υπάρχουν στο μενού που μπορεί να μην είναι τόσο νόστιμα, αλλά πρέπει να το κάνεις.

(Για την πορεία της Αλβανίας μέχρι σήμερα)

Επιτρέψτε μου να σας πω, όταν μπήκα σε αυτούς τους διαδρόμους πριν από μια δεκαετία, ορκίζομαι, ότι τα μαλλιά μου είχαν πολύ περισσότερο χρώμα. Τα 10 χρόνια ήταν πολύ μακρύς δρόμος .Αυτά τα 10 χρόνια η Αλβανία διπλασίασε το ΑΕΠ της, σχεδόν τριπλασίασε τον κατώτατο μισθό της, διπλασίασε τον μέσο μισθό στο δημόσιο τομέα, μείωσε το χρέος κάτω από 60%, αύξησε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αύξησε από 1 στα 11 εκατομμύρια τον χρόνο, τον αριθμό τουριστών.

(Για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ )

Τρεις φορές, τρεις φορές η μία μετά την άλλη ταπεινωθήκαμε. Ήμασταν έτοιμοι. Η επιτροπή είπε ότι ήμασταν έτοιμοι και μετά η δυναμική, μέσα στις πόρτες, πίσω από κλειστές πόρτες, ήταν τέτοια που τρεις φορές ταπεινωθήκαμε, αλλά αυτό που δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Ξέρουμε ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς …. όταν οι Αλβανοί ερωτεύονται (με την ΕΕ), κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει.

(για τον αποκλεισμό της Β. Μακεδονίας)

Ξέρετε ότι η Αλβανία υπήρχε μαζί υποχρεωμένη πολλές φορές  με άλλες χώρες. Μας έβαλαν μαζί με τους Οθωμανούς, μετά με τους Ιταλούς, μετά μας έκαναν με τους Γιουγκοσλάβους, μας ανάγκασαν να γίνουμε ζευγάρι με τον Στάλιν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, μετά με τον Μάο Τσε Τουνγκ στην Κίνα. Έτσι, σε όλα αυτά τα ζευγάρια καταλάβαμε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε ζευγάρι με το ζόρι, αλλά θέλαμε να βρούμε την ευτυχία μας στο μοναδικό ζευγάρι που είναι η Αλβανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε τι έγινε; Αυτός ο δρόμος άνοιξε και ξαφνικά βρεθήκαμε ενωμένοι με την Βόρεια  Μακεδονία.

Έτσι, όταν μιλάω για τις ταπεινώσεις μας, τρεις φορές η μία μετά την άλλη, μας αρνήθηκαν να ξεκινήσουμε ενταξιακές συνομιλίες, νιώθω λίγο άβολα γιατί πρέπει να σκεφτώ τον εξευτελισμό της Βόρειας Μακεδονίας. Άλλαξε ακόμη και το όνομά της για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτή την πορεία.  Οπότε ναι, επιμένω σε όλα όσα είπα για τους Βούλγαρους φίλους μας γιατί η ιστορία δεν μπορεί να είναι λόγος για να σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για καμία χώρα.

Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποια ήταν η μητέρα του εθνικού ήρωα και με ποιον έκανε έρωτα ή ποια ήταν η βιομετρική ταυτότητα εκείνη την εποχή και με ποιον έβγαιναν όταν αποφάσισαν να κάνουν έρωτα είναι πολύ, πολύ ενδιαφέροντα θέματα για τους ιστορικούς, αλλά δεν νομίζω να αποτελούν μέρος όλων όσων μας συνδέουν να γίνουμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεχίζει να ισχύει. Δεν είναι επίθεση εναντίον των Βούλγαρων φίλων μας, απλά λέμε κάτι προφανές.

Για εμάς και για μένα, το επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μάθουμε να βλέπουμε το μονοπάτι του παρελθόντος με τα μάτια του μέλλοντος και όχι το μέλλον με τα μάτια του παρελθόντος γιατί αυτό θα έφερνε επιπλοκές.

Αγαπώ τον Μέγα Αλέξανδρο, όλοι αγαπάμε τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά δεν θέλω να μάθω, δεν θέλω να ξέρω πού γεννήθηκε και δεν προσποιούμαι ότι παίρνω τον ρόλο μου ως Αλβανός στα γονίδιά του, γιατί έχουμε πολλούς Αλβανούς που μπορούν να ισχυριστούν ότι ο Ναπολέων είναι Αλβανός. Θέλετε να εγείρουμε διμερές ζήτημα με τη Γαλλία γι' αυτό, γιατί τότε θα έχουμε μια διμερή διαμάχη για την Κορσική και αυτή δεν θα τελειώσει ποτέ.

Αφήστε τις χώρες να αναπτυχθούν, αφήστε τις χώρες να κάνουν τη δουλειά τους, αφήστε τις χώρες να μάθουν πώς να οικοδομούν θεσμούς, αφήστε τις χώρες να εφαρμόσουν ό,τι είναι απαραίτητο για να έχουν ατομικές ελευθερίες, κράτος δικαίου και δημοκρατία και μετά όταν πρόκειται να γίνουν μέλη, να πείτε :«Όχι , επειδή δεν μου αρέσει το όνομά σου».

Αλλά τουλάχιστον τους έδωσες τα πάντα για να λειτουργήσει ως κράτος μέλος της ΕΕ και μετά πείτε «δεν μου αρέσει το όνομα».

Όχι όμως όταν οι χώρες χρειάζονται τη γνώση, όχι όταν οι χώρες χρειάζονται τη βοήθεια, όχι όταν οι χώρες χρειάζονται τη στήριξη,  γιατί τότε θα έχεις μια χώρα όπου πριν από 20 χρόνια είχε μια κοινότητα αδιαμφισβήτητος φιλοδυτική, φιλο-ευρωατλαντική και σήμερα βλέπεις ποιος είναι στην κυβέρνηση της Μακεδονίας, της Βόρειας Μακεδονίας γιατί δεν θέλω να έχω τηλέφωνο από τον Έλληνα συνάδελφό μου να μου λέει «είπες Μακεδονία». Όχι, όχι. Είναι η Βόρεια!  Σας ευχαριστώ!

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη