ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΣΥΣΤΑΘΕΙΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ


 Μέσα σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου 2024 στην Αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου Νιγρίτας «Αθανάσιος Κασιακόγιας» συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Γεωθερμίας του Δήμου Βισαλτίας.

🔶    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Ευανθία Πλιάκου  (Vana Pliakou) και τα μέλη της Επιτροπής:

- Ιωάννης Κουλτσιάκης, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών, Πρόεδρος της Επιτροπής

- Ιωάννης Μπαλτήρας, Αντιδήμαρχος Υποδομών, Έργων και Πολιτικής Προστασίας

- Χαρίσης Κοτσάνπαπας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Καθημερινότητας

- Εμμανουήλ Κατής, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

-  Χρήστος Αγγελάκης, Δημοτικός Σύμβουλος εκ μέρους της αντιπολίτευσης

- Νικόλαος Γαζάκης, πολίτης

- Αναστάσιος Χριστοδούλου, πολίτης με γνώσεις γεωθερμίας

- Γεώργιος Καρβούνης, Περιβαλλοντολόγος, ειδικός συνεργάτης της Δημάρχου.

🔷  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς θέματα του γεωθερμικού πεδίου Θερμών Νιγρίτας, τονίσθηκε η ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων προόδου και επίτευξης επιμέρους στόχων προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του εντοπισμένου γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής και επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας σε θέματα Γεωθερμίας και Υδρογεωλογίας μεταξύ Ε.Α.Γ.Μ.Ε.-Δήμου Βισαλτίας. Η υπογραφή του Μνημονίου θα επιταχύνει δράσεις και ενέργειες που σχετίζονται με:

- την ανάπτυξη, ορθολογική-βιώσιμη αξιοποίηση και παρακολούθηση του μισθωμένου τμήματος του γεωθερμικού πεδίου Θερμών Νιγρίτας

- την αξιοποίηση των θερμών ιαματικών νερών των Θερμών Νιγρίτας για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, εφόσον διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα παραχώρησης από την ΕΤΑΔ.

- τη συστηματική γεωθερμική έρευνα της ΕΑΓΜΕ στην ευρύτερη περιοχή Αχινού - Ιβήρων - Μαυροθάλασσας

- την επίλυση προβλημάτων ύδρευσης Κοινοτήτων του Δήμου Βισαλτίας για την εξασφάλιση καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού.

- την παροχή επιστημονικής ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα γεωθερμίας και υδρογεωλογίας, τόσο γενικότερα, όσο και για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν.

- τη συγκρότηση, από κοινού, Ομάδων Εργασίας αποτελούμενων και από ειδικούς επιστήμονες άλλων Ερευνητικών Ινστιτούτων ή/και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιστημονικών και τεχνικών θεμάτων.   

   Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Θερμών Νιγρίτας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (υψηλές πιέσεις, έντονος αρτεσιανισμός, σημαντικές ανθρακικές επικαθήσεις), απαιτεί κοινή προσπάθεια, συστράτευση όλων, καλό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και μεθοδικά βήματα.

   Εκφράζονται οι θερμές ευχαριστίες προς τη Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Ευανθία Πλιάκου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωθερμίας κ. Ιωάννη Κουλτσιάκη καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής τόσο για την πρόσκληση συμμετοχής όσο και για την όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη