Αλέξανδρος Μάρκου / Εδώ Βαλκάνια


Στο μόνο γεγονός που δεν συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στα Τίρανα ,ήταν το θέμα της Χαμάς. Για τον κ.Ερντογάν «οι επιθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου  ξεπερνούν το περιφερειακό πεδίο και έχουν πλέον γίνει απειλή για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και 1 χρόνο στη Γάζα είναι η κοινή ντροπή όλης της ανθρωπότητας. Για το λόγο αυτό, εμείς ως διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Πιστεύω ειλικρινά ότι η Αλβανία θα κάνει το ρόλο της προς αυτή την κατεύθυνση» - δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία υποστηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που θα πρέπει να σημαίνει και την απελευθέρωση ομήρων. « Για εμάς ο τρόμος σε οποιαδήποτε μορφή και σε οποιαδήποτε εικόνα είναι απολύτως απαράδεκτος .Για μας η Χαμάς και οποιασδήποτε πηγή τρόμου δεν έχει θέση στο ειρηνικό μέλλον που πρέπει να δημιουργηθεί σε δύο κυρίαρχα κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τα οποία πρέπει να ζουν με ασφάλεια και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητήσει το δικαίωμά τους να υπάρχουν», είπε ο Ράμα στην κοινή δήλωση.

Στη μονοήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, σε μια τελετή που συγκέντρωσε χιλιάδες πιστούς μουσουλμάνος , ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αλβανός πρωθυπουργός εγκαινίασαν το Τζαμί Namazgja, που χτίστηκε με κεφάλαια του τουρκικού κράτους. Οι δύο τους  το χαρακτήρισαν σύμβολο της αδελφοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας. Το τζαμί Namazgja θα χρησιμεύσει , όπως είπαν , όχι μόνο ως χώρος λατρείας αλλά και ως κοινωνικό συγκρότημα.

Νωρίτερα οι δυο ηγέτες μαζί με τις αντιπροσωπίες τους υπέγραψαν αρκετές διμερές  συμφωνίες.  Ο Τούρκος πρόεδρος  απαίτησε εκ νέου από την Αλβανία να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων των Γιουλενιστών. Επίσης υποσχέθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της υγείας με την κοινή λειτουργία του Νοσοκομείου Φιλίας στην πόλη Φιέρι , το οποίο κατασκεύασε η Τουρκιά σε χρόνο ρεκόρ το 2021.

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα λάβει drones καμικάζι για τον στρατό της, ως δώρο από την Τουρκία.«Είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν για το ποιον θα χτυπήσει η Αλβανία, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα δώρο που περιέχει ένα πολύ σαφές μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας όσον αφορά αυτή τη σχέση, ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», είπε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη