Την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε ΚΟΕ ή de minimis ζητούν 6 Δήμαρχοι του νομού Σερρών


Την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis, καθώς και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, 6 Δήμαρχοι του νομού Σερρών και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, Βισαλτίας Βάνα Πλιάκου, Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης και Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.

 

Οι Δήμαρχοι επισημαίνουν την ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα σερραϊκός κάμπος, τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία, προκειμένου- όπως αναφέρουν- να δοθεί διέξοδος, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών. Ειδικότερα ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των Δήμων μας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

 

Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προιόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής.

 

Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.

 

Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία.

Επειδή ο Σερραϊκός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου μας και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα.

Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή.

Επειδή ένας Δήμος είναι ισχυρός μόνο όταν είναι κοντά στους πολίτες του, στα προβλήματά τους, στις ανάγκες τους.

 

Για τους λόγους αυτούς:

Ως δήμαρχοι του νομού Σερρών, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας ,γι’ αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα».

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη