Eλληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο / «Ψαλίδισμα» της κυβερνητικής εκτίμησης για την ανάπτυξη


Αποκαλύπτοντας μέρος του Μεσοπρόθεσμου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, η ανάλυση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που είδε το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει το «ψαλίδισμα» της κυβερνητικής εκτίμησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος στο 2,2% και του χρόνου στο 2,3%.

Παράλληλα, με βάση τα όσα αναφέρει το Συμβούλιο, ο πληθωρισμός θα είναι φέτος στο 2,8% και του χρόνου στο 2,1%, λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ουσιαστικά, η ανάλυση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο (Fiscal Structural Plan), το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά τους προϋπολογισμούς των επόμενων 4 ετών. Και μάλιστα βασισμένο στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2025, περιλαμβάνοντας τον γνωστό πλέον «κόφτη» δαπανών.

«Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες βασίζεται το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, για τον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ των ετών 2024 (2,2%) και 2025 (2,3%), βρίσκονται εντός του εύρους των προβλέψεων του ΕΔΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΔΣ αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος σε σύγκριση με αυτή του Απριλίου 2024 (2,3%, Γνώμη ΠΣ 2024), κυρίως λόγω της νέας χαμηλότερης εκτίμησής του για τη στατιστική επίδραση βάσης για το 2024 (0,5% αντί για 0,9%), και του βραδύτερου από τον αναμενόμενο ρυθμού μεγέθυνσης στις οικονομίες της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

 

 Μητσοτάκης: Τι είπε για το Μεσοπρόθεσμο στο υπουργικό Συμβούλιο

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά:

«Τώρα, ας έρθουμε στη σημερινή μας ατζέντα, η οποία θα έλεγα ότι σε πολλά καλείται να δώσει μορφή νομοσχεδίων σε όσα είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους, η στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, ο προγραμματισμός των νέων διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα. Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού και διαρθρωτικού -κρατήστε αυτές τις δύο λέξεις- σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού. Θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς ουσιαστικά συνιστά μία τελείως διαφορετική μεθοδολογία, όχι απλά κατάρτισης του Προϋπολογισμού αλλά και επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής συνηθίσει.

»Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία, θα έλεγα, πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, την οποία κι εγώ είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω σε επαφές που έκανα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη: με μια σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο διαμορφώνει και τον δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες, περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη