Intrum / Με πτώχευση κινδυνεύει ο μεγαλύτερος εισπράκτορας «κόκκινων δανείων» στην Ευρώπη


Η Intrum, ο μεγαλύτερος εισπράκτορας χρέους και διαχείρισης«κόκκινων δανείων» στην Ευρώπη, με έδρα τη Σουηδία και παρουσία σε περισσότερες από 20 αγορές, ανακοίνωσε την υποβολή αίτησης εθελοντικής προστασίας από την πτώχευση βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας. Το συνολικό χρέος της εταιρείας ανέρχεται σε 4,69 δισ. δολάρια, στα τέλη Ιουνίου.

 

Η επιλογή της Intrum να καταθέσει το αίτημα αναδιάρθρωσης χρέους στις ΗΠΑ συνδέεται με το ποσοστό των πιστωτών που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους. Συγκεκριμένα, το «Κεφάλαιο 11» του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα απαιτεί τη συναίνεση του 66% των πιστωτών, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία πιο εφικτή για την Intrum, σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές.

 

Προηγουμένως, η εταιρεία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με ομάδες πιστωτών και ομολογιούχων, λόγω της αδυναμίας της να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε υποστήριξη από μεγαλύτερο ποσοστό πιστωτών, γεγονός που την οδήγησε στην επιλογή του αμερικανικού πλαισίου αναδιάρθρωσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 73% των πιστωτών συμφώνησε στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση χρέους, ποσοστό που είναι επαρκές για την υπαγωγή στη διαδικασία του Κεφαλαίου 11, αλλά δεν πληροί το όριο του 75% που απαιτείται για την απλούστερη διαδικασία βάσει του αγγλικού δικαίου.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος, Andres Rubio, είχε αναφέρει τον Ιούλιο ότι η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συναίνεσης από τους πιστωτές θα διευκόλυνε τη διαδικασία και θα μείωνε το κόστος, με το 90% να αποτελεί τον στόχο.

 

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προσδοκά να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Chapter 11 με επαρκή ρευστότητα, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία.

Intrum: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο Όμιλος Intrum βρίσκεται σε υλοποίηση ενός σχεδίου για κεφαλαιακή ενίσχυση και αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία του οργανισμού, να βελτιωθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία του.

 

Σχετικά με την υπαγωγή στο «Κεφάλαιο 11» της αμερικανικής νομοθεσίας αναφέρεται πως «δεν θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Ομίλου και των θυγατρικών του, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα».

 

Οι ελληνικές εποπτικές αρχές, σύμφωνα με την ενημέρωση, φαίνεται να έχουν ήδη ενημερωθεί για κάθε βήμα της διαδικασίας της αναδιάρθρωσης του χρέους. Όπως επισημαίνεται η δραστηριότητα της Intrum στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

 

Σημειώνεται πως η Intrum στην χώρα μας έχει έναν κύκλο εργασιών σχεδόν 223 εκατομμυρίων ευρώ, διαχειριζόμενη «κόκκινα δάνεια» εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη