Δημοσίευμα των New York Times εμπλέκει τον Άδωνι Γεωργιάδη σε δωροληψία από τη Huawei - Τι απαντά ο υπουργός


Συζητήσεις προκαλεί δημοσίευμα των New York Times, που έχει τον τίτλο «Δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μέσα σε μια καμπάνια λόμπι της Huawei», σύμφωνα με το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε δώρα από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, στο πλαίσιο λόμπινγκ για τον επηρεασμό Ελλήνων αξιωματούχων ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά της κόντρα στο εμπάργκο των ΗΠΑ.

 

Το άρθρο αναφέρεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν και υποστηρίζει ότι ο υπουργός έλαβε ηλεκτρονικές συσκευές ως δώρα. Τα μηνύματα που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, την εποχή που ήταν Υπουργός Ανάπτυξης, και τον φερόμενο ρόλο του στην συμφωνία με τον Πομπέο το 2020 στη Θεσσαλονίκη, από την οποία φέρεται να αφαιρέθηκαν οι αναφορές στη Huawei σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια

 

Οι New York Times, σε ρεπορτάζ της Ελίζας Τριανταφύλλου και του Adam Satariano, υπενθυμίζουν ότι η Huawei, βρίσκεται στη μέση ενός τεχνολογικού Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

 

Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να κάνουν «δώρα» ώστε να διευκολυνθούν «έργα πρώτης προτεραιότητας» στις κρατικές συμβάσεις.

 

Γεωργιάδης: Δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία, δεν πήρε ούτε ένα έργο

 

Την εμπλοκή του αρνείται ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας με email στους δημοσιογράφους των ΝΥΤ. «Δεν είχα ποτέ, ή δεν έχω καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία. Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου», αναφέρει.

 

Από την πλευρά τους οι NYT αναφέρουν πως ο υπουργός δεν παρείχε τις αποδείξεις από τις αγοραπωλησίες τις οποίες επικαλείται.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη