Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον: ο δήμος Σιντικής τους πολίτες του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) τον δήμο ή και οι δύο μαζί την τοπική κοινωνία;

 


Μετά τη δημόσια δέσμευση του Υπ. Άμυνας και τους πανηγυρισμούς του δημάρχου για παραχώρηση των Οχυρών η ΥΠΑΑΠΕΔ ανακοίνωσε την προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού!

Η κατάσταση με την παραχώρηση των οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη, όπως και των άλλων στρατιωτικών ακινήτων στον δήμο Σιντικής, φέρνει στο φως μια σειρά από σοβαρές αδυναμίες και πιθανές σκοπιμότητες, που δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.  Τον περασμένο Μάϊο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε δεσμευτεί δημόσια, πως θα υπάρξει παραχώρηση των οχυρών στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση : «Είχα γνώση για το αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας πριν έρθω εδώ και θα ήθελα να σας πω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνες στην παραχώρηση των Οχυρών στην τοπική κοινωνία, στην πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της» είχε δηλώσει συγκεκριμένα από τη εκδήλωση στο Ρούπελ (12.5.2024). Την ίδια μέρα περιχαρής ο δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος ανακοίνωσε στα social media: «Τα οχυρά και τα στρατιωτικά κτίρια στον δήμο Σιντικής! Τα θέλαμε ! Τα ζητήσαμε ! Τα παίρνουμε!».

Στις 24/5/2024ο δήμαρχος Σιντικής συναντάται με τον Α/ΓΕΣ  Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη στην Αθήνα για το θέμα των οχυρών. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου του δήμου Σιντικής αναφέρεται πως:  «συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες της συνεργασίας και οι στόχοι τους οποίους θα κληθεί να υλοποιήσει η ομάδα εργασίας των επιτελών του ΓΕΣ και των εντεταλμένων του Δήμου Σιντικής». Παράλληλα γίνεται γνωστό το τι περιλαμβάνει το αίτημα του δήμου : «Σε πρώτη φάση η πρόταση του Δήμου Σιντικής αφορά:  Στην παραχώρηση χρήσης τμημάτων των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη με σκοπό την δημιουργία και διαχείριση ιστορικού θεματικού πάρκου σε κάθε Οχυρό. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε την ήδη υψηλή επισκεψιμότητα (70.000 επισκέπτες ετησίως).  Στην παραχώρηση των πρώην Στρατιωτικών Λεσχών Νέου Πετριτσίου και Βυρώνειας και του στρατοπέδου των Άνω Ποροΐων με σκοπό την μετατροπή τους σε τεχνολογικά μουσεία με διαδραστικές απεικονίσεις, χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας και την δημιουργία escape rooms! Η δημιουργία αυτών των σημείων ενδιαφέροντος θα προτρέψει τους επισκέπτες που έρχονται για το Ρούπελ να επισκεφθούν το Νέο Πετρίτσι, την Βυρώνεια και τα Άνω Πορόια».

Στις 2/8/2024 και ενώ ο Όρβηλος έχει παραδοθεί στις φλόγες, ο δήμαρχος Σιντικής μαζί με τον βουλευτή Τάσο Χατζηβασιλείου επισκέπτονται και πάλι τον Α/ΓΕΣ στην Αθήνα. Στο Δελτίο Τύπου του δήμου Σιντικής διαβάζουμε : «Η επίσκεψη αφορούσε στην στενή συνεργασία που αναπτύσσει ο Δήμος Σιντικής σχετικά με την αξιοποίηση των στρατιωτικών ακινήτων και την δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολαου Δένδια για παραχώρηση χρήσης μέρους των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη, των στρατιωτικών λεσχών Πετριτσίου και Βυρώνειας και του στρατοπέδου των Άνω Ποροϊων στον Δήμο Σιντικής» και πως: «Σύντομα αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας με την δημιουργία ιστορικών θεματικών πάρκων και τεχνολογικών μουσείων με θέμα την Μάχη των Οχυρών»

Και ενώ ο δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος με   πανηγυρικές ανακοινώσεις  στα social media και Δελτία Τύπου διατυμπάνιζε πως ο δήμος είναι πολύ κοντά στο να του παραχωρηθούν από το ΤΕΘΑ «μέρους των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη», και όχι στο σύνολό τους όπως υποστήριζε αρχικά, καθώς και «των στρατιωτικών λεσχών Πετριτσίου και Βυρώνειας και του στρατοπέδου των Άνω Ποροίων» στις 9/10/2024 η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), ανακοίνωσε την προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου και της πρώην ΛΑΦ των Άνω Ποροϊων. Των ακινήτων δηλαδή που ο δήμος Σιντικής διεκδικούσε δωρεάν την παραχώρηση τους από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αποστολή την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, μέσω σύναψης μακροχρόνιας μίσθωσης. Η υπηρεσία βγάζει σε δημοπρασία ακίνητα που της αποδεσμεύει το ΤΕΘΑ υπέρ του χαρτοφυλακίου της, όπως συνέβη με το στρατόπεδο και τη ΛΑΦ των Άνω Ποροίων.

Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν, είναι ποιος κοροϊδεύει ποιον: ο δήμος Σιντικής τους πολίτες του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) τον δήμο ή και οι δύο μαζί την τοπική κοινωνία. Αν πραγματικά υπήρχε συμφωνία για την παραχώρηση και αυτών ακινήτων (στρατόπεδο και ΛΑΦ των Άνω Ποροίων), τότε γιατί φτάσαμε στη δημοπρασία τους; Είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη συντονισμού, ή ακόμα χειρότερα, σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργώντας ένα σκηνικό πλήρους αδιαφάνειας.

Γεγονός είναι ότι ο δήμος Σιντικής φαινόταν από την αρχή να μην έχει κανένα σοβαρό σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων που ζητούσε δωρεάν παραχώρηση από το ΤΕΘΑ. Οι ανακοινώσεις και οι δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου ήταν γεμάτες εντυπωσιασμούς, χωρίς να συνοδεύονται από οποιοδήποτε ουσιαστικό πλάνο ή μελέτη βιωσιμότητας. Υπάρχει πχ οικονομικοτεχνική μελέτη που θα αποδείκνυε ότι αυτό το εγχείρημα είναι βιώσιμο; Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές που ανακοίνωσε ο κ.Τάτσιος, και τι είδους και πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν; Το φιάσκο του αεροδρομίου Χορτερού, όπου η δημοτική Αρχή φέρει  ακέραια την ευθύνη για την κατάληξη, είναι ακόμη νωπό.

Δυστυχώς η δημοτική Αρχή φαίνεται να λειτουργεί με μια λογική προσωπικών σχέσεων και παρασκηνίου. Το θέμα της ανάδειξης και της αξιοποίησης των οχυρών είναι πολύ μεγάλο ζήτημα για τον τόπο, που δεν μπορεί να το χειρίζεται prive ο δήμαρχος Σιντικής, λες και είναι ακόμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμεπη, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικών φορέων που εδώ και χρόνια ασχολούνται, έχουν εμπειρία, γνώση και έργο προς την κατεύθυνση αυτή.  Το σωματείο Στενωπός, που έτσι και αλλιώς συνεργάζεται ο δήμος για την πετυχημένη εκδήλωση της αναβίωσης στο Ρούπελ, τη Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, που υλοποιεί μια σοβαρή επένδυση στο Ν. Πετρίτσι με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και την «Εταιρεία Μελέτης Οχυρωματικής Γραμμής Μεταξά 1936-41» με το πλούσιο ερευνητικό έργο.

Τελικά, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σαφές: υπάρχει πραγματικό σχέδιο για την παραχώρηση και αξιοποίηση των οχυρών ή πρόκειται για άλλη μια «έκθεση ιδεών» που χρησιμοποιείται απλώς για πολιτική κατανάλωση και εντυπωσιασμό; Και αν υπάρχει σχέδιο, γιατί δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια και ολοκληρωμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία και εγγυήσεις για την επιτυχία του για να μην καταλήξει σαν το φιάσκο του αεροδρομίου του Χορτερού;

 

Πηγή: Ψίθυροι της Σιντικής

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη