Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα / «Καμπανάκι» για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε μέσω της ετήσιας Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με νέα κρίση χρέους εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της «πολιτικής αβεβαιότητας». Σύμφωνα με τους Financial Times, η έκθεση αναδεικνύει «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», αλλά και την αναιμική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

 

Παρά την απογοητευτική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία διανύει ίσως τη χειρότερη περίοδο στη μεταπολεμική της ιστορία, τα spreads μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν τον Νοέμβριο στις 0,78 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το επίπεδο πλησιάζει το υψηλό 12 ετών, που είχε σημειωθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, οι οποίες είχαν βυθίσει τη Γαλλία σε πολιτική κρίση. Η χώρα καλείται πλέον να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

 

Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι «αντίθετοι άνεμοι» στην οικονομική ανάπτυξη, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, κάνουν πιο πιθανή την αναζωπύρωση ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Υπενθυμίζεται η κρίση χρέους πριν από μία δεκαετία, με την Ελλάδα στο επίκεντρο, όταν η αγορά ηρέμησε μόνο μετά τη δέσμευση του τότε προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης.

ΕΚΤ: Πρόσθετη πίεση από στρατιωτικές δαπάνες και τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου για κρατικά χρέη θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω μακροοικονομικών σοκ, με πολλά κράτη-μέλη να διαθέτουν «αδύναμα» δημοσιονομικά θεμέλια. Η συνδυασμένη πίεση από τη χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό δημόσιο χρέος, τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και την υποστήριξη της Ουκρανίας δημιουργεί μια εύθραυστη κατάσταση.

 

Επιπλέον, σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης, οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ευρωζώνη ήδη δυσκολεύονται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη