The Guardian / Αρχίζει ένας πυρηνικός ανταγωνισμός πολύ πιο επικίνδυνος από εκείνον του Ψυχρού Πολέμου


Oι ηγέτες των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και της Ρωσίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχαν τονίσει τo 1985 στη Γενεύη ότι δεν θα πρέπει ποτέ να διεξαχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος «διότι δεν μπορεί να κερδηθεί», όπως μνημονεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, προλογίζοντας ένα εκτενές άρθρο – ανάλυση για την διεθνή ανησυχία που διαφαίνεται αναφορικά με το γεγονός ότι οι ισχυρές οικονομικά χώρες επενδύουν εκ νέου στα πυρηνικά όπλα.

 

Ούτε όμως σε ένα σενάριο νέου πυρηνικού ανταγωνισμού μπορεί να υπάρξει κάποιος νικητής, τονίζει το άρθρο.

 

Έπειτα από δεκαετίες Ψυχρού Πολέμου και δύσκολων διαπραγματεύσεων, στην διάρκεια των οποίων δημιουργήθηκαν συνθήκες, συμφωνίες και μονομερείς κινήσεις που αφορούν επιθετικά και αμυντικά πυρηνικά όπλα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, η στρατηγική συμφωνία ελέγχου όπλων μείωσε τον αριθμό που κατείχαν οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις από 60.000 σε περίπου 11.000 τη σημερινή εποχή, με την κάθε πλευρά να αρκείται σε 1.550 αναπτυγμένα όπλα και τα υπόλοιπα να φυλάσσονται σε αποθήκες.

 

Ωστόσο, το 2002 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συνθήκη για τα αντιβαλλιστικά πυρηνικά όπλα και νομιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας.

 

Τον Φεβρουάριο του 2026 μάλιστα, ΗΠΑ και Ρωσία δεν θα έχουν πλέον περιορισμούς στα πυρηνικά τους οπλοστάσια, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, σημειώνεται.

 

Πλέον, στο «παιχνίδι» υπάρχει και ένας τρίτος πολύ ισχυρός πόλος, που δεν είναι άλλος από την Κίνα, κάτι που δημιουργεί μια μεγαλύτερη αστάθεια και ανησυχία για το μέλλον.

 

Σε αυτό προστίθεται και η χρήση των κυβερνοόπλων, της τεχνητής νοημοσύνης, της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος, τον εντοπισμό υποβρυχίων σε μεγάλα βάθη, αλλά και άλλες νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

 

Η εφημερίδα διευκρινίζει πως ο πυρηνικός ανταγωνισμός είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξτρεμιστικές ενέργειες. Υπενθυμίζει ότι το 1960 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στη Νεμπράσκα, με τον Τζορτζ Κιστιακόφσκι (ήταν επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ), προκειμένου να γίνει γνωστό ότι το Ενιαίο Oλοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο (Single Integrated Operational Plan-SIOP) είχε σχεδιάσει μια βόμβα 4,5 μεγατόνων, την οποία θα ακολουθούσαν τρεις βόμβες 1,1 μεγατόνων, που συνολικά θα ξεπερνούσε κατά 500 φορές την ισχύ των 15 κιλοτόνων, που ήταν η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.

 

Σε ένα υποθετικό σενάριο που αυτή η βόμβα έπεφτε στη Ρωσία, σε μια πόλη αντίστοιχη της Χιροσίμα, θα πέθαιναν 275 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο από την έκρηξη.

 

Καθίσταται σαφές ότι οι πραγματικές απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου, αφού εκείνη την εποχή ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής ήταν πάνω από 1 δισεκατομμύριο.

 

Ακολούθως ο αριθμός των όπλων μειώθηκε, όμως πλέον φαίνεται ότι ο κίνδυνος για τον πυρηνικό ανταγωνισμό επιστρέφει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη